Hoe bereid ik een stage in het buitenland voor?

Hoe bereid ik een stage in het buitenland voor? Stage lopen is een verrijkende ervaring, omdat je geleerde kennis in de praktijk kan brengen. Je ontdekt zo echt of je in de toekomst dat beroep uit zou willen oefenen. Stage lopen in het buitenland, soms zelfs verplicht, is extra bijzonder, maar hoe bereid je je goed voor op een lang verblijf in een ander land?

Inleiding: waarom op stage in het buitenland?

Als de opleiding een buitenlandse stage verplicht stelt, denk je misschien al niet meer na over deze vraag, maar net als bij een vrijwillige buitenlandperiode is het de start van je zoektocht: waarom wil je je eigen land verlaten voor een buitenlands avontuur?

Extra dimensie

Een stage buiten de landsgrenzen geeft een extra dimensie aan de stage-ervaring, omdat je meer op jezelf bent aangewezen wat tegelijkertijd ook de valkuil kan zijn. Je zult je moeten redden in dat land, in die taal, in die cultuur. Heimwee kan vooral in het begin opspelen. En je hebt daar meestal niet het netwerk om op terug te vallen als er iets mis gaat. Bijvoorbeeld als er iets van je gestolen wordt, moet je zelf naar de politie stappen. Dit lijkt misschien makkelijk, maar denk hier niet te licht over. Je bent voor een bepaalde tijd echt weg van familie en vrienden. Ook als er dingen gebeuren in je leven thuis, zoals een overlijden, kun je niet zomaar teruggaan. Zorg dat je voor jezelf helder hebt hoe je met dat soort situaties om zal gaan, zet eventueel een extra noodpotje opzij.

Toevoeging

Idealiter voegt je stage iets toe aan je opleiding, dat is ook de reden voor opleidingen om een stage te verplichten. Probeer eens uit te zoeken in welk land of welke landen jouw vakgebied hoog staat aangeschreven of al ver is ontwikkeld. Specifieke bedrijven aanschrijven in de top van jouw vakgebied hoort daar natuurlijk bij. Met een stage in een dergelijk land of bij een topbedrijf, heb je bij terugkeer een streepje voor op je medestudenten.

Kies de bestemming zorgvuldig

Zorg ervoor dat je stage in het buitenland echt iets toevoegt aan je CV, dus doe het wel goed! Een paar maanden werken op een resort op Curaçao klinkt misschien heel super (je ziet jezelf al op het strand liggen), maar als je geen toeristische opleiding doet, is dit misschien niet de waardevolle toevoeging op je CV waar je naar zoekt. Werkgevers denken dan toch al snel dat je je daar vooral vermaakt zal hebben en niet echt zoveel hebt gedaan, ook als dat wel zo is. Kies dus een bestemming niet alleen op basis van de temperatuur! Duitsland is misschien heel wat minder sexy dan het Caribisch gebied, je leert er zeker heel veel en wonen in Berlijn is zo gek nog niet. Verdiep je in de cultuur van het land zodat je beter weet wat je kan verwachten en kan beoordelen of je genoeg aanpassingsvermogen hebt om om te gaan met cultuurverschillen.

Wat wil ik?

Als je voor jezelf helder hebt waarom je naar het buitenland op stage wilt gaan, kun je gaan denken aan welke kwaliteiten je wilt inzetten. Binnen elke studie heb je deelgebieden en het zoeken naar een stage zal je een stuk makkelijker afgaan, als je voor jezelf een top drie of top vijf maakt van wat jou interesseert. Het kan handig zijn om hiervoor in de stukken van de opleiding te duiken, die bijvoorbeeld iets zeggen over welke beroepsproducten een student moet kunnen afleveren. Je ziet dan specifiek waar de opleiding naartoe gaat en kunt voor jezelf bepalen welke van die producten jou het meeste ligt. Of welke je wel eens zou willen uitproberen. Realiseer je dat ook als achteraf blijkt dat het deelgebied toch niet zo leuk blijkt te zijn als je dacht, er veel waarde in zit dat je hier al achter bent gekomen vóór je eerste echte baan.

