Hoeveel kleedgeld geven?
Het is goed voor opgroeiende kinderen om de waarde van het geld te leren. Kinderen die dit op jonge leeftijd geleerd hebben, zullen daar ook op latere leeftijd baat bij hebben. Met geld omgaan moet namelijk geleerd worden.
Het Nibud adviseert om jonge kinderen vanaf zes of zeven jaar al zakgeld te geven. Door op jonge leeftijd al te beseffen dat je uitsluitend iets kunt hebben als je geld hebt, blijft het kind altijd bij. In eerste instantie moet het om kleine bedragen tot ongeveer 1,- gaan. U kunt met uw kind afspreken wat hij of zij met dit geld gaat doen. Zodra het uitgegeven is, moeten ze weer wachten op de dag dat ze weer zakgeld krijgen. Willen ze iets kopen maar ze hebben even geen geld, dan moeten ze wachten tot het weer binnen komt. Zo zal het ook gaan zodra ze een huishouden en een maandelijks inkomen hebben. Als ouder moet u niet de fout maken door ze standaard tussendoor extra geld te geven. Ze moeten namelijk leren dat er met geld voorzichtig omgegaan moet worden.
Zakgeld
Op jonge leeftijd (tot 10 jaar) gaat het vaak om bedragen tot ongeveer 1,85. Zodra ze ouder worden is het gebruikelijk om meer zakgeld te geven. Op een bepaalde leeftijd moeten ze namelijk ook over geld beschikken om uit te kunnen gaan met vrienden. Het blijft belangrijk om er regelmaat in te houden. Een keer iets extras geven kan geen kwaad, maar dan moet wel benadrukt worden dat het incidenteel is. Op den duur krijgen ze een leeftijd dat ze meer verantwoordelijkheid kunnen dragen. U kunt het
zakgeld dan verruimen en ze extra verantwoordelijkheden geven door ze ook geld te geven om de benodigde kleren zelf te kopen.
Kleedgeld
Kleding is duur, en zeker de kleding die de kinderen volgens zichzelf moeten dragen. De meeste kinderen willen meedoen met trends en rages en moeten de kleding hebben die op dat moment in is. Over het algemeen zijn dit niet de goedkoopste kleren. Als ouder wil je daar wel in meegaan, maar de kosten zullen steeds hoger gaan worden, want op den duur moeten zelfs de onderbroeken van een bepaald merk zijn. Met dit soort ontwikkelingen kunt u korte metten maken door kleedgeld te introduceren. Ze krijgen maandelijks een vast bedrag om kleding te kopen.
Het effect van kleedgeld
De overgang van zakgeld naar kleedgeld is groot. Ze gaan van een paar euro per week naar een groot bedrag in één keer per maand. Vaak wordt vanaf dat moment het zakgeld en kleedgeld gecombineerd in één bedrag. Hier moet het kind wel aan toe zijn, want het kan mis gaan op het moment dat ze daar nog niet mee om kunnen gaan. Eerst kregen ze wekelijks bijvoorbeeld 7,50 en inclusief kleedgeld gaan ze naar bijvoorbeeld 125 per maand. Het is wel belangrijk om ze vanaf dat moment ook echt de verantwoordelijkheid te geven. Ze kunnen het beter nu in één keer uitgeven, dan op het moment dat ze op zichzelf komen. Mocht blijken dat ze de verantwoordelijkheid niet kunnen dragen, dan merken ze zelf de consequenties, doordat ze geen kleding kunnen kopen en niet uit kunnen gaan.
Hoeveel kleedgeld is gebruikelijk?
De meeste kinderen krijgen pas kleedgeld vanaf 15 of 16 jaar. Het Nibud geeft op haar website aan wat gebruikelijk is om te geven. Voor kinderen van 16 jaar ligt het bedrag op gemiddeld 50,- tot 55,-. Voor 18 jarigen ligt het bedrag tussen de 59,- en 65,-.