De snijzaal, anatomieles met echte lichamen

De snijzaal, anatomieles met echte lichamen Voor sommige studenten het leukste onderdeel van hun studie, voor anderen een nachtmerrie. De snijzaal is een plek waar medisch studenten kennis maken met het menselijk lichaam. Hier liggen echte lichamen, die geprepareerd zijn zodat verschillende onderdelen te zien zijn, die men normaal niet kan zien.

Wat is het

Elke universiteit heeft een snijzaal. De snijzaal wordt vooral gebruikt voor geneeskundestudenten, maar ook studenten van andere (medische) studies mogen daar kennis maken met het menselijk lichaam en krijgen daar les in de anatomie. In de snijzaal wordt gewerkt met echte menselijke lichamen. Deze lichamen zijn afgestaan voor de wetenschap. Hierop wordt later verder ingegaan.

Wat wordt daar gedaan

In de snijzaal worden verschillende dingen gedaan. In eerste instantie wordt daar anatomieles gegeven. Studenten van verschillende opleidingen, zoals geneeskunde, gezondheidswetenschappen en biomedische wetenschappen, leren hier hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Dit kan natuurlijk kuit boeken, maar het maakt meer indruk en is leerzamer als het lichaam ook in het echt bestudeert kan worden. Een aantal lichamen zijn hiervoor goed geprepareerd. Zo word bij sommigen de organen blootgelegd en is bij anderen het zenuwstelsel goed te zien.

Een tweede activiteit in de snijzaal, die ook goed bij de naam van de ruimte past, is het leren snijden. Geneeskundestudenten leren hier zelf om bepaalde organen en weefsels bloot te leggen. Ook artsen bevinden zich af en toe in de snijzaal, voor een ‘opfriscursus’. Zij kunnen operaties zo eerst in de snijzaal op dode lichamen oefenen, wat uiteraard beter is dan beginnen op een nog levend lichaam.

In de snijzaal liggen echter niet alleen hele lichamen. Hier liggen ook lichaamsdelen, zoals armen, benen, hoofden, en losse organen. De liggen overigens niet echt in de snijzaal. In de snijzaal wordt alleen met de preparaten gewerkt. Ze worden opgeslagen in een vloeistof die de lichamen goed houd.

Hoe komen die lichamen daar

De lichamen zijn afgestaan aan de wetenschap door hun eigenaren. Zij hebben voor hun overlijden toestemming gegeven om hun lichaam te gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden, waar de activiteiten in de snijzaal er een van is. De lichamen zijn dus puur op legale wijze verkregen! Dit in tegenstelling tot wat er een aantal eeuwen geleden nog gebeurde.

De lichamen worden binnen 24 uur na overlijden door de universiteit opgehaald. Dit moet zo snel, omdat ze anders te laat zijn met behandelen, en de lichaam niet meer lang goed gehouden kunnen worden. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor de familieleden, want zij hebben minder tijd om afscheid te nemen en kunnen alleen een ceremonieel afscheid houden zonder het lichaam van de overleden dierbare.

Hoe lang worden de lichamen gebruikt

Hoe lang de lichamen gebruikt worden hangt af van wat er me gedaan wordt. Lichamen die een keer geprepareerd worden en vervolgens alleen worden gebruikt voor observatie kunnen jaren meegaan. Ook losse organen die goed worden geconserveerd kunnen hun doel een aardige tijd dienen. De meeste lichamen worden echter gebruikt om te snijden. De lichamen gaan een stuk korter mee, maar worden wel zo efficiënt mogelijk gebruikt! Zodra het lichaam niet meer bruikbaar is wordt het begraven. Dit gebeurt in een kist, maar vaak belanden wel delen van verschillende lichamen in een kist. Het is soms mogelijk dat de familie op de hoogte wordt gesteld van begrafenis, maar zij kunnen er meestal niet bij zijn, en kunnen het lichaam niet terug krijgen.
© 2008 - 2024 Parisgirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskunde studeren: voordelen en nadelenGeneeskunde studeren: voordelen en nadelenGeneeskunde is één van de populairste studies van Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat er al jaren een numerus…
De studie geneeskundeDe studie geneeskundeIeder jaar moeten er weer genoeg schoolverlaters kiezen voor een vervolgopleiding. Sommige kiezen dat een lotingstudie.…
Beroemde personen uit de geneeskundeBeroemde personen uit de geneeskundeBeroemde personen uit de geneeskunde. De geneeskunde is niet zomaar ontstaan. Alleen door onderzoek en ontdekking is de…

SpectofotometrieSpectofotometrieSpectofotometrie is een methode om gehaltes van bepaalde stoffen in een oplossing te bepalen door middel van licht. Ik z…
Leonardo-onderwijs, voor (hoog)begaafde kinderenLeonardo-onderwijs, voor (hoog)begaafde kinderenLeonardoscholen zijn gewone scholen maar er wordt ook apart les gegeven aan (hoog)begaafde kinderen in klassen die speci…
Parisgirl (21 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.