Het opstellen van een onderscheidende sollicitatiebrief

Om een nieuwe baan, afstudeerplaats of stageplaats te verwerven, zul je moeten solliciteren. Het solliciteren gebeurt door middel van een sollicitatiebrief, vaak in combinatie met een (curriculum vitae). De brief is de eerste stap in de goede richting, deze moet de recruiter uitnodigen jou uit te nodigen voor een gesprek, waarin je jezelf alsnog zult moeten onderscheiden van andere sollicitanten, de brief moet dus overeenkomen met het beeld dat je van jezelf hebt. Wat zijn de do's en don'ts van 'jezelf onderscheiden'? Er is namelijk geen tweede kans voor een eerste indruk.

Hoe ziet een onderscheidende sollicitatiebrief eruit?

De sollicitatiebrief is je eerste indruk, samen met het cv wat erbij is gevoegd. Het gaat uiteraard om de inhoud van de brief, maar ook om de manier van schrijven, zoals veel schrijvers weten, kan iemands karakter mede worden bepaald door zijn schrijfstijl. Stuur je een nette, verzorgde brief zonder spelfouten en in helder Nederlands op, dan zal de lezer verwachten een evenbeeld hiervan tegenover zich te krijgen. Als het tegenovergestelde plaatsvindt, spreken de effecten voor zich. Onderscheid jezelf dus door een nette en verzorgde brief met goede argumentatie.

De aanbiedingsbrief

In de aanbiedingsbrief staan de argumenten voor de sollicitatie, een duidelijke motivatie dus waarbij wordt ingegaan op de belangrijkste eisen die aan de functie worden gesteld. Onderscheid jezelf door te vertellen over de capaciteiten waar je over beschikt en onderbouw deze ook. Noem jezelf alleen creatief als je dit kunt aantonen (eventueel met behulp van het cv), je bent bijvoorbeeld zelfstandig ontwerper of architect geweest. Net als bij een cv is het raadzaam om niet met een standaardbrief te werken, maar een sollicitatiebrief per vacature op te stellen, hiermee laat een potentiële kandidaat zien dat er werk in gestoken is en de kandidaat zichzelf onderscheid doordat hij bereid is moeite te doen om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Stijl

De juiste stijl van de sollicitatiebrief is belangrijk omdat deze moet passen bij het imago van de organisatie en bij de vacature. Een sollicitatie voor jurist zal erg formeel verlopen terwijl de sollicitatie van een 16-jarige vakkenvuller vaak informeel verloopt. Er wordt vaak geadviseerd eerst kennis op te doen van het desbetreffende bedrijf. Zoek op internet of stap naar binnen, het maakt altijd een positieve indruk als een kandidaat laat merken dat hij het bedrijf kent, je onderscheidt jezelf als je meer kennis hebt dan andere sollicitanten. Denk hierbij aan hoe het bedrijf zichzelf presenteert en wat wenselijk is voor de werknemers.

De aanbiedingsbrief is geschreven in formeel taalgebruik en alleen met de hand als hier nadrukkelijk om wordt gevraagd. Bij formeel taalgebruik wordt op spelling en grammatica gelet, een goede beheersing van een taal staat bijna altijd bij de advertentie vermeldt, wees erop voorbereid dat je gecontroleerd wordt. Vraag iemand anders je brief en cv te controleren voor de zekerheid. Spellingcontrole van Word kunnen ongewenste fouten verbeteren.

Lengte sollicitatiebrief

Kort en zakelijk is de hoofdregel. Er dient rekening mee gehouden te worden dat een recruiter vele brieven per dag leest en in een korte periode een duidelijke en onderscheidende indruk van iemand dient te hebben. Bedenk dat met een goed cv de brief al een stuk kan worden ingekort.

Veelvoorkomende fouten en de verbeteringen

gebruik geen zinnen als:
  • Aangezien de eisen overeenkomen met de werkzaamheden...
  • ...Solliciteer ik naar de...
  • ...Deze cursus heb ik afgelegd...

Maar:
  • Aangezien opleiding en kwaliteiten met de eisen in overeenstemming zijn...
  • ...Deze cursus heb ik gevolgd...
  • Het examen heb ik afgelegd...
  • Het diploma heb ik behaald...

Hiermee voorkomt een kandidaat dat hij zichzelf opdringt en als het ware de keuze al gemaakt heeft. Door te solliciteren vraagt een kandidaat tijd van een recruiter, zorg daarom dat alles overzichtelijk is en laat de keuze aan de recruiter over en onthou: Kort maar krachtig!

Voorbeeld

Geachte heer...
Hierbij solliciteer ik naar de door u aangeboden stageplaats.
Ik ben iemand met goede [...] eigenschappen en werk graag in [...].
Voor ervaring verwijs ik u naar mijn bijgevoegde cv.
Ik solliciteer naar deze functie omdat [...].
Ik ben in het bezig van het door u gevraagde diploma/cursus [...].
Verder ben ik ervan overtuigd dat de werkomstandigheden en mijn vaardigheden samengaan want [...].
Na een telefonische afspraak zou ik u graag uitgebreider informatie geven.

Met vriendelijke groet,
[Afzender]
© 2014 - 2024 Mrinfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…

Niet-regulier onderwijs in BelgiëNiet-regulier onderwijs in BelgiëIn België zijn er verschillende 'bijzondere' onderwijsvormen beschikbaar voor leerlingen die het moeilijk hebben op scho…
Het opstellen van een professioneel CVIedereen weet dat het het tegenwoordig moeilijk is om een geschikte baan te vinden. Een belangrijk onderdeel wat vaak wo…
Mrinfo (5 artikelen)
Laatste update: 30-10-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.