Het opstellen van een professioneel CV

Iedereen weet dat het het tegenwoordig moeilijk is om een geschikte baan te vinden. Een belangrijk onderdeel wat vaak wordt onderschat door een sollicitant is het representatief overkomen. Zoals vaak wordt gezegd: "Er is geen tweede kans voor een eerste indruk", die eerste indruk is het cv, oftewel uw 'curriculum vitae'. Het is een overzicht van uw verrichte werkzaamheden, behaalde diploma's/cursussen, persoonlijke kwalificaties en ervaringen. Het schrijven van het cv kan een hele klus zijn als u niet weet waar te beginnen, op internet zijn veel verschillende lay-outs te vinden, probeer echter een eigen indeling te hanteren om ervoor te zorgen dat u opvalt. Hier wordt de vraag gesteld: "Hoe val ik op door middel van het cv?" Hou tijdens het opstellen altijd in gedachten dat iemand aan de hand van uw persoonlijk geschreven cv een beeld van u moet hebben, dit beeld moet overkomen met het beeld dat u wilt dat diegene van u heeft. Wat zijn de voorwaarden waaraan een geschikt cv voldoet?

Een professioneel cv

  • Is overzichtelijk en nauwkeurig.
  • Bevat relevante informatie voor de functie waarvoor u solliciteert.
  • Is beknopt.
  • Valt op.
  • Is geschreven in duidelijk en foutloos Nederlands.
  • Omvat maximaal twee A4'tjes.

Voordat een sollicitant een cv maakt, moet alle relevante informatie verzameld zijn op een zogenaamd 'cv-op-maat' te maken voor een sollicitatiegesprek. De reden hiervoor is dat een onduidelijk of irrelevant cv vaak op de 'stapel' gaat en hier niet meer naar wordt gekeken.
Op het eerste gezicht moet duidelijk zijn of u degene bent die een werkgever zoekt! Daarom wordt een indeling gemaakt in vijf categorieën.

Indeling cv

Personalia

  1. Persoonlijke gegevens. Naam, voornaam, geboortedatum en -plaats, contactgegevens (adres, telefoonnummer), geslacht, nationaliteit, burgerlijke staat, rijbewijs indien gevraagd.
  2. Opleiding. Behaalde diploma's, eindexamenvakken, cursussen (optioneel: computerervaring zoals Excel).
  3. Werkervaring. Vakantiewerk, stages, banen en dienstverbanden, leidinggevende ervaring.
  4. Extra-curriculaire activiteiten. Eventuele lidmaatschappen, hobbyclubs enz.
  5. Algemeen. Abonnementen, gewonnen prijzen, vaardigheden, nog niet vermelde hobby's.

Nu u de basis van een goed en overzichtelijk cv heeft opgesteld, kunt u beginnen met het opstellen van de overige punten. Hoofdregel: Een cv is altijd getypt!

Geef een korte persoonlijke motivatie, enkele regels is genoeg. Let goed op: Dit is waar uw unieke punten naar voren moeten komen en waar u zich onderscheidt van andere sollicitanten. Vermijd onvolledige redenen als: "ik kan waarde toevoegen aan uw bedrijf", maar gebruik "Ik kan waarde aan uw bedrijf toevoegen omdat ik klantvriendelijk ben en sociale vaardigheden heb opgedaan bij mijn vorige werkgever". Op een eventueel sollicitatiegesprek zult u vragen beantwoorden als: "wat kunt u toevoegen aan het bedrijf?" of "waarom zou ik u aannemen voor deze functie?", zorg dat deze vragen beantwoord zijn, zodat u moeiteloos antwoord kan geven tijdens een gesprek. Maak geen beloftes die u niet waar kunt maken. Vermeld ook relevantie in uw cv, bent u bijvoorbeeld coach van een voetbalteam geweest, heeft u ervaring in omgaan met groepen. Heeft u verschillende jaren in een restaurant gewerkt bent u gedreven onderdeel van een team geweest.

Het cv staat voor uw eerste indruk, een representatieve uitstraling is dus gewenst, zorg dat het cv geordend en overzichtelijk is zodat u hiermee wordt geassocieerd.

Aandachtspunten

  • Gebruik spellingcontrole.
  • Zorg voor een chronologische volgorde waarbij geen jaren missen!
  • Splits werkervaring en stage en vermijd vage termen als 'afdelingshulp'.
  • Houd er rekening mee dat veel punten op het cv verschillend kunnen worden ervaren, u kunt als onzeker worden gezien of als twijfelaar, wat voorkomen dient te worden. Pas het cv aan op de vacature!
  • Noem competenties die u kunt onderbouwen door iets uit uw persoonlijke leven of werkervaring (WAAROM bent u stressbestendig?).Verstuur het cv per mail als bijlage van de sollicitatiebrief, vergeet het cv niet. Voeg een foto toe zodat u opvalt, recruiters krijgen vaak stapels brieven per dag. Lees uw volledige cv door en zorg dat u deze kent, bedenk alvast vragen die u kunt krijgen.

De opbouw van het cv hangt af van de wensen van het rekruterende bedrijf, bedrijven verschillen in eisen als een beknopte sollicitatiebrief, beknopt cv of omgekeerd. Hou als regel aan kort en zakelijk.
© 2014 - 2024 Mrinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
CV opstellen: tipsCV opstellen: tipsDit artikel geeft tips voor het opstellen van het curriculum vitae (cv). Een cv moet een goed beeld geven van de persoon…

Het opstellen van een onderscheidende sollicitatiebriefOm een nieuwe baan, afstudeerplaats of stageplaats te verwerven, zul je moeten solliciteren. Het solliciteren gebeurt do…
Betere teksten leren schrijven: 10 tipsBetere teksten leren schrijven: 10 tipsBetere teksten schrijven gaat niet zomaar: het is een leerproces dat je vooral op gang houdt door veel te schrijven. Daa…
Bronnen en referenties
  • Glabbeek, N. v. (2009). Match! Groningen: Noordhoff.
Mrinfo (5 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.