Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerenden

Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerenden Het Sinterklaasfeest is van origine vooral een decemberfeest voor de kinderen. Met ouderen met dementie door bijvoorbeeld de ziekte Alzheimer, wilt u vast ook Sinterklaas vieren. Maar hoe? U wilt hen toch niet op schoot bij de Sint? Een optie is een Sint Nicolaas quiz met bekende sinterklaasliedjes. Extra leuk is zo'n Sint-festiviteit als u die samen met kinderen doet die op bezoek komen, de liedjes kennen, mee doen met de quiz en samen met de bejaarden met dementie de vertrouwde liedjes ter ere van de Goed Heiligman zingen. Een quiz doet een appel op het geheugen van de ouderen. Liederen van vroeger hebben ze vaak uitstekend onthouden. De kinderen vertederen hen. En: dit decemberfeest is in hun ogen een echt kinderfeest! Dus als u het zo viert, dan is dat voor hen een echt feest! Een volwassen manier om het feest van Sint Nicolaas te vieren.

Sinterklaas vieren met ouderen met dementie

Om mensen die dementeren bij de tijd te houden, d.w.z. bij onze tijd van het jaar, is het goed ook met hen de jaarfeesten te vieren. De manier waarop, vereist de nodige aandacht.

Hoe het vieren van Sint aan te passen aan deze doelgroep

De ouderen met Alzheimer of een ander type dementie, herinneren zich hun jonge jaren het beste. Maar dat betekent niet dat zij kinderen zijn of net als kinderen zijn. Sint vieren met oude mensen die een vorm van dementie hebben, betekent Sinterklaas vieren op een manier die rekening houdt met hun mogelijkheden. Herkenbaar, eenvoudig en respectvol, maar niet kinderachtig!

Herinneringen ophalen aan Sinterklaasfeesten van vroeger met een quiz over liedjes

Ouderen vertellen graag over vroeger. Kinderen zijn nieuwsgierig. Wat is er leuker voor kinderen dan samen met senioren Sinterklaas vieren? Als u dat doet met ouderen met dementie, kies dan voor kinderen die niet meer in Sint geloven. Hoewel ook deze ouderen het spel vaak goed meespelen, wilt u zich niet voorstellen dat een van de bejaarden er iets 'uitflapt' waarop een kind opeens ontdekt dat Sint niet bestaat!

Quizvragen roepen herinneringen op

Zowel ouderen die dementeren als jonge kinderen vinden het leuk en spannend om de goede antwoorden te geven op quizvragen. 'Ik weet dat (nog)!' Voor de mensen met dementie doet u het ook om prettige jeugdervaringen bij hen wakker te maken. Tegelijkertijd horen de kinderen zo over het sinterklaasfeest van vroeger. Een Sintquiz op zich is al trouwens al een leuke invulling van de viering van het vijf decemberfeest.

Liedjes van vroeger maken ook herinneringen wakker aan de Sint

Ook de kinderen van tegenwoordig kennen vaak nog wel de 'ouderwetse' sint-liedjes die de ouderen van nu, nog van vroeger kennen. De ouderen die aan het dementeren zijn kennen vaak zowel de woorden als de melodie nog heel goed. Het zijn liedjes uit hun jeugd en jong volwassenheid. De Sint Nicolaas liederen zijn verbonden met een belangrijk ritueel. En muziek zorgt ervoor dat de liederen met tekst en al, diep in hun geheugen is verankerd.

Sintquiz voor patiënten met Alzheimer en kinderen over sinterklaasliedjes

Met een vraag- en antwoordspel als dit, slaat u dus twee vliegen in een klap. Maakt u het programma niet te lang. Voor oud en jong is dit een hele happening die veel energie vraagt, hoe gezellig ook. Zorgt u voor iets lekkers voor beide partijen: zachte schuimpjes voor de ouderen, voor de kinderen misschien pepernoten of kruidnoten. Warme chocolademelk voor de kinderen en koffie of anijsmelk of ook warme chocolade voor de bejaarden. Wissel de vragen en het zingen van liedjes en het snoepen af en haal af en toe een herinnering op.

