Een beroep kiezen met of zonder adviseur

Kiezen in een winkel is vaak een kwestie van dingen aan de kant leggen of schuiven die het niet worden en zien wat er overblijft. Op die manier is het kiezen niet meer een kwestie van tussen de bomen het bos niet meer zien maar het tegenovergestelde. Het wordt daardoor een stuk makkelijker. Iets dergelijks kan ook met het kiezen van een beroep. Dikwijls wordt een beroep gekozen zonder inbreng van een adviseur maar er zijn ook mogelijkheden om je bij de keuze te laten helpen.

Beroep kiezen zonder adviseur

In veel gevallen zal een beroep worden gekozen door min of meer toevalligheden. Het beroep is bekend uit de omgeving of er is op een andere manier kennis mee gemaakt en spreekt daarom aan. Maar een beroep moet uiteraard goed bij je passen om welke reden het toch goed is heel serieus met de keuze om te gaan.

Maak een lijst

Een hulpmiddel om een keuze te maken uit de vele beroepen die er zijn is om een lijst te maken van alle beroepen die je kent of vindt via lijstjes op internet. Streep daarna aan welke beroepen je leuk lijken en welke niet. Ga vervolgens na welke kwaliteiten je hebt en bedenk dan wat anderen daar ooit van hebben gezegd. Ga ook na wat voor persoon je bent en waar je anders in bent dan anderen waardoor een bepaald beroep leren een uitdaging kan worden. Probeer daarbij ook de visie van mensen die je goed kent mee te nemen.

Waar ben je trots op?

Een volgende stap kan zijn om na te gaan wat je al ooit hebt gepresteerd zonder dat je daar uitgebreid voor had geleerd. Wellicht heb je een natuurtalent voor sommige dingen of ben je creatief in het zelf bedenken van zaken en oplossingen. Viel je bijvoorbeeld op tijdens de muziekles op school, de gymles, het knutselen of handarbeid? Of was je in een van de leervakken uitzonderlijk goed? Dus, waar ben je trots op?

Welke beroepen blijven over?

Bekijk daarna de lijst met beroepen, die je als leuk hebt aangestreept, met de gegevens van je kwaliteiten, persoonlijkheid, opvallendheid en acties waar je trots op bent. Er zullen dan vanzelf enkele beroepen overblijven die je goed liggen waar je makkelijker uit kunt kiezen.

Beroep kiezen met een persoonlijke adviseur

Kiezen met een adviseur kan op twee manieren. De ene manier is om een persoon als adviseur in te schakelen en de andere is met behulp van een door een adviseur opgestelde internettest af te leggen.

Gekwalificeerde adviseurs van Register BKA

Omdat de titels beroepskeuzeadviseur en loopbaanbegeleider geen beschermde titels zijn kan iedereen een adviesbureau opzetten. Het nadeel van deze mogelijkheid is dat er geen sprake hoeft te zijn van kwaliteitsbewaking. Om die reden is in 1957 de stichting Register BKA (Beroeps Keuze Adviseurs) opgericht. Dit is een onafhankelijke stichting die de kwaliteit van de leden bewaakt. De adviseurs die in het register van de BKA zijn ingeschreven voldoen aan de volgende eisen:
  • Grondige kennis van verantwoord testgebruik en ervaring met verantwoord testgebruik.
  • Actuele kennis van opleidingen en beroepen.
  • Gedegen kennis van theorievorming en de toepassing hiervan in de praktijk.
  • Hanteren van de beroepsethische maatstaven van de gedragscode van de BKA.
Deze eisen houden onder meer een waarborg op het gebied van privacy in en gaan uit van een openhartige communicatie. Tevens bestaat er een klachtrecht voorgeval de klant vindt dat de adviseur niet vakbekwaam of integer handelt.

Beroep kiezen met een Internettest

Een derde mogelijkheid om een keuze te bepalen is door middel van een internettest. Op internet zijn namelijk verschillende testen voor beroepskeuze te vinden die pretenderen dat je daarmee een beter inzicht krijgt in je persoonlijkheid. Door de test in te vullen kunnen je sterke kanten worden ontdekt.

Internettest ROC

Zo kan bij een roc.nl test bij een zestiental beschrijvingen uit vier verschillende begrippen een keuze worden gemaakt die per begrip het best bij je past. De omschrijvingen betreffen zaken als: vasthoudendheid, weetgierigheid, intuïtief ingesteld, resultaatgerichtheid, werkmanier, sociaal voelend, vriendelijkheid, manier van beslissingen nemen, kansen nemen enz.

Internettest Beroepskeuze Online

Een andere aanbieder van een beroepstest is beroepskeuzeonline.nl. Bij deze test kan gekozen worden voor een op maat gesneden testpakket waarbij de keuze bestaat uit veertien verschillende tests.

Internettest Werksite

Een beroepskeuzetest die met ja en nee antwoorden werkt gaat uit van onderwerpen als: deze beroepen spreken mijn aan, ik kan, dit vind ik leuk, ik ben enz. Deze test wordt aangeboden door werksite.nl
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekadvies  banken verkopen, bemiddelaars adviserenHypotheekadvies banken verkopen, bemiddelaars adviserenUit onderzoek van Independer.nl blijkt dat banken goedkoper adviseren in vergelijking met een onafhankelijke bemiddelaar…
Werkstress: de meest stressvolste beroepenWerkstress: de meest stressvolste beroepenWat zijn de meest stressvolle beroepen en banen? Welke beroepsgroepen lopen de grootste kans op ernstige stress? Drie ve…
Fiscalist als beroepFiscalist als beroepAls fiscalist bespaar je je klanten veel geld. Door jouw kennis van de ingewikkelde belastingwetgeving, kan jij als fisc…
Best betaalde beroepenBest betaalde beroepenEr is nog steeds een verschil in salarissen tussen mannen en vrouwen. In dit artikel treft u de best betaalde beroepen a…

Bewustwording en normstelling bij pesten op schoolBewustwording en normstelling bij pesten op schoolVeel kinderen zijn reeds slachtoffer geworden van pesten en worden het nog steeds. Iedereen zal het er wel over eens zij…
Voorbereiden en datum Citotoets 2019 (Cito Eindtoets 2019)Voorbereiden en datum Citotoets 2019 (Cito Eindtoets 2019)Ook in het schooljaar 2018/2019 is weer een flink deel van de leerlingen van groep 8 bezig met voorbereiden op de Citoto…
Bronnen en referenties
  • Hoedoe.nl
  • Beroepskeuze.nl
  • Opleidingenberoep.nl
  • Roc.nl
  • Beroepskeuzeonline.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 27-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.