5 tips voor aankomende studenten

5 tips voor aankomende studenten Aan het begin van je studietijd staan is heel spannend. Als je eenmaal een studiekeuze hebt gemaakt en besloten hebt in welke stad je wilt studeren blijven de keuzes zich opstapelen. Wel of niet op kamers en wel of niet bij een studentenvereniging. Je begint aan een heel nieuw hoofdstuk in je leven en er zijn veel manieren om het begin makkelijk, maar vooral ook leuker te maken.

Op kamers: begin vroeg met zoeken

Als je op kamer wil is het slim om vroeg te beginnen met zoeken. Het is niet gek om meerdere kamers te bekijken voordat je de juiste vindt. Denk ook aan de verschillende mogelijkheden van een kamer zoeken. Zo zijn er verschillende websites zoals kamernet.nl, plaatsen veel mensen op social media oproepjes voor kamers en zijn er ook kamers te huur via makelaars. De verschillende manieren van kamers zoeken hebben allen zo voor- en nadelen.

Websites of social media

Als je op een website of via social media op een kamer reageert moet je vaak gaan hospiteren. Dit houdt in dat je de kamer gaat bekijken, maar ook je eventuele toekomstige huisgenoten gaat ontmoeten. Deze toekomstige huisgenoten bepalen vaak ook wie ze als nieuwe huisgenoot willen. Een voordeel hiervan is dat je ook zelf kunt kijken of je de huidige bewoners leuk vindt. Uiteindelijk zal je toch met deze mensen in een huis moeten wonen. Een nadeel van hospiteren is dat het kan voelen alsof je 'gekeurd' wordt. Dit kan onprettig aanvoelen.

De makelaar

Bij een makelaar hoef je vaak niet te hospiteren, maar ga je zelf kijken naar de kamer en kun je kiezen of je de kamer wel of niet wil. De keus ligt dus geheel bij jou. Nadeel is wel dat je niet altijd weet bij wie je in huis terecht komt. Mocht je voor een studio gaan, dan is dit vaak niet erg. In een studio heb je vaak alles voor jezelf, terwijl je in een kamer de badkamer en keuken deelt met je huisgenoten. Je zult je huisgenoten dan ook niet vaak tegenkomen. Een ander nadeel van de makelaar is wel dat deze bemiddelingskosten vraagt, wat in de praktijk betekent dat je nog een maand extra huur moet betalen.

Begin dus vroeg

Kijk vooral waar je jezelf prettiger bij voelt, beiden opties zijn goede manieren om een kamer te vinden. Je kunt natuurlijk ook beiden uitproberen. Bedenk wel dat je op websites en bij de makelaar vaak inschrijvingskosten betaalt. Daarom nogmaals de tip om vroeg te beginnen met zoeken naar een kamer, zodat je de tijd hebt om alle opties rustig te bekijken.

Ga naar de introductieweek

De verschillende studentensteden verzorgen allen een introductieweek. Zo heb je in Groningen de KEI-week, in Utrecht de UIT-week en in Leiden de EL-CID week. Deze weken vallen meestal halverwege augustus en duren vaak 4 of 5 dagen. Het is aan te raden om naar deze dagen te gaan, vooral omdat er vaak de hele week door veel informatie te vinden is. Deze introductieweek is niet zozeer gericht op je studie, maar op alle zaken daarom heen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wonen, sporten, uitgaan en studentenverenigingen. Omdat je in groepjes wordt ingedeeld leer je ook meteen mensen kennen. Zeker als je verder niemand kent die in dezelfde stad gaat studeren, is dit een goede kans om contacten te leggen. De belangrijkste reden om te gaan is ook vooral om een hele leuk week te hebben, met veel evenementen, workshops en feestjes!

Studentenverenigingen: voor ieder wat wils

Tijdens de introductieweek kun je al kennis maken met de verschillende studentenverenigingen in de steden. Als je alleen in een nieuwe stad gaat wonen kan een studentenvereniging een manier zijn om snel nieuwe vrienden te maken. Het negatieve beeld van studentenverenigingen is vooral de zware ontgroening en veel verplichtingen. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Er zijn veel verschillende studentenverenigingen en voor elk type persoon zit er wel een leuke club tussen. Zo is er in Groningen zelfs een studentenvereniging voor Friezen en is er de studentenvereniging de Navigators, een christelijke club, die bijvoorbeeld in Groningen en Utrecht te vinden is. Maar onthoud ook dat een studentenvereniging niet de enige plek is om vrienden te maken. Als je je dus niet op je plek voelt bij een vereniging dan zijn er nog genoeg andere manieren om van je studententijd een hele mooie tijd te maken.

Ga op introductiekamp

Zo hebben de meeste opleidingen een introductiekamp. Het introductiekamp is voor alle aankomende studenten van een studie of een faculteit. Het is toch fijn om niet helemaal alleen plaats te nemen in de collegebanken op je eerste dag. Als je al een aantal mensen op introductiekamp hebt ontmoet, kun je hier meteen bij aanschuiven. Daarnaast is het introductiekamp natuurlijk wederom een ontzettende leuke tijd met veel activiteiten en feestjes.

Spannend, maar geniet ook vooral!

Het is een spannende tijd als je net gaat beginnen met studeren. Toch moet je ook vooral niet vergeten om te genieten. Later zul je met enorm veel plezier terugkijken op deze tijd. Zo zul je in latere studiejaren met vrienden nog vaak napraten over 'jouw' introductieweek en kamp.
© 2016 - 2024 Bianck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over hospiterenAlles over hospiterenEr komt een tijd dat je dan toch echt het huis uit moet. De wijde wereld in, vaak ga je dan studeren in een bekende of o…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
De Nederlandse introductiewekenDe Nederlandse introductiewekenGa je aankomend jaar studeren? Een nieuwe studie brengt meestal grote veranderingen met zich mee. Veel studenten gaan bi…
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…

Decentrale selectie - Wat is het en hoe werkt het?Decentrale selectie - Wat is het en hoe werkt het?Met ingang van het schooljaar 2017-2018 is de centrale selectie afgeschaft in Nederland. Hierop volgt een landelijke imp…
De Vijf: een indrukwekkende serie van Enid BlytonDe Vijf: een indrukwekkende serie van Enid BlytonThe Famous Five was de originele naam van de serie jeugdboeken die in Nederland onder de serienaam De Vijf verscheen. Va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • http://www.kamernet.nl
Bianck (5 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.