Dag van de Excellentie

Dag van de Excellentie ScienceGuide organiseert elk jaar, in samenwerking met het SiriusProgramma, de Dag van de Excellentie. Om uitblinken in primair, voortgezet, beroeps- en hoger onderwijs te bevorderen zijn er verschillende excellentie-initiatieven. De Dag van de Excellentie is daar een van. Excellentie is de beste versie van jezelf worden.

Grenzen

Elk jaar heeft de Dag van de Excellentie een thema. Die van 2014 staat in het teken van over de grenzen heen kijken en vooruitblikken naar de toekomst. Alle onderwijssectoren nemen aan deel van het evenement. Het SiriusProgramma en ScienceGuide organiseren samen de dag, die onder meer bestaat uit de Summit Excellentie.

Het SiriusProgramma

Het Sirius Programma helpt hogescholen en universiteiten om hun beste studenten te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Het biedt daartoe uitdagende programma’s. Het programma wil inzicht te krijgen in excellentie en hoe dat het beste uitgedaagd kan worden en waar de excellente leerlingen worden beperkt in hun ontwikkelingsmogelijkheden. Het SiriusProgramma deelt zijn kennis via rapporten, publicaties en bijeenkomsten.

ScienceGuide

ScienceGuide is een online nieuwsmagazine. Het is er speciaal voor de kennissector die bijdragen levert op het gebied van innovatie en maatschappelijke en economische ontwikkeling. ScienceGuide is tevens een uitgeverij van verschillende multimediale diensten, zoals e-nieuwsbrieven, online documentatie en boekuitgaven.

Passend pakket

Beide organisaties bundelen de krachten in een denktank en het organiseren van de Dag van de Excellentie. Ze vertegenwoordigen de stelling dat talent als een magneet talent aantrekt en menen dat op elk onderwijsniveau excellentie aangewakkerd moet worden. Ambitie mag, is het credo. Voor elk niveau en elke school is er een passende pakket met maatregelen dat excellentie laat groeien in plaats van afremmen. De hele onderwijsketen kan werk maken van die passende maatregelen, zodat er een klimaat ontstaat en uitblinken gevoed wordt en waar excelleren kan en mag. Dat kan door:
 • Visie ontwikkelen op je eigen school op excellentie;
 • honoursprogramma’s voor studenten die meer willen;
 • aandacht voor selectie van aankomende studenten op geschiktheid voor studeren;
 • uitdagen van leerlingen;
 • verankering van leerlijn die excellentie bevordert;
 • breedte-aanbod aan student;
 • zichtbaar maken van excellentiebevorderend aanbod;
 • werving en selectie van schoolmedewerkers.

Excellentieprogramma

Een excellentieprogramma op school zal vier invalshoeken moeten hebben, wil het succesvol kunnen worden ingevoerd in de opleiding:
 1. Wat kan er binnen de school in het reguliere lesprogramma;
 2. wat doen we binnen de school buiten lesverband;
 3. wat kunnen we aanbieden buiten de school, samen met bedrijven en instellingen;
 4. hoe verbinden we de school met vervolgopleidingen.

Docenten

Excellent presterende leerlingen kunnen het beste worden gevoed door excellent presterende docenten. Elke school die aandacht wil geven aan excellentie werft mede met het oog daarop zijn personeel. Docenten kunnen verder geprofessionaliseerd worden in het begeleiden van bovenmatig presterende leerlingen. Een docent die hoogbegaafde kinderen wil begeleiden heeft een aantal competenties nodig:
 • Hij moet hoogbegaafdheid herkennen;
 • hij moet zich verdiepen in de leerlingen;
 • hij moet kunnen uitzonderlijke prestatie stimuleren;
 • hij moet de leerling faciliteren.
 • hij moet inhoudelijk sterk zijn;
 • hij moet een interdisciplinaire instelling hebben.

Gastheer

Elk jaar is er een instantie gastheer van de Dag van de Excellentie. De minister van onderwijs komt er spreken en de visie op het thema excellentie uiteenzetten. In 2014 is de internationale organisatie OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) de gastheer. De directeur van de OPCW Ahmet Üzümcü zet op de Dag van de Excellentie het belang van excellente wetenschappers op zijn vakgebied uiteen. Wetenschappers zetten zich via de OPCW in voor vrede en recht. In 2013 kreeg de OPCW de Nobelprijs voor de vrede als toonbeeld van excellentie van de inzet van kennis en moed voor de wereldvrede. Op de Dag van de Excellentie kunnen studenten en collega’s een selfie maken met de medaille van die Nobelprijs.

De sprekers zijn onderdeel van de Summit Excellentie. Daarnaast spreken er experts uit het HBO en WO en is er een debat over de toekomst van presteren boven de streep. In 2014 is het motto van de dag: The best way to predict the future is to design it.

Tijdens de Dag gaan de deelnemers na het plenaire gedeelte in deelsessies aan de slag met:
 • excellentie en docentschap;
 • excellentie en internationalisering;
 • excellentie in de keten van voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs.

In 2016 was de Dag van de Excellentie op 22 januari.

Lees verder

© 2014 - 2020 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
De nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs van Alfred NobelDe nobelprijs is afkomst van Alfred Nobel, die stierf op 10 december 1896. Op zijn sterftedag word ieder jaar in Zweden…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…
Titulatuur of aanspreekvorm als aanhef in Nederlandse briefTitulatuur of aanspreekvorm als aanhef in Nederlandse briefBij het schrijven van Nederlandse brieven moet je soms rekening houden met in de aanhef de juiste titulatuur (aanspreekv…

Lijst van universitaire bachelor studies per universiteitIn Nederland kunt u ontzettend veel verschillende universitaire bachelors volgen. Het zijn er zoveel op zoveel verschill…
Werelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed ToursWerelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed ToursNederland heeft negen locaties die zich tot het Werelderfgoed mogen rekenen. Een daarvan bevindt zich in Willemstad op C…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Zero Grey, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • http://onderwijs.leidenuniv.nl/honoursacademy/agenda/dag-van-de-excellentie-.html geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://www.schoolaanzet.nl/agenda/agenda-details/?tx_sazcontent_agenda%5BagendaItem%5D=139&tx_sazcontent_agenda%5Baction%5D=show&tx_sazcontent_agenda%5Bcontroller%5D=AgendaItem&cHash=66984326d2 geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://www.siriusprogramma.nl geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://www.platformexcellentie.nl/nieuws.html/nieuwsbericht/39 geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://www.hobeon.nl/actueel/weblogs/weblogs_item/t/zicht_op_kwaliteit_van_excellentie geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://www.scienceguide.nl/201405/excellentie-als-magneet.aspx geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://www.scienceguide.nl/overzicht.aspx?1091/Contact geraadpleegd op 19 juni 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Organisation_for_the_Prohibition_of_Chemical_Weapons geraadpleegd op 20 juni 2014

Reageer op het artikel "Dag van de Excellentie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Special: De Dag van ...
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!