Vragen over sinterklaasliedjes, met antwoorden, beginwoorden van het lied en herinneringsvragen
  1. Vul aan: Zie ginds komt de stoomboot uit.... (Spanje al aan...)
  2. Herinnering op halen: Gingen deze senioren vroeger naar de intocht van de Goed Heiligman kijken?
  3. Wie of wat waait er door de bomen? (De wind; Hoor de wind waait door de bomen...)
  4. Herinnering ophalen: Vierden de ouderen thuis Sint of op school?
  5. Wat doen / hoe klinken de paardenvoetjes op het dak? (Trippel, trappel, trippel, trap; Zachtjes gaan de paardenvoetjes...)
  6. Herinnering ophalen: Geloofden de bejaarden echt dat het paard op het dak liep?
  7. Wat rijmt er op 'kapoentje'? (Schoentje; Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje...)
  8. Herinnering ophalen: Mochten de ouderen ook hun schoen zetten? En wat kregen ze dan voor cadeautje?
  9. Werd er hard op de deur geklopt of zacht? (Beiden: 'daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt...)
  10. Herinnering ophalen: Kwam de Sint echt zelf op bezoek bij deze ouderen?

Afronden van een activiteit met mensen met dementie en kinderen

Zowel voor ouderen met dementie als voor kinderen is het belangrijk een activiteit en zeker een Sinterklaasfeest zorgvuldig af te bouwen. De ouderen hebben tijd nodig om om te schakelen. De kinderen moeten iets leuks los laten en weer over gaan tot de orde van de dag.

Tijd voor een afronding met een sint-traktatie?

Kijk of het nu misschien tijd is voor de ouderen en de kinderen en hun begeleiders om deze feestelijke bijeenkomst af te ronden.
Met iets lekkers. De kinderen moeten wellicht nog weer terug naar school. Er kan onder het drinken en snoepen door, door ouderen en kinderen nog even nagepraat worden. De ouderen genieten alleen al van het kijken naar de kinderen.

Afronding van een volwassen Sint-viering met ouderen met een vorm van dementie en kinderen

Tot slot kunt u de kinderen vragen 'Dag Sinterklaasje' te zingen en al zwaaiend te vertrekken. De kans is heel groot dat de bejaarden spontaan meezingen en misschien wel zwaaien. Prima! Het sinterklaasfeest was en is een feest voor jong en oud!

Lees verder

© 2013 - 2024 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaasliedjes zingen met dementerendenSinterklaas is een belangrijk feest, vroeger en nu nog steeds... Voor jong en oud. Ouderen met dementie, meestal door de…
Muziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenMuziek en dementie: quiz, zingen, luisteren, musicerenDementie en muziek is een goede combinatie: zowel actief als passief. Zingen van liedjes, luisteren naar schoolliedjes,…
Quiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente oudereQuiz over Prinsjesdag voor basisschool of demente ouderePrinsjesdag, geld en politiek: iedereen heeft er mee te maken. Jong en oud. Niet iedereen is geïnteresseerd in politiek,…
Herfstliederen zingen met ouderen met dementieHerfstliederen zingen met ouderen met dementieMuziek en zeker het zingen van liedjes kan bij mensen en dus ook bij ouderen met dementie t.g.v. bijvoorbeeld de ziekte…

Differentiëren met de TI grafische rekenmachinesDifferentiëren met de TI grafische rekenmachinesDe grafische rekenmachines van Texas Instruments worden anno 2014 veel gebruikt in het voortgezet en hoger onderwijs, bi…
Werken als leraar in het basisonderwijsWerken als leraar in het basisonderwijsHet werken in het onderwijs heeft vele voordelen. Veel vakantiedagen, een leuke omgeving en een goede baankans. Dat werd…
Bronnen en referenties
  • Sinterklaas cd: 25 sinterklaasliedjes m.m.v. Kinderkoor de Lijstertjes, 1998
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 12-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.