Tijd om een stage te regelen

Hoeveel tijd gaat erin zitten om je stage rond te krijgen? Ga ervan uit dat je minimaal een half jaar nodig hebt voor Europese bestemmingen, maar oplopend tot een jaar voor exotischere landen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met responsietijd: in Azië kan antwoord op je sollicitatie veel langer op zich laten wachten dan je gewend bent. Het hangt ook samen met de tijd om alle papieren te organiseren. Een stagevisum voor de VS kan zomaar enkele maanden regelwerk vragen, terwijl je voor Zuid-Afrika een medische check moet overleggen. Tenslotte moet je vaccinaties niet vergeten. Als je langer dan drie maanden naar een land gaat waar Hepatitis B een probleem is (heel Afrika, heel Azië en een groot deel van Latijns-Amerika) en je dus inentingen nodig hebt, realiseer je dan dat je voor volledige bescherming drie keer een spuitje moet halen, waarvan de eerste twee voor vertrek met een tussenperiode van een maand. Als je een beurs gaat aanvragen, denk er dan aan dat je dit drie tot zes maanden voor vertrek moet gaan regelen.

Kosten van je stage

De financiering van een buitenlandse stage vraagt aandacht voor maandelijkse kosten en incidentele kosten. Je hebt iedere maand geld nodig om daar zelfstandig te kunnen wonen en eten. Naast die maandelijkse uitgaven heb je eenmalige kosten voor reis, vaccinatie, verzekering en eventueel een bemiddelingsbureau. En als je daar bent, wil je natuurlijk ook wat van het land kunnen zien!

Begroting voor je stage

Het is bijzonder verstandig om goed te kijken wat de kosten zijn voor levensonderhoud in het land of de stad van je keuze en een begroting te maken. Via www.numbeo.com/cost-of-living kun je overzichten zien van heel veel plekken om een goed beeld te krijgen. Maak een budget voor je gehele buitenlandperiode, inclusief kosten in Nederland die gewoon doorlopen zoals collegegeld, telefoonabonnement, lidmaatschappen en verzekeringen. Denk na over de bekostiging: ga je je spaargeld aanspreken, ga je lenen, dragen je ouders bij, ga je meer werken, ga je een beurs aanvragen?

Stagebeurs

Kijk voor beurzen op https://www.wilweg.nl/financiering/beursopener voor een goed overzicht. Een Erasmusbeurs is voor veel studenten via het instituut te regelen en biedt tussen 150-250 euro per maand bij een verblijf binnen Europa. Je moet hiervoor enkele formulieren invullen, maar het valt erg mee in verhouding met het bedrag dat er tegenover staat. Als je weg wilt in het voorjaarssemester houdt 15 november aan als deadline, als je weg wilt in het najaarssemester 1 mei. Scholen of universiteiten hebben zelf soms ook potjes te verdelen voor studenten die het verder weg zoeken, informeer bij je stagebegeleider, de stagecoördinator van de opleiding of het International Office. Als je minder draagkrachtig bent, kun je via de WilWeg website zoeken naar specifieke beurzen, bijvoorbeeld voor een bepaalde bestemming of voor studenten met een bepaalde achtergrond. Sommige van deze beurzen lopen op tot duizenden euro's en zijn soms zelfs schenkingen.

Geld via DUO

Via DUO kun je bepaalde geldzaken regelen voor je buitenlandverblijf. Als je nu nog thuis woont, kun je tijdelijk je beurs verhogen naar uitwonend. In de maanden dat je weg bent, krijg je dan meer van DUO. Bedenk wel dat DUO ook achteraf nog bewijzen kan vragen om aan te tonen dat je inderdaad weg bent geweest en hier recht op had. Dit gebeurt soms zelfs nog twee jaar later!

Verder kun je tijdelijk je OV-chipkaart stop zetten: voor elke volledige maand dat je dit doet, krijg je zo'n 100 euro extra beurs. Let er wel op dat je dit alleen per de eerste van de maand kan doen. Kijk dus goed naar je vertrek- en terugkeerdata en reken uit hoeveel kosten je gaat maken zonder het gratis reisproduct. Korting krijg je ook niet, dus ga uit van de volle mep voor trein, tram, bus en metro. Als je de 10e vertrekt en je verwacht weinig te hoeven reizen, kun je het al wel per de 1e stop zetten, maar als je pas de 20e gaat en nog dagelijks de kaart wilt gebruiken, is het waarschijnlijk voordeliger om die maand niet mee te nemen.

