Wat doe je op een open dag?

Wat doe je op een open dag? Je bent bezig met je studiekeuze en je hebt een of meerdere studies gevonden die je erg leuk vind. Tijd om eens een kijkje te gaan nemen op locatie. En daar zijn de open dagen van de onderwijsinstellingen natuurlijk erg handig voor. De onderwijsinstellingen doen twee keer per jaar hun duren open voor studenten of scholieren die er over denken om daar te gaan studeren. Daar moet jij absoluut bij zijn!

Waarom moet je er naartoe?

Er zijn veel manieren om aan informatie te komen over een studie. Je kunt folders lezen, informatie bekijken op internet en communities en fora bezoeken waar je met studenten kunt praten. Dat lijkt misschien al een goede basis om je studiekeuze mee te maken, maar het is toch heel belangrijk dat je naar een open dag gaat. Op de open dag krijg je niet alleen informatie over de studie, je proeft ook de sfeer van de onderwijsinstelling waar deze gegeven wordt. Verder krijg je op een plek de mogelijkheid om met zowel studenten als docenten te praten. Alle informatie ligt daar bij elkaar en je krijgt de mogelijkheid om een dagje studie zelf te ervaren.

Wat doe je daar?

Op een open dag gaan de deuren van de onderwijsinstelling voor alle geïnteresseerden open. Dat betekent dat jij die dag in het middelpunt staat. Iedereen staat klaar om je informatie te geven en je vragen te beantwoorden. Wees daar dus op voorbereid. Bedenk voor je naar de open dag gaat alvast wat je allemaal over de studie, de stad en de instelling wilt weten. Als je je er op voorbereid is de kans klein dat je iets vergeten bent te vragen. Vraag ook gerust naar negatieve kanten! Het is belangrijk dat je een goed, eerlijk beeld over de studie en alles er omheen krijgt.

Buiten het vragen stellen zijn er nog meer manieren om aan informatie te komen. Zo worden er bij veel studies voorlichtingsrondes en proeflessen gegeven. Het is erg leuk om hier naartoe te gaan. Zo zie je echt met wat voor onderwerpen je te maken krijgt als je de studie gaat volgen, en merk je al een beetje op welke manier er les gegeven wordt op die instelling. Bedenk je hierbij wel dat een open dag niet hetzelfde is als een lesdag. Ze proberen je niet voor de gek te houden, maar een open dag is wel altijd net iets leuker dan de werkelijkheid.

Naast het onderzoeken naar je studie is het natuurlijk ook heel leuk om de instelling zelf te leren kennen. Loop dus ook rond over de campus of door het gebouw. Kijk wat voor faciliteiten er zijn. Hoe zijn de restaurants? Is er misschien een fitnesszaal? En hoe zit het met de bibliotheken en de studiezalen? Ik deze ruimtes zul je veel tegen komen als je gaat studeren, en het is dus ook belangrijk dat je daar tevreden mee bent.

Ten slotte wil je naast het studeren ook nog het studentenleven ervaren. Op de open dagen is naast voorlichting over de studie ook vaak voorlichting te vinden over zaken naast te studie. Misschien wil je wel lid worden van een studentenvereniging. Daar kan je bij de verschillende stands informatie vinden. De studenten vertellen je graag wat zij doen en halen je met alle liefde over om ook lid te worden in je eerste jaar. Ook over op kamers gaan kan je informatie vinden. Doe dit vooral zo vroeg genoeg en schrijf je alvast in bij een of meerdere bureau’s!

Waar moet je op letten?

Zoals al eerder gezegd is een open dag altijd iets leuker dan de werkelijkheid. De docenten en studenten willen er een gezellige dag van maken en zoveel mogelijk studenten overhalen om daar te komen studeren. Houd dit in je achterhoofd. Heb je er geen goed gevoel bij? Doe het dan niet en kijk of je een andere instelling of misschien studie kunt vinden waar je je beter bij voelt.

Voor je je door het enthousiasme van de studenten over laat halen om volgend jaar lid te worden van verenigingen moet je je eerst bedenken of dat wel iets is wat ook echt bij jou past. Ook dit wordt weer heel leuk gemaakt, en dat is het voor veel mensen ook, maar er zitten ook een hoop verplichtingen aan en daar heeft niet iedereen zin in. Bovendien kost het erg veel tijd en dit kan ten koste gaan van je studie. Het is een leuk alternatief om lid te worden van een studievereniging in plaats van studentenvereniging. Dit is net zo gezellig, maar zonder verplichtingen. Bovendien organiseren zij veel (studiegerelateerde) excursies en kan je er vaak je boeken met korting kopen en samenvattingen verkopen en kopen.

Wil jij op kamers wonen? Als je ver van je studiestad woont is dat een goed idee. Je hoeft minder lang te reizen en houdt daardoor meer tijd over voor je studie. Bovendien is het reuze gezellig in een studentenhuis en je leer onafhankelijk worden. Denk er echter aan dat het ook nadelige kanten heeft. Het kost een hoop geld, wat je meestal niet alleen van je studiefinanciering kan betalen. Bovendien moet je alle huishoudelijke taken (boodschappen doen, wassen, strijken enz) zelf doen en dat kost een hoop tijd. Heb je daar al wel zin in en tijd voor? Er zijn ook genoeg studenten die nog een tijdje bij hun ouders blijven wonen. Misschien is dat voor jou ook nog wel even makkelijk?

Kortom……

Een open dag is een nuttige en makkelijke manier om kennis te maken met je studie en onderwijsinstelling, en informatie te krijgen over studeren en het studentenleven. Het is iets wat je absoluut niet moet missen. Heb je er nog geen genoeg van of wil je je er nog meer in verdiepen. De studies bieden vaak meeloopdagen aan. Je gaat dan op een gewone studiedag met een student mee. Je volgt colleges en werkgroepen en ziet dan hoe het er echt aan toe gaat. Heel erg leuk om te doen, dus meld je daar absoluut voor aan!
© 2007 - 2023 Parisgirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesStudiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesEindelijk is het zover. Je bent bijna klaar met je opleiding en hebt binnenkort dat felbegeerde HAVO of VWO diploma. Rui…
Doelgericht studeren: voorbereidenDoelgericht studeren: voorbereidenExamen? Tentamen? Studeren? Welke manier van studeren verbetert de studie resultaten? Welke manier van studeren verbeter…
Goedkoop studerenGoedkoop studerenStuderen is een prijzige aangelegenheid waar gelukkig veel geld op te besparen valt. Met deze praktische tips wordt stud…

Maten en gewichten (omzetting tabellen)Maten en gewichten (omzetting tabellen)Maten en gewichten worden veelal (wereldwijd) volgens het metrieke stelsel gehanteerd. In Nederland gebruiken we SI -Int…
SPW: het maken van een doelgroepanalyseAls je de opleiding SPW doet, moet je op een bepaald moment een doelgroepanalyse maken. Hoe doe je dat? Hieronder vind j…
Parisgirl (21 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2007
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.