De Opleiding en het beroep medewerker productpresentatie

Van parfum tot kleding van gordijnen tot tupperware. Voor alles is een bepaalde manier om het aantrekkelijk te presenteren. U zorgt er niet alleen voor dat de producten er aantrekkelijk uitzien door ze op een bepaalde manier neer te zetten, maar u zorgt er ook voor dat het een heel thema wordt met diverse aankleding. Is het een droom van u dit in het dagelijkse leven te doen? Kies dan voor de opleiding medewerker productpresentatie. In dit artikel leest u hier meer over.

Wat houdt medewerker productpresentatie in?

Het houdt in dat men zich bezig houd met het maken en aankleden van etalages en stands. Voor dit beroep is het belangrijk dat u:
 • creatief bent
 • zowel zelfstandig als samen kunt werken
 • nauwkeurig kunt werken
 • goed kunt communiceren
 • met de tijd mee kunt gaan
Het is van belang dat u zorgt dat uw project eruit springt zodat als er mensen aan komen, hun blijven stil staan.

Niveau en intake

De opleiding medewerker productpresentatie is een MBO niveau 2 opleiding. MBO niveau 2 mag gevolgd worden als men een VMBO basisberoepsgericht diploma heeft. De opleiding is meestal een BOL(beroepsopleiding) variant. Dit houdt in dat men 5 dagen per week naar school gaat en stageblokken heeft. De opleiding duurt over het algemeen twee jaar.
Voor u aan de opleiding kan beginnen zult u zich eerst in moeten schrijven. Er bestaat een grote kans dat u een minimaal een motivatiebrief met het inschrijfformulier mee zal moeten sturen. Na de inschrijven kan het zijn dat u informatie ontvangt over een intake. Dit gebeurd in de scholen zelf en zal voor medewerker productpresentatie voornamelijk bestaan uit vragen. De vragen zijn veelal over uzelf en uw creativiteit. Voorbeeld vragen zouden kunnen zijn:
 • Waarom vind u dat u aangenomen moet worden?
 • Welke merken jeans kent u?
 • Waarin uit u nu uw creativiteit?
Daarnaast worden er vaak ook nog reken- en taal toetsen afgelegd. Helaas is het voor de meeste opleidingen tot medewerker productpresentatie niet mogelijk om elke leerling aan te nemen. Het is dus erg van belang uzelf goed te presenteren bij de intake.

Waar kunt u de opleiding volgen?

U kunt de opleiding onder andere volgen bij de scholen:
 • Rijn Ijssel waarvan de locatie in Arnhem zit
 • Nimeto waarvan de locatie in Utrecht zit
 • Het ROC in Enschede
 • De Rooipannen in Tilburg
Al deze opleidingen zijn ook voorzien van eigen praktijkruimtes. Vaak zijn er op de scholen erkende leerbedrijven aangesloten voor eventuele stageplaatsen. Nimeto in Utrecht is in 2012 uitgekozen tot beste MBO vakschool. Hier worden enkel 6 commercieel creatieve opleidingen aangeboden.

Wat doet u tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding krijgt u ten eerste een aantal basisvakken zoals Nederlands en Wiskunde. Het eerste jaar loopt u nog geen stage, het tweede jaar wel. Het kan ook voorkomen dat u mee kan met een project in het buitenland. U werkt vooral heel erg veel met uw handen. Een etalage inrichten begint met het bedenken van ideeen. Zo bent u veel bezig met:
 • storyboards
 • moodboards
 • brainstormen
Bedenk dat u buitenom op school ook veel tijd thuis nodig heeft om sommige etalages te maken. Natuurlijk zijn er op de opleiding uren waarin u kunt werken. Echter zijn de scholen niet voorzien van al het materiaal en zo zult u zelf soms kleding en aankleding voor een etalage mee moeten nemen.
Etaleren lijkt makkelijk, maar er komen veel technieken bij kijken. Zoals bijvoorbeeld manieren om van doeken prachtige franjes of rozen te vouwen en een product een andere functie geven dan dat het heeft. Probeer bijvoorbeeld maar eens een originele pakkende thema etalage neer te zetten met bestek. Zelfs de parfumdoosjes hebben een hele aparte manier van plaatsen in de etalage waardoor het extra in het oog springt.
Op de opleidingen krijgt men meestal een thema of bepaalde producten aangereikt en daarmee zal men zelf wat moeten verzinnen. Na feedback is het de bedoeling uzelf steeds meer te ontwikkelen.

Wat is uw toekomstbeeld?

U kunt gaan werken voor warenhuizen, reclamebedrijven of etaleerbedrijven. U bent veelal zelfstandig aan het werk en vooral bij warenhuizen deelt u uw dag voor een groot deel zelf in. Het kan echter ook voorkomen dat u met meerdere mensen een project krijgt aangewezen zoals bijvoorbeeld het versieren van een winkelcentrum voor sinterklaas en/of kerst. Veel studenten kunnen na de opleiding direct aan de slag. Binnen de opleiding zelf is het soms ook mogelijk vanaf niveau 2 door te stromen naar een soortgelijke niveau 4 opleiding.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opleiding tot tandtechnicusDe opleiding tot tandtechnicusDe opleiding tot tandtechnicus neemt ongeveer 4 jaar de tijd in beslag. Je krijgt op de opleiding onder andere te maken…
Medewerker Personeelszaken: beroep, opleiding & takenEen medewerker Personeelszaken (medewerker P&O of HR) voert administratieve taken uit op het gebied van personeelszaken.…
De opleiding paardenhouderijDe opleiding paardenhouderij is weggelegd voor echte paardenliefhebbers. Denk wel na of u het echt wilt, het is vaak zwa…

De Cito-toets. Oordelen, beoordelen en adviesDe Cito-toets. Oordelen, beoordelen en adviesVroeger in begin februari, tegenwoordig in mei/juni, maken veel kinderen van de groepen 8 op de basisschool de Cito-toet…
De overgang van de basisschool naar de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare schoolUw puber gaat naar de middelbare school. Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, ko…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.