Tot slot is DUO ook de instantie die je eventuele lening verstrekt en hoewel veel studenten huiverig staan tegenover een lening, is dat niet per se nodig. De rente op een DUO lening is bijzonder laag en de aflossingsvoorwaarden zijn erg gunstig. Een dergelijk voordelige lening zul je nooit meer krijgen! Sommige studenten werken nu heel erg hard in bijbaantjes om de stage te bekostigen zonder lening, maar lopen dan studievertraging op (dus meer kosten!) of hebben geen tijd meer voor de leuke dingen die ook bij de studententijd horen. Een jaar werken in een bijbaantje naast je studie levert echt veel minder op dan een jaar werken in een echte baan. Zie het als het "kopen" van ervaring dat je later aan een betere baan helpt met dus ook een beter salaris waarmee je die lening sneller aflost. Mocht je echt geen schuld willen hebben na je studie, leen dan het geld tijdens je verblijf en ga na terugkeer meer werken om de lening direct af te betalen. Met de opgedane stage-ervaring kun je misschien ook wel een beter betalend bijbaantje vinden.

Zorgverzekering

Tijdens een stage van acht maanden of korter moet je meestal je Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Je verblijf is niet lang genoeg om als emigratie te worden gekenmerkt. Een uitzondering kan ontstaan als je een arbeidscontract krijgt met loon, dus niet alleen een stagevergoeding. Voor landen buiten de EU kan het zijn dat je dan je zorgverzekering moet opzeggen en weer een nieuwe moet regelen bij terugkeer.

Controleer ook goed in de voorwaarden wat je zorgverzekering dekt tijdens een verblijf in het buitenland. Meestal wordt alleen spoedeisende hulp gedekt tegen 100% van de kosten in Nederland. Een simpel doktersbezoekje waarbij je antibiotica krijgt, zal dus niet gedekt worden. Denk er ook aan dat 100% Nederlandse kosten in veel landen genoeg is, maar dat hoeft dat o.a. in de VS, Canada, Zwitserland en Argentinië niet zo te zijn. Ook wordt in sommige landen in publieke ziekenhuizen geen goede zorg geboden, waardoor je voor kwaliteit bent aangewezen op privéklinieken, die misschien niet gedekt worden in de standaard zorgverzekering of toch weer duurder zijn dan de Nederlandse kosten. Overweeg dus een aanvullende verzekering af te sluiten voor reguliere medische kosten en/of voor hogere bedragen dan wat in Nederland gebruikelijk is. Er zijn verschillende aanbieders van speciale stageverzekeringen die het gat dichten. Sluit natuurlijk alleen af wat echt nodig is voor dat land, want dubbel verzekeren is zinloos.

Andere verzekeringen

Ga je huidige verzekeringspakket na en sluit eventueel extra af voor de buitenlandperiode:
  • WA-verzekering: die schade dekt die jij bij een ander veroorzaakt
  • Repatriëring: een reguliere reisverzekering dekt tot een bepaald bedrag kosten voor gedwongen terugkeer, maar zal niet een hele stageperiode dekken, waarvoor je een speciale stageverzekering nodig kan hebben
  • Bagageverzekering: een reguliere reisverzekering geldt over het algemeen niet voor stages
  • Annuleringsverzekering: mocht je de reis moeten annuleren, dan zal een reguliere annuleringsverzekering dit mogelijk niet dekken omdat je reisperiode te lang is.

Stagevergoeding

Een stagevergoeding wordt in veel landen niet gegeven, omdat er geen wettelijke verplichting is. Grote uitzondering is Frankrijk, waar de wet bedrijven oplegt om stagiairs minimaal zo'n 500 euro per maand te betalen, transportkosten (deels) te vergoeden en lunchbonnen aan te bieden. Voor stagiairs op Masterniveau lopen de vergoedingen in grote bedrijven daar zelfs op tot 1300 euro per maand. Toch kun je overal ter wereld wel betaalde stages vinden, vooral in grotere bedrijven, maar dan is de concurrentie natuurlijk ook heviger. Bemiddelingsbureau kunnen helpen bij het vinden van een betaalde stage, maar dat moet je wel afzetten tegen de kosten die zij weer vragen voor hun dienst. Het beste is om in je budget niet uit te gaan van stagevergoeding, dan kan het alleen maar meevallen.

