Zo haal je het beste uit je stage

Zo haal je het beste uit je stage Stagelopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens je stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd, leer je hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Op school leer je de theorie die je tijdens je stage in de praktijk uit gaat brengen. Hoe haal je het beste uit je stage? Ten eerste moet je natuurlijk een stageplek vinden. Zoek bedrijven uit waar jij graag zou willen stagelopen en waar jij denkt je goed te kunnen ontwikkelen op werkgebied. Schrijf deze bedrijven een sollicitatiebrief met een goede motivatie. Veel bedrijven stellen het ook op prijs als je belt of persoonlijk langskomt. Zo krijgen zij een beter beeld van wie jij bent. Kun je geen stageplek vinden? Vraag dan op school om hulp. De meeste opleidingen hebben een stagebureau of BPV-kantoor, waar mensen zitten die jou kunnen helpen bij het vinden van een passende stageplek.

Ik heb een stageplek gevonden, wat nu?

Gefeliciteerd! Je hebt een stageplek gevonden. Wat belangrijk is, is dat je goed voorbereid naar je stage gaat. Laat zien dat je interesse heb en graag wilt leren. Een aantal tips:

Verdiep je in het bedrijf

Verdiep je in het bedrijf waar je gaat werken. Misschien heb je een informatiepakketje gekregen. Heb je die niet, lees dan de website van het bedrijf. Wat is de visie van het bedrijf? Wat zijn de werkzaamheden? Er zijn allerlei dingen waar jij je in kunt verdiepen.

Bedenk wat je wilt leren

Naast dat er bepaalde dingen zijn die je moet leren, voor bijvoorbeeld school of voor het werk, zijn er ook een aantal dingen die jij verder kunt ontwikkelen. Maak een lijstje met dingen die jij graag wilt leren. Is er iets waar jij je in wilt specialiseren? Zijn er onderwerpen die op school niet aan bod komen, maar waar jij wel meer over wilt weten? Als jij alles op een rijtje hebt, kun je dit op je stageplek aangeven.

Tijdens je stage

Tijdens je stage zijn er talloze dingen die je kunt doen om het beste uit je stage te halen. Je kunt natuurlijk niet alles doen, maar er zijn wel een aantal handige dingen om te doen:

Maak een logboek

Het is handig om een schrift of notitieboek te hebben waarin je een logboek bij kunt houden. Schrijf belangrijke gebeurtenissen, gekregen feedback en afspraken hierin op. Hier kun je later op terugkijken. Dit is ook handig wanneer je opdrachten voor school moet maken, waarin jij moet aangeven welke vaardigheden jij ontwikkeld hebt, hoe jij je ontwikkeld hebt en hoe jij je verder wilt ontwikkelen in de toekomst.

Het maken van je stageopdrachten

Veel scholen hebben de tijd voor het maken van stageopdrachten in de tijd van het stagelopen gepland. Maak met je stagebegeleider afspraken over de momenten waarop jij aan je opdrachten kunt werken. Zo zorg je ervoor dat je niet alles thuis hoeft te doen.
Moet je stagebegeleider de opdrachten nakijken voordat jij ze op school in moet leveren? Spreek dan met je stagebegeleider af wanneer jij je opdrachten af moet hebben, zodat hij of zij genoeg tijd heeft om ze na te kijken.Is hier een week voor nodig of misschien wel langer? Spreek ook af of je stagebegeleider de opdrachten op papier of digitaal wilt krijgen. Goede communicatie zorgt ervoor dat de samenwerking goed verloopt.

Een actieve houding

Stel jezelf actief op. Maak dingen bespreekbaar die niet soepel lopen, stel vragen en denk mee met je collega’s. Wees (indien mogelijk) aanwezig bij vergaderingen, werkbesprekingen en trainingen. Je bent aan het leren voor het beroep wat jij wilt gaan uitoefenen. Zorg er dus voor dat je alle aspecten van het vak meemaakt.

Het is niet erg om fouten te maken

Fouten maken horen ook bij het leerproces. Bedenk je ten alle tijden dat je stagiair(e) bent en dat je dus niet alles gelijk onder de knie kunt hebben. Juist tijdens je stageperiode kun je nog fouten maken. Dit geldt ook bij het maken van stageopdrachten. Niet alles kan in één keer goed gaan. Zolang jij kunt verantwoorden wat je hebt gedaan, waarom je het op die manier hebt gedaan en hoe je het in de toekomst anders zou doen, wordt het meestal goedgerekend.

Fouten maken mag dus, maar sta wel open voor feedback. Ben je niet zo zeker van jezelf? Wees dan ook niet bang om zelf om feedback te vragen in plaats van er op te wachten. Vraag aan collega’s hoe zij het gedaan zouden hebben en waarom zij het op die manier gedaan zouden hebben. Zo kom je er misschien ook wel achter dat wat jij hebt gedaan niet zozeer fout was, maar dat er ook andere manieren zijn om iets te doen.

Kortom, zorg dat je verdiept bent in het bedrijf waar je gaat stagelopen, dat je weet en aangeeft wat je wil, dat je alle belangrijke zaken bijhoudt en dat je niet bang bent om fouten te maken. Zo haal je het beste uit je stage. Succes!

Lees verder

© 2013 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Wat is een maatschappelijke stage?Wat is een maatschappelijke stage?Leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten vanaf het schooljaar 2011 – 2012, verplicht 30 uren maatschappelijke stag…
Een stage vinden in Suriname: tipsEen stage vinden in Suriname: tipsVolg je een mbo-, hbo- of wo-opleiding dan en moet je voor je studie stage lopen of bestaat de mogelijkheid omdat vrijwi…
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…

Naar de middelbare school: schoolspullenNaar de middelbare school: schoolspullenDe zomervakantie zit er weer op en je gaat naar de brugklas van de middelbare school of je zit al op de middelbare schoo…
SMART doelen stellenConditie opbouwen, leren koken, internet gebruiken… Zomaar een paar ideeën van wat je wilt leren. Doelen stellen is hier…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 03-08-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.