Wat leer je op Nyenrode Business Universiteit?

Wat leer je op Nyenrode Business Universiteit? Nyenrode is de oudste particuliere universiteit van Nederland. Nyenrode Business Universiteit werd opgericht in 1946. Sindsdien kent Nyenrode een lange lijst van oud Nyenrodianen (alumni) die 'het gemaakt hebben'. Wat maakt deze universiteit zo bijzonder? En wat leren studenten op Nyenrode Business Universiteit?

Wat is Nyenrode?

Nyenrode is een particuliere universiteit gevestigd op een groot landgoed in Breukelen. Op dit landgoed ligt een kasteel, staat een koetshuis, staan collegegebouwen, meerdere hotels, een paar restaurants en de woningen van (een gedeelte van) de studenten. Sommige leraren wonen ook op het landgoed. Op het landgoed kun je ook herten vinden. In 1946 is de universiteit opgericht door het NOIB (het Nederlandse opleidingsinstituut voor het buitenland). Een aantal ondernemingen heeft hier aan meegeholpen namelijk: KLM, Shell, Unilever, Philips en Akzo.

Het kasteel van Nyenrode

Het kasteel op het landgoed van Nyenrode ligt aan de weg en is duidelijk zichtbaar als je er langs rijdt. Er zijn verschillende collegezalen te vinden in het kasteel. Zodoende wordt het gebouw nog altijd gebruikt voor het geven van lezingen voor de huidige studenten. Tevens wordt het kasteel gebruikt tijdens alumni bijeenkomsten. Naast deze en meerdere activiteiten, wordt het kasteel gebruikt voor feesten en partijen. Sommige alumni van Nyenrode die elkaar hebben leren kennen op de universiteit trouwen in het kasteel.

Wat leer je op Nyenrode?

Op Nyenrode zijn verschillende programma's te volgen op verschillende niveaus. De verschillende niveaus zijn: bachelors, masters, post masters en MBA's. Naast deze programma's, biedt Nyenrode ook aparte programma's aan voor executives. De inhoud en de hoeveelheid verschillende programma's verschilt soms. Over het algemeen biedt Nyenrode vooral educatie op het gebied van bedrijfskunde en accountancy aan. Losse vakken of cursussen zijn ook te volgen tijdens het zomerprogramma.

Wat is het bekendste programma van Nyenrode?
Op Nyenrode zijn verschillende masters te volgen. De Msc (master in science) is de bekendste master van Nyenrode. Dit programma duurt ongeveer 18 maanden en bestaat uit een introductie fase van 6 maanden en een algemene fase van 12 maanden. In deze laatste fase kies je een track. Binnen deze master kun je de volgende tracks volgen: general management track, international management track, marketing management track of de financial management track. De studenten die deze opleiding volgen wonen op de campus.

De Nyenrode Campus

De Nyenrode campus bestaat uit meerdere gebouwen. Gemiddeld wonen er op deze campus ongeveer 200/250 studenten. Elk jaar komt er een nieuwe lichting op de campus wonen. Naast de educatieve activiteiten, worden er ook veel andere activiteiten georganiseerd op het landgoed van Nyenrode voor de bewoners. Zo is er een grote gymzaal, restaurants en twee tennisbanen. Ook is er een roeivereniging waar veel studenten gebruik van maken.

Een sterk alumni netwerk

Alumni van Nyenrode Business universiteit benoemen de sterke band die zij met andere alumni hebben als een van de grote voordelen van het programma. Vriendschappen die gemaakt worden op de universiteit tijdens het zware studietraject zijn vaak voor het leven. Alumni spreken vaak met elkaar af op terugkomdagen voor bijvoorbeeld: het hele jaar (de lichting), de jaarclub, het dispuut, of op een reünie van een commissie.

Wie zaten er op Nyenrode?

Hieronder vind je een lijst van alumni van Nyenrode Business Universiteit. Er staat achter de naam van de persoon aangegeven of dit een oud bestuurder, oud docent of oud leerling betreft.
  • Neelie Kroes (tevens oud bestuurder)
  • Eduard Bomhoff (oud docent)
  • Bram Peper (oud docent)
  • Jan Bots (oud docent)
  • Harry Commandeur (oud docent)
  • Ad van Goor (oud docent)
  • Hessel Visser (oud docent)
  • André Wierdsma (oud docent)
  • Ron Brandsteder (oud leerling)
  • Gregor Frenkel Frank (oud leerling)
  • Albert Heijn (Ahold) (oud leerling)
  • Ronald Jan Heijn (Oibibio) (oud leerling)
  • Klaas Hendrikse (atheïstisch predikant) (oud leerling)
  • Lodewijk den Hengst (diskjockey Lex Harding/Veronica) (oud leerling)
  • Henk Hofland (NRC Handelsblad) (oud leerling)
  • Jan Kees de Jager (Minister van Financiën) (oud leerling)
  • Wim Kok (FNV, PvdA) (oud leerling)
  • Oleksiy Pavlenko (Oekraïnse minister van landbouw) (oud leerling)
  • Willem Oltmans (journalist) (oud leerling)
  • Hein Verbruggen (voorzitter van de UCI en voorzitter van de IOC Coördinatiecommissie bij Olympische Spelen Athene (2004) en Peking (2008)) (oud leerling)
  • Janwillem van de Wetering (schrijver) (oud leerling)
  • Lars Oostveen (presentator en producer) (oud leerling)
© 2014 - 2024 Christel-eke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niveaus binnen het hoger onderwijs in VlaanderenNiveaus binnen het hoger onderwijs in VlaanderenHet hoger onderwijs in Vlaanderen wordt alsmaar toegankelijker voor meer en meer mensen door de verschillende niveaus wa…
Oudste Nederlandse familiebedrijvenNederland staat bekend om haar lange traditie van bedrijvigheid en handelsgeest. De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (…

Planning schoolvakanties: data 2020, 2021, 2022, 2023, 2024Planning schoolvakanties: data 2020, 2021, 2022, 2023, 2024Voor het plannen van een vakantie is het erg handig om vooruit te weten wanneer schoolgaande kinderen vakantie hebben. S…
Studeren met een functiebeperkingStuderen met een functiebeperkingOf je nu een lichamelijke, visuele of auditieve beperking hebt: er lijken altijd beren op de weg te zijn als het op (gaa…
Bronnen en referenties
  • Ik heb de lijst van oud Nyenrodianen van wikipedia gehaald: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nyenrode_Business_Universiteit
Christel-eke (10 artikelen)
Gepubliceerd: 30-12-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.