Stagebemiddelingsbureaus

Om je te helpen bij het vinden van een stage, kun je een bemiddelingsbureau inschakelen die meestal tussen 500-1000 euro vragen voor deze dienst. Vaak bieden ze meer services aan tegen extra betaling, zoals hulp bij visa, accommodatie, vervoer en een ophaalservice bij het vliegveld. Hoewel het lijkt alsof je hiermee verzekerd bent van een stage, zegt dit niets over de kwaliteit van de stage of hoe er omgegaan wordt met eventuele veranderingen als de stage bij aankomst toch niet naar wens blijkt te zijn. Een bemiddelingsbureau dat in opdracht van de student werkt, heeft enkel tot doel om jou een stage te bezorgen. Of deze ook kwalitatief goed is, is voor hen veel minder van belang. De bureaus hebben ook geen belang in nazorg naar jou toe. Zij willen de relatie met het bedrijf goed houden, zodat ze er volgende keer weer een student kunnen plaatsen, maar hoe jij het allemaal ervaart, is ondergeschikt. Vraag jezelf: waarom zou ik betalen voor een dienst die ik ook aan mezelf kan leveren?

Er zijn ook bureaus die hun verdienmodel andersom hebben gezet en dat werkt voor alle partijen beter. In plaats van de student te laten betalen voor de dienst, laten deze bureaus de bedrijven betalen. Het bureau neemt hen werk uit handen door een voorselectie te doen, waardoor het bedrijf er uiteindelijk minder kosten aan heeft dan als ze een eigen medewerker al die sollicitaties en gesprekken moeten laten verwerken. Het bedrijf is dus tevreden. Voor de student is de bemiddeling gratis en omdat het bedrijf bereid is te betalen voor het vinden van een stagiair, zijn de stages vaak van goede kwaliteit. Ze gaan toch geen geld neerleggen voor iemand die alleen maar koffie gaat halen? Nee, door te betalen geeft het bedrijf aan serieus iemand te willen die ook de gewenste kwaliteiten met zich meebrengt. De student is dus tevreden. En omdat de stage een goede kwaliteit heeft, is de opleiding ook tevreden. Het bemiddelingsbureau heeft er bijzonder belang bij om de juiste student op de juiste plek te krijgen, want het bedrijf is immers hun betalende klant. Zij zullen dus ook pas tevreden zijn als zowel bedrijf als een student het een juiste match vinden. In het andere model waar het bedrijf gratis een student krijgt aangeleverd, is hun investering minder. Als de student niet zo goed presteert als ze hadden gehoopt, verliezen zij daar niet zoveel aan omdat de bemiddeling voor hen toch gratis was.

Voorbeelden van bureaus die volgens het omgekeerde model werken (gratis voor student, bedrijf betaalt), zijn mij alleen in Engeland bekend. Zowel www.espauk.com als www.ispo.co.uk werken volgens deze methode. Deze bureaus bieden geen betaalde stages aan, maar regelen wel gratis huisvesting tijdens het verblijf en vaak worden de lokale vervoerskosten vergoed.
© 2015 - 2025 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rechten van een stagiairRechten van een stagiairBij veel opleidingen is het verplicht om stage te lopen. Een stagiair heeft ook bepaalde rechten. Zo heeft hij dezelfde…
Stage lopen in het buitenlandStage lopen in het buitenlandStage lopen in het buitenland is een manier om te leven en te werken in een nieuwe omgeving en een andere cultuur te ler…
Stages: Tips voor stage lopenStages: Tips voor stage lopenVaak komt het ergens tijdens je opleiding wel naar voren: je moet stage lopen. Voor jezelf én je opleiding is een stage…
Checklist buitenlandse stageChecklist buitenlandse stageDe buitenlandse stage vereist veel investering in tijd en geld van de stagiair. Om te helpen inzicht te krijgen in datge…

Een masteropleiding in het buitenland volgenStuderen in het buitenland wordt steeds populairder. Veel studenten kiezen ervoor om een half jaar te studeren aan een a…
Cursus Mandinka; Mandinka lerenMandinka is een stammentaal in Afrika. Het wordt over landsgrenzen heen gesproken. In Gambia is het de moedertaal van bi…
Bronnen en referenties
  • http://www.vaccinatiesopreis.nl/hepatitis-b-inenting/
  • http://www.numbeo.com/cost-of-living
  • https://www.wilweg.nl/financiering/beursopener
  • http://www.esapuk.com
  • http://www.ispo.co.uk
  • Enkele jaren ervaring als stagecoördinator bij een business-gerichte hbo-opleiding
Jantrao (202 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.