Collegegeld terugvragen
Tegenwoordig is er vrijwel geen student meer die zijn of haar studie afrondt in de daarvoor vastgestelde tijd. Vaak komt dit door ‘buitenschoolse activiteiten’ die belangrijker worden gevonden dan de studie, maar in andere gevallen is sprake van overmacht. Een student die ‘uitloopt’ moet voor de extra tijd gewoon collegegeld betalen; een flinke som geld, zeker voor die ‘arme studenten’. Maar hier kan verandering in komen.
Studievertraging
Veel studenten lopen studievertraging op. Dit kan komen door ‘
buitenschoolse activiteiten’ als uitgaan, werk, sport e.d. Deze activiteiten vergen vaak veel tijd en gaan dan ook regelmatig ten kosten van het aantal uren dat in de studie wordt gestoken, wat kan leiden tot slechte resultaten en dus studievertraging.
Er zijn echter ook situaties waarin sprake is van
overmacht. Zo kan een studie bijvoorbeeld vooraf beloven dat er 15 contacturen per week zullen zijn, maar dit aantal komt in de praktijk slechts op 5. Of op het moment dat een student bezig is een scriptie te schrijven begint de verbouwing van de bibliotheek, waardoor een maand lang minder werkplaatsen beschikbaar zijn. Ook kan een student fysieke klachten krijgen waardoor een tijd lang niet gestudeerd kan worden. Uiteindelijk kunnen zulke situaties tot studievertraging kunnen leiden, terwijl de student hier niets aan kan doen.
Collegegeld
Iedere student in Nederland moet collegegeld betalen om toegelaten te kunnen worden tot de studie van zijn of haar keuze. De hoogte van het collegegeld wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid en geldt voor alle instellingen in Nederland. Voor het studiejaar 2008-2009 golden de volgende tarieven:
Type inschrijving | Wettelijk tarief 2008-2009 |
Voltijdse inschrijving | € 1565,- |
Deeltijdse inschrijving | € 1139,- |
Dit zijn behoorlijk grote geldbedragen. Zeker voor studenten die vaak niet veel te besteden hebben. Op het moment dat vertraging ontstaat, moet over de extra studietijd ook collegegeld betaald worden. In geval van overmacht kan het de student dus zeer veel geld gaan kosten, buiten de macht van de student zelf om! Daarom vindt
minister Plasterk dat studenten in sommige gevallen een deel van hun collegegeld terug mogen vragen.
Geld terug
De mogelijkheid om het collegegeld terug te vragen wordt ook wel
‘verhaalsrecht’ genoemd. De plannen rondom dit recht maken deel uit van de nieuwe
wet op het hoger onderwijs. Als studenten niet tevreden zijn of vertraging oplopen krijgen ze door die wet het recht om hun collegegeld terug te vragen. Geld terug bij vertraging kan echter alleen als er sprake is van overmacht.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft
Plasterk vandaag dat hij ook in de wet wil vastleggen op welke bronnen studenten zich eventueel zouden kunnen gaan beroepen. Zoals bijvoorbeeld
onderwijs- en examenregelingen, de voorlichting over het onderwijsaanbod (hieronder vallen ook
studiekeuzewebsites, brochures over de opleiding e.d.) en
studentenstatuten. Hoe de procedure rond het verhaalsrecht vormgegeven gaat worden mogen de onderwijsinstellingen wel zelf bepalen, maar Plasterk gaat er wel vanuit dat het de studenten niet al te moeilijk gemaakt zal worden.