Seizoenen: betekenis, data en halfronde

Seizoenen: betekenis, data en halfronde Vier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm, in de herfst vallen de bladeren van de bomen en in de winter sneeuwt het. De data voor de seizoenen is echter niet over gelijk en evenmin de weersomstandigheden. Wanneer is het welk seizoen en wat is het verschil met het zuidelijk halfrond? Waar komen de namen eigenlijk vandaan?

Vier seizoenen

Iedere drie maanden wisselen wij van seizoen. In een jaar zijn er dus vier verschillende seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Seizoenen zijn gerelateerd aan de stand van de zon. Wanneer de aarde het dicht bij de zon is, is er sprake van zomer. Wanneer de aarde het verst van de zon is, is het winter. Dichter bij de polen wordt het kouder, en dichter bij de evenaar wordt het warmer. Omdat het bij de evenaar altijd warm is, wordt er eigenlijk geen onderscheid gemaakt tussen seizoenen. Er is daar geen herfst, winter of lente; eerder altijd zomer.

Dat er vier verschillende jaargetijden (seizoenen) zijn, komt door de variaties in zonlicht die ontstaan door de stand van de aardas. In de lente en zomer is hierdoor in dat halfrond meer zonlicht en zijn de dagen langer, in de herfst en winter is dit juist andersom. De bladeren vallen dan van de bomen omdat bomen energie op willen slaan voor de koude tijd.

Begindata van seizoenen

  • In de meteorologie: op de eerste dag van maart, juni, september en december
  • In de astronomie: verschillend per jaar, afhankelijk van wanneer de zon op de keerkring of evenaar komt
In principe begint de lente op 21 maart, de zomer op 21 juni, de herfst op 21 september, de winter op 21 december voor wat betreft de astronomische telling, maar dit kan dus enigszins wisselen.

Betekenis van seizoenen

  • Lente betekent lang (lengen van dagen)
  • Zomer betekent seizoen in de helft/het midden van het jaar
  • Herfst betekent oogst
  • Winter betekent onweer of vrieskou

Zuidelijk versus noordelijk halfrond

De begintijden zoals hierboven genoemd, gelden niet voor de gehele wereld. Er is namelijk een verschil in seizoenen tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond. Terwijl de zomer op het noordelijk halfrond loopt van 21 juni tot en met 20 september, is dit op het zuidelijke halfrond van 21 december tot en met 20 maart.

Volgens de astronomie

SeizoenNoordelijk halfrondZuidelijk halfrond
Lente21 maart t/m 20 juni21 september t/m 20 december
Zomer21 juni t/m 20 september21 december t/m 20 maart
Herfst21 september t/m 20 december21 maart t/m 20 juni
Winter21 december t/m 20 maart21 juni t/m 20 september

Volgens de meteorologie

SeizoenNoordelijk halfrondZuidelijk halfrond
Lente1 maart t/m 31 mei1 september t/m 30 november
Zomer1 juni t/m 31 augustus1 december t/m 28 of 29 februari
Herfst1 september t/m 30 november1 maart t/m 31 mei
Winter1 december t/m 28 februari1 juni t/m 31 augustus
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijd en Seizoenen (jaargetijden)Tijd en Seizoenen (jaargetijden)Tijd en Seizoenen. Waarom hebben we elk jaar seizoenen? Waarom wisselen jaargetijden? Waar gaat de ene dag plotseling ov…
Herfst, wanneer begint het – 21, 22 of 23 septemberHerfst, wanneer begint het – 21, 22 of 23 septemberHerfst, het seizoen van de warme kleuren, vallende bladeren en najaarsrust. Het jaar hebben we in vier seizoenen verdeel…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…
Waarom zijn er seizoenenWaarom zijn er seizoenenDe vier seizoenen lente, zomer, herfst en winter hebben niet altijd bestaan. Ze zijn ontstaan doordat men het makkelijke…

Studiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesStudiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesEindelijk is het zover. Je bent bijna klaar met je opleiding en hebt binnenkort dat felbegeerde HAVO of VWO diploma. Rui…
Een baan als leraar in het voortgezet onderwijs?Een baan als leraar in het voortgezet onderwijs?Over werken als docent in het voortgezet onderwijs hebben velen zo hun gedachten. Zo wordt er vaak gedacht dat een docen…
Bronnen en referenties
  • http://www.kalender-365.nl/seizoenen-jaargetijden.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Seizoen
Moneyq89 (152 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.