Een modeshow organiseren op de BSO

Een modeshow organiseren voor de kinderen op een BSO (buitenschoolse opvang) is een groot spektakel en erg leuk. Met een beetje fantasie en inlevingsvermogen is er voor ieder kind wel een taak bij zo’n show.

Voorbereiding voor de modeshow

Het is het leukst om dit programma te doen in een week dat de kinderen vakantie hebben en dus vaak een hele dag naar de BSO komen. Dan hebben ze veel tijd om zich voor te bereiden en heb je gelijk een daginvulling. Geef als voorbereiding alle kinderen die op die dag aanwezig zullen zijn op de buitenschoolse opvang een briefje mee naar huis met daarop de datum dat de modeshow gehouden wordt. Vraag de ouders hier in om de kinderen die dag (of enkele dagen van tevoren) oude kleden, doeken, linten, gordijnen, dekbedovertreksets en ander knutselmateriaal mee te geven. Dit wordt uiteraard gebruikt voor het maken van de kleding tijdens de modeshow. De kinderen wordt gevraagd of ze deze dag haarbanden, oorbellen, gel en andere leuke dingen mee willen nemen. Zet bovendien in de brief een tijdstip waarop de ouders welkom zijn om de modeshow bij te wonen. Doe dit bij voorkeur laat op de middag, als de ouders al vrij zijn van hun werk.

De grote dag..

En dan breekt de dag van de modeshow aan. Bij een modeshow heb je de volgende mensen nodig;
  • Veel modellen,
  • 1 of 2 Technici,
  • Decormakers,
  • 1 Presentator.

Vraag ieder kind wat hij/zij het liefste doet en deel ze zo in groepjes. Is er geen kind dat wil presenteren dan kun je dit natuurlijk zelf als leidster op je nemen.

De modellen

De modellen voor deze modeshow maken zelf hun kleding van een deel van de stoffen die ze van huis mee hebben genomen. Ze hebben bijna de hele dag de tijd om zich hier op voor te bereiden en aan het einde van de middag mogen ze hun ‘jurk,’ ‘pak’ of andere outfit aan om aan de ouders te laten zien. Gebruik schmink of lichte make-up om met name de meisjes het gevoel te geven dat ze een écht model zijn. Verder komen alle sieraden, tasjes en andere accessoires hier natuurlijk ook van pas!

De technici

Voor 1 of 2 wat oudere jongens (natuurlijk mogen dit ook meisjes zijn!) is het leuk om tijdens de show technicus te spelen. Laat ze van kartonnen dozen zogenaamde spotlights maken en laat ze bij ieder model een bijpassend muziekje uitzoeken. Dit draaien zij als het model de catwalk op loopt. Is er een kind bij dat oud genoeg is om met een fototoestel om te gaan dan is het natuurlijk leuk om hem/haar foto’s te laten maken van de gehele dag.

De decormakers

Decormakers moeten creatieve mensen zijn. Zij zorgen er voor dat er met behulp van een grote tafel een podium gemaakt wordt. Een veiliger en leuk alternatief is om een groot kleed op de grond te leggen als podium en een aantal (gym)banken met rood doek te bekleden als catwalk. Verder moet het podium natuurlijk versierd worden, naar eigen inzicht van de kinderen.

De presentator

En last, but not least; de presentator. Hij/zij kan een mooie microfoon maken van een lege keukenpapier rol. Als je dan een grote prop papier in aluminiumfolie wikkelt en deze op de rol bevestigt is de microfoon klaar! Verder moet de presentator een leuk stukje kunnen vertellen bij de kleding van ieder model. Om deze reden is het het leukst als de presentator een kind is uit de oudste leeftijdscategorie.

De avond

Wacht de ouders op met koffie en thee (en eventueel zelfgebakken koekjes of iets anders lekkers) en leidt ze naar de zaal waar de modeshow plaats gaat vinden. Ieder kind weet wat hij/zij moet doen, dus de modeshow kan van start gaan. Heel veel plezier!
© 2008 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe is de buitenschoolse opvang wettelijk geregeld?Hoe is de buitenschoolse opvang wettelijk geregeld?Van de buitenschoolse opvang wordt door veel ouders gebruikt gemaakt. Om te zorgen dat de buitenschoolse opvang goed wor…
Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017Kinderopvangtoeslag 2017: kinderopvangtoeslagtabel 2017De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2017 gaat omhoog. In 2016 was er al een stijging, maar ook voor 2017 is er e…
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…

Vrije software in het onderwijsSoftware die je kan gebruiken in de lessen is niet altijd even goedkoop. Daarnaast treden er soms problemen op met de to…
Lesgeven over indianenStereotypen zijn gevaarlijke dingen. Ze nestelen zich in je onderbewuste en je raakt ze vaak voor de rest van je leven n…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.