Collegegeld terugvragen

Collegegeld terugvragen Tegenwoordig is er vrijwel geen student meer die zijn of haar studie afrondt in de daarvoor vastgestelde tijd. Vaak komt dit door ‘buitenschoolse activiteiten’ die belangrijker worden gevonden dan de studie, maar in andere gevallen is sprake van overmacht. Een student die ‘uitloopt’ moet voor de extra tijd gewoon collegegeld betalen; een flinke som geld, zeker voor die ‘arme studenten’. Maar hier kan verandering in komen.

Studievertraging

Veel studenten lopen studievertraging op. Dit kan komen door ‘buitenschoolse activiteiten’ als uitgaan, werk, sport e.d. Deze activiteiten vergen vaak veel tijd en gaan dan ook regelmatig ten kosten van het aantal uren dat in de studie wordt gestoken, wat kan leiden tot slechte resultaten en dus studievertraging.
Er zijn echter ook situaties waarin sprake is van overmacht. Zo kan een studie bijvoorbeeld vooraf beloven dat er 15 contacturen per week zullen zijn, maar dit aantal komt in de praktijk slechts op 5. Of op het moment dat een student bezig is een scriptie te schrijven begint de verbouwing van de bibliotheek, waardoor een maand lang minder werkplaatsen beschikbaar zijn. Ook kan een student fysieke klachten krijgen waardoor een tijd lang niet gestudeerd kan worden. Uiteindelijk kunnen zulke situaties tot studievertraging kunnen leiden, terwijl de student hier niets aan kan doen.


Collegegeld

Iedere student in Nederland moet collegegeld betalen om toegelaten te kunnen worden tot de studie van zijn of haar keuze. De hoogte van het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en geldt voor alle instellingen in Nederland. Voor het studiejaar 2008-2009 golden de volgende tarieven:
Type inschrijvingWettelijk tarief 2008-2009
Voltijdse inschrijving€ 1565,-
Deeltijdse inschrijving € 1139,-
Dit zijn behoorlijk grote geldbedragen. Zeker voor studenten die vaak niet veel te besteden hebben. Op het moment dat vertraging ontstaat, moet over de extra studietijd ook collegegeld betaald worden. In geval van overmacht kan het de student dus zeer veel geld gaan kosten, buiten de macht van de student zelf om! Daarom vindt minister Plasterk dat studenten in sommige gevallen een deel van hun collegegeld terug mogen vragen.

Geld terug

De mogelijkheid om het collegegeld terug te vragen wordt ook wel ‘verhaalsrecht’ genoemd. De plannen rondom dit recht maken deel uit van de nieuwe wet op het hoger onderwijs. Als studenten niet tevreden zijn of vertraging oplopen krijgen ze door die wet het recht om hun collegegeld terug te vragen. Geld terug bij vertraging kan echter alleen als er sprake is van overmacht.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Plasterk vandaag dat hij ook in de wet wil vastleggen op welke bronnen studenten zich eventueel zouden kunnen gaan beroepen. Zoals bijvoorbeeld onderwijs- en examenregelingen, de voorlichting over het onderwijsaanbod (hieronder vallen ook studiekeuzewebsites, brochures over de opleiding e.d.) en studentenstatuten. Hoe de procedure rond het verhaalsrecht vormgegeven gaat worden mogen de onderwijsinstellingen wel zelf bepalen, maar Plasterk gaat er wel vanuit dat het de studenten niet al te moeilijk gemaakt zal worden.
© 2009 - 2024 Sportler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Collegegeld tweede studieCollegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…
Goedkope alternatieven studie in het buitenlandEr zijn bezuinigingen op het onderwijs in aantocht. Langstudeerders moeten op termijn waarschijnlijk 3000 euro extra col…
Collegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdCollegegeld 2018/2019 voor eerstejaars studenten gehalveerdHet collegegeld voor eerstejaars studenten aan universiteiten en hogescholen wordt met ingang van het collegejaar 2018/2…
Regeerakkoord 2017-2021: wat verandert er voor studenten?Regeerakkoord 2017-2021: wat verandert er voor studenten?Op 10 oktober 2017 is het regeerakkoord 2017-2021 gepresenteerd door de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie. Ook voor s…

Zorgleerlingen krijgen nog te vaak onvoldoende aandachtZorgleerlingen krijgen nog te vaak onvoldoende aandachtHet onderwijs kampt nog steeds met problemen bij zorgleerlingen. Zorgleerlingen zijn kinderen die extra hulp en begeleid…
Cluster 4 scholen (RENN 4 scholen)Cluster 4 scholen (RENN 4 scholen)Het basisonderwijs in Nederland is grofweg verdeeld in regulier (gewoon) onderwijs en speciaal onderwijs. Op deze laatst…
Bronnen en referenties
  • Ublad
Sportler (57 artikelen)
Laatste update: 04-08-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.