Wat is dyslexie

Wat is dyslexie Veel kinderen hebben soms moeite met lezen en schrijven. Als dit steeds erger wordt, of soms op het ene moment wel en op het andere moment niet dan kan er sprake zijn van dyslexie. Maar wat is dyslexie precies? Een paar vragen en antwoorden over dyslexie.

Wat is dyslexie?

Bij dyslexie gaat er in de hersenen iets mis met de vertaling van letters naar klanken en anders om. Het gevolg hiervan is problemen met lezen en schrijven. Kinderen met dyslexie hebben een kleine afwijking in de taalcentra van de hersenen, om die reden gaat het mis. Deze afwijking is erfelijk en vaak zie je dat er meer familieleden er last van hebben.

Neemt het aantal dyslexie kinderen toe?

Nee, dit lijkt zo. Vroeger werd er niet zo veel getest op dyslexie en wist men er ook minder vanaf. Kinderen hadden het dus wel maar het werd niet vastgesteld.

Komt dyslexie vaak voor?

Om goed te kunnen leren lezen, spellen en schrijven heeft 3 a4 % van de kinderen gespecialiseerde hulp nodig, zij hebben een ernstige vorm van dyslexie. Een zelfde groep kinderen heeft een lichtere vorm van dyslexie, deze redden het vaak wel met wat extra aandacht op school.

Kan dyslexie overgaan?

Nee, dyslexie houdt je altijd. Door goede begeleiding kunnen veel lees en spellingsproblemen worden verholpen. Je kan er dus wel goed mee leren omgaan.

Wat is een dyslexieverklaring

Dit is een document waarin staat dat het kind dyslexie heeft en is afgegeven door psycholoog of orthopedagoog die het dyslexieonderzoek heeft gedaan en blijft altijd geldig. Op school moet er dan rekening gehouden worden met de dyslexie van het kind. Zo krijgt het extra voor proefwerken en Cito-toetsen.

Wat kun je als ouder doen om je dyslectische kind te helpen

Heel erg veel voorlezen. Vergroot de woordenschat van je kind. Lees het zelfs uit de krant voor. Voor het oefenen van spelling zijn goede computerprogramma's te verkrijgen. Kinderen vinden het leuk om via zo'n programma te oefenen omdat het vaak in een spelltje is verwerkt.

Zijn er nog andere klachten bij dyslexie als behalve moeite met lezen en schrijven?

Kinderen met dyslexie hebben buiten het lezen en spellen ook veel moeite met het verstaan van mensen in een lawaaiige omgeving of kunnen niet op het juiste woord komen. Ook kost dingen uit het hoofd leren meer moeite. Dit allemaal kan lijden tot emotionele gevolgen. Ondanks dat het kind vaak erg zijn best doet, vallen de resultaten vaak toch tegen. Dit kan lijden tot faalangst en een lage eigenwaarde.

Zijn kinderen met dyslexie minder slim?

Intelligentie heeft niks te maken met dyslexie. Dus kinderen met dyslexie zijn net zo slim als andere kinderen.

Hoe wordt bepaald of een kind dyslexie heeft

Hier wordt speciaal onderzoek door een psycholoog of orthopedagoog voor gedaan. Daarbij wordt gekeken naar het lezen en spellen en de oorzaak van het probleem. Zij stellen dan ook vast of het kind daadwerkelijk dyslexie heeft.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met behandeling en begeleiding?

Dit is mogelijk vanaf groep van de basisschool.

Bestaan er alternatieve methoden voor dyslexie?

Er wordt tegenwoordig veel aangeboden dat zou helpen bij dyslexie. Speciale leesbrilletjes, tabletjes of visolie. Geloof dit niet. Deze aanpak baat niet maar schaad wel. Het kind blijft zo onnodig lang met problemen. Naarmate de tijd verstrijkt wordt het zelfs moeilijker om goede resultaten te boeken ondanks een goede begeleiding.

Als een kind dyslextisch is, wat kun je dan als ouder doen richting school?

Je hebt als ouder hetzelfde doel als de docent, namelijk het kind goed leren lezen en spellen. Heb je dan vragen, vraag ze dan aan de docent, welk behandelplan ze opgesteld hebben, en met welk doel, of er vooruitgang geboekt wordt enz. Wacht ook niet te lang met nemen van actie als het dreigt fout te gaan.

Wordt de behandeling vergoed?

Een behandeling wordt nu meestal nog niet vergoed. De lessen zijn duur, en voor een behandeltraject van ruim een jaar ben je dus gauw een paar duizend euro kwijt. Er zijn wel zorgverzekeraars die eentegemoetkoming aanbieden. Het onderzoek om dyslexie vast te stellen wordt ook vaak niet vergoed. Vanaf 1 januari 2009 komt dit onderzoek in het basispakket te zitten, maar helaas geld dit alleen voor kinderen die op een reguliere basisschol zitten en erge lees en spellingsproblemen hebben.

Kinderen die op speciaal onderwijs zitten hebben hier dan weer geen recht op, bij hen wordt er van uitgegaan dat er al genoeg persoonlijke begeleiding en extra aandacht is.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met dyslexie naar het voortgezet onderwijsAls je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, is dat al een enorme beslissing om een goede en passende school te vinde…
Dyslexie en toch mooie carrièreDyslexie en toch mooie carrièreVoor velen is lezen en schrijven een dagelijkse bezigheid die geen problemen oplevert. Maar dat geldt niet voor iedereen…
Dyslexie; wat moet ik doen?Letterlijk betekent dyslexie; Moeite hebben met leren lezen. Zo’n 5 tot 10 procent van de bevolking blijkt in meerdere o…
Dyslexie soortenDyslexie soortenDyslexie is een leesstoornis welke frequent voorkomt. Mensen met dyslexie hebben problemen bij het lezen en dikwijls ook…

Werking hart en bloedvatenHieronder volgt een kleine beschschrijving over de werking van het hart, de bloedomloop en de bloedvaten
Funtie en werking van het ademhalingsstelselDe ademhaling maakt het mogelijk de zuurstof uit de lucht in het bloed te brengen en bij de verbranding in de cel gevorm…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.