Econometrie: Wat is dat nou eigenlijk?

Econometrie: Wat is dat nou eigenlijk? Wat is econometrie? De studie econometrie komt steeds meer onder de aandacht. Het aantal eerstejaars studenten econometrie blijft maar groeien, net zoals de vraag naar econometristen op de arbeidsmarkt. Wat houdt deze studie nou eigenlijk in? Waarom zou je voor deze studie kiezen? En waar in Nederland kan je econometrie studeren?

Econometrie

Econometrie is een tak van de economische wetenschap ontstaan in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw. Het is een tak van de economische wetenschap die wiskundige en statistische technieken gebruikt om economische voorspellingen te doen en optimaliseringsproblemen op te lossen. Het kent vele toepassingen: Aandelenkoersen voorspellen, voorraadbeheer, pensioenpremies berekenen, optimale routes berekenen, en nog veel meer. De bachelor econometrie heet voluit 'Bachelor Econometrie en Operationele Research' en kan alleen worden gevolgd in Nederland. De studie wordt vaak onterecht verward met de studie 'Economie en Bedrijfseconomie', maar de inhoud van deze studies ligt ver uit elkaar. Verdeeld over 6 universiteiten heeft de studie een instroom van ongeveer 800 studenten per jaar.

Toelatingseisen

Om econometrie te studeren moet je in bezit zijn van een VWO diploma of HBO-propedeuse. Het gekozen profiel maakt niet uit. De enige aanvullende eis is dat je wiskunde-B in je vakkenpakket hebt of een aanvullende toelatingscursus in de zomermaanden hebt gevolgd.

Vakken

Wanneer je kiest voor de studie econometrie zal je in je eerste jaar vooral veel wiskundige vakken volgen. De wiskundekennis die je hebt opgedaan op het VWO wordt naar een hoger niveau getild en je leert de basis van de algebra en statistiek. Ook volg je een aantal inleidende economische vakken. In je tweede jaar verdiep je je kennis op zowel wiskundig en economisch gebied. In je derde jaar ga je de opgedane kennis toepassen en combineer je je wiskundige kennis en economische kennis om econometrische vraagstukken op te lossen. Ook is er bij sommige universiteiten ruimte voor een minor of stage, eventueel in het buitenland.

Specialisaties

De studie econometrie kent 6 specialisaties.
  • Actuariaat, gericht op verzekeringswiskunde en het doorrekenen van risico's
  • Marketing Research, gericht op het slim verwerken van data voor marktonderzoeken
  • Financiële econometrie, gericht op het doorgronden van financiële processen zoals aandelenhandel
  • Algemene Econometrie, gericht op het voorspellen van grootheden in de macro- en micro-economie
  • Operationele Research, gericht op het optimaliseren van operationele bedrijfsprocessen
  • Wiskundige Econometrie, gericht op econometrische methoden en technieken binnen financiën en economie

Carrièreperspectief

Econometristen zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt. Met een studie econometrie kan je aan het werk bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen, de overheid, en andere financiële instanties. Ook worden veel topfuncties in het bedrijfsleven vervuld door econometristen. Doordat econometristen zo gewild zijn door werkgevers is het salaris gunstig en de zoektijd naar een baan relatief laag. Het startsalaris van een econometrist ligt rond de €2800, de gemiddelde zoektijd naar een baan is minder dan een maand.

Universiteiten

De bachelor Econometrie en Operationele Research is alleen te volgen in Nederland. De volgende universiteiten bieden de studie econometrie aan.
  • Erasmus Universiteit Rotterdam*
  • Universiteit van Amsterdam
  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Maastricht University
  • Tilburg University

*De Erasmus Universiteit biedt ook een Engelstalig programma aan (Econometrics and Operations Research) en een dubbel bachelorprogramma in combinatie met International Economics and Business Economics (BSc2).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie eens op de website www.econometrie.nl, een voorlichtingswebsite ontstaan uit een samenwerking van de 6 Nederlandse econometrische studieverenigingen. Ook bieden de websites van bovengenoemde universiteiten meer informatie over de studie en verschillende richtingen die in de verschillende steden te volgen zijn.
© 2015 - 2025 Ectrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Startsalaris per opleiding en sectorStartsalaris per opleiding en sectorDe website van Studiekeuze123 wil studenten nog een extra overweging meegeven voordat ze gaan studeren: een indicatie va…
Goedkoop studerenGoedkoop studerenStuderen is een prijzige aangelegenheid waar gelukkig veel geld op te besparen valt. Met deze praktische tips wordt stud…
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…

Het GevangenendilemmaHet GevangenendilemmaHet gevangenendilemma is een spelvorm waarbij twee spelers of partijen de keuze hebben uit twee strategieën. Met deze ke…
De onmisbare geodriehoekDe onmisbare geodriehoekVeel scholieren hebben er eentje in een flap van een map of agenda gestoken, of hij dwaalt ergens in een ruime etui: de…
Bronnen en referenties
  • www.econometrie.nl
  • http://www.masterstudies.co.nl/Meester-In-Econometrie-andamp-Operations-Research/Nederland/VU-University-Amsterdam/
Ectrie (8 artikelen)
Laatste update: 24-03-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.