Studeren in Berlijn

Berlijn is een erg populaire stad bij internationale studenten. Dit komt doordat het een erg goedkope stad is om te studeren. Maar wat moet er allemaal geregeld worden als je naar Berlijn toe gaat om te studeren?

Voor vertrek

Berlijn

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Er wonen ongeveer 3,4 miljoen mensen. In Berlijn zijn 42 universiteiten en hogescholen te vinden. In de stad zijn ontzettend veel internationale studenten te vinden. De kosten voor levensonderhoud zijn er laag. In deze prachtige grote stad is ook veel groen te vinden. Berlijn heeft twee luchthavens Berlin Tegel en Berlin Schönefeld. De luchthavens zijn gemakkelijk bereikbaar per bus, S-Bahn of U-Bahn. Berlijn is ook erg makkelijk bereikbaar per rein.

Hoger onderwijs in Berlijn

In Berlijn heb je universiteiten die opleidingen aanbieden in gebieden zoals geneeskunde, techniek, kunst, recht of economie. De universiteiten zijn erg op de theorie gericht. Hogescholen richtten zich meer op de praktijk. Berlijn heeft de meeste onderwijsinstellingen van heel Duitsland.

Financiering

Je bent in Berlijn minstens 670 euro per maand kwijt aan levensonderhoudskosten. Als je in Duitsland wilt studeren moet je aantonen dat je over dit bedrag beschikt, anders krijg je geen verblijfsvergunning. Er zijn veel beurzen beschikbaar voor internationale studenten die in Berlijn willen studeren.

Ziektekostenverzekering

De Duitse regering eist dat alle studenten in Duitsland over een ziektekostenverzekering beschikken. Als je je wilt aanmelden bij een onderwijsinstelling in Berlijn moet je ook aantonen dat je een ziektekostenverzekering hebt. Een ziektekostenverzekering zal je ongeveer 78 euro per maand gaan kosten. Je kunt een ziektekostenverzekering in Duitsland afsluiten maar sommige Nederlandse ziektekostenverzekeringen kun je ook meenemen naar het buitenland.

Accommodatie

In Berlijn zijn 35 studentenhuizen (Studentenwohnheime) te vinden, deze zijn verspreid over de hele stad. Veel internationale studenten kiezen ervoor om in een studentenhuis te gaan wonen omdat het erg goedkoop is. In een studentenhuis zijn ook kamers te vinden voor koppels of studenten met kinderen. Ongeveer 58 procent van de internationale studenten in Berlijn woont in een studentenhuis.

Aankomst

Verblijfsvergunning

In Duitsland moet je verplicht je adres in schrijven bij een Meldestelle van de Bürgeramt, dit moet je binnen zeven dagen na aankomst doen. Elke keer als je verhuist moet je je adres weer opnieuw inschrijven. Als je je gaat registeren moet je je paspoort en een kopie van de huurovereenkomst meenemen naar het registratiekantoor.

Aanmelden bij de onderwijsinstelling

Nadat je bent aangekomen in Berlijn moet je je officieel inschrijven bij de onderwijsinstelling. Als je je gaat inschrijven moet je je paspoort, je diploma’s, de toelatingsbrief en het bewijs van de ziektekostenverzekering meenemen. Als je je hebt ingeschreven krijg je een studentenkaart, hiermee kun je veel kortingen krijgen.

Semesterticket

Berlijn heeft een zeer goed openbaar vervoer systeem. Als student krijg je een semesterticket, met een semesterticket kun je gratis reizen door heel Berlijn met het openbaar vervoer. Het semesterticket kan alleen gebruikt worden door de persoon voor wie het bedoeld is. Je krijgt elke semester een nieuw semesterticket.

Bankrekening

De meeste internationale studenten in Berlijn openen een bankrekening (Girokonto). Voor veel internationale studenten is een bankrekening noodzakelijk om hun rekeningen te kunnen betalen. Een bankrekening in Berlijn openen is gratis. De meeste banken bieden speciale rekeningen aan voor studenten.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Berlijnse muur in hedendaags BerlijnDe Berlijnse muur in hedendaags BerlijnWanneer men denkt aan Berlijn, denkt men nog altijd automatisch aan de Berlijnse Muur. De Berlijnse Muur die ruim 28 jaa…
Duitsland, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen-Anhalt+BrandenburgDe overige noordelijke deelstaten, bundesländer, van Duitsland worden in dit artikel behandeld: Mecklenburg-Vorpommeren,…
Berlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortBerlijn - de Muur, het Holocaust Monument en de PoortDe stad Berlijn met de Berlijnse Muur, het Holocaust Monument en de Brandenburger Tor is een stad met een heftig verlede…
Goedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnGoedkoop op vakantie: Goedkope stedentrip BerlijnBesparen en op vakantie, twee zaken die in eerste instantie niet samen lijken te gaan. Toch is er met een dosis creativi…

Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Studeren in DenemarkenIn Denemarken betaal je geen collegegeld. De kwaliteit van het onderwijs in Denemarken is erg hoog. Maar wat houdt stude…
Reactie

Laura, 08-04-2014
In het bovenstaande artikel staat dat je moet aantonen dat je over een bepaald bedrag beschikt, want anders krijg je geen verblijfsvergunning in Berlijn. Ik dacht dat de Europese Unie, waar Nederland en Duitsland beide lid van zijn, er juist voor was zodat mensen overal waar ze willen (binnen diezelfde unie) kunnen wonen, werken en studeren. En het land zou je dus ook niet kunnen weigeren. Of zie ik dit verkeerd? Reactie infoteur, 08-04-2014
Je kunt geweigerd worden als je niet over dit bedrag beschikt, omdat anders Duitsland misschien voor jouw kosten moet opdraaien. Het is wel er makkelijk om naar Berlijn te emigreren omdat Berlijn in Duitsland ligt en Duitsland hoort bij de Europese unie.

Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.