Wat kan je met techniek?

Op school heb je het vak techniek. En dat vak heb je niet voor niets! Bij techniek leer je namelijk veel over alle dingen die door mensen bedacht en gemaakt zijn. En die kennis kan je later nodig hebben in je beroep. Je krijgt een aantal voorbeelden van beroepen die veel met techniek te maken hebben. En is er een beroep dat jou heel leuk lijkt? Je leert ook hoe je kunt uitzoeken wat je nu moet doen om later dat beroep te kunnen uitoefenen.

Wat kan je met het vak techniek?

In de techniek houd je je bezig met alles dat door mensen wordt gemaakt. Als je dus gaat kijken naar beroepen die met techniek te maken hebben, is de lijst eigenlijk eindeloos. Er zijn heel veel beroepen waarin techniek een belangrijke rol speelt. Beroepen zoals computerprogrammeur, scheepswerktuigkundige of fietsenmaker. En er zijn veel meer beroepen waarbij techniek heel belangrijk is. Denk maar aan verpleger op een intensive care of hartchirurg. En als je een stalen beeld wilt maken, moet je goed kunnen lassen. En een landbouwer is ook dagelijks met machines in de weer.

De opleiding die je nu volgt, en de vakken die je kiest, hebben invloed op het werk dat je later kunt gaan doen. Daarom is het goed er vast eens over na te denken. Weet je welk(e) beroep(en) jou interesse hebben? Dan moet je uitzoeken welke vooropleiding je daarvoor nodig hebt. En welke vakken er op je diploma moeten staan. Je decaan of klassenleraar kan je daarbij helpen.


Beroepen met repareren, aanleggen en bouwen

Meubelmaker

Als meubelmaker kan je werk vinden in de meubelbouw, in de woninginrichting, of in de houtbouw of de houthandel. Dat hangt af van de vakrichting die je tijdens de opleiding kiest.

Als meubelmaker werk je met tekeningen van het ontwerp. Je moet dus goed werktekeningen kunnen lezen. Om de meubels te maken gebruik je verschillende houtbewerkingmachines. Je kunt dus ook goed met machines en gereedschappen omgaan. De meubelonderdelen die je maakt, zet je ook zelf in elkaar. Een meubelmaker weet veel van allerlei speciale houtverbindingen.

Wil je deze opleiding gaan doen? Dan heb je een VMBO-diploma nodig, van de kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg. En heb je de sectoren Zorg en Welzijn of Economie gevolgd, dan moet er wel wiskunde in je pakket zitten. Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld. Houd dat dus goed in de gaten als je je vakkenpakket gaat samenstellen.

Assistent monteur elektronica componenten

Als Assistent Monteur Montage Elektronica Componenten werk je op de onderhoudsafdeling van een elektronicabedrijf.
Je werkt aan de bedrading van elektronische onderdelen van elektrische apparatuur. De elektronische onderdelen monteer je op printplaten. Jij weet dus precies hoe de bedrading van elektronische componenten in elkaar zit. Je weet hoe je de onderdelen monteert en hoe je met de verschillende gereedschappen werkt. Je kunt werken met gereedschappen zoals een soldeerbout, een lasapparaat en met montageapparatuur. Verder houd je rekening met de veiligheidsvoorschriften. Je werkte tenslotte wel met elektriciteit en dat kan gevaarlijk kan zijn.

Wil je assistent monteur elektronica componenten worden? Dan moet je minimaal 16 jaar zijn of tien jaar dagonderwijs hebben gevolgd. Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld.

Beroepen met het bedienen van machines en apparaten. En met transport en vervoer.

Baggeraar / stuurman

Als baggeraar/stuurman kun je aan het werk als schipper op een baggerschip in het binnen- en buitenland. Ook kan je als scheepswerktuigkundige werken op grote zeegaande hopperzuigers.
Met baggeren zorg je ervoor dat vaarwegen bevaarbaar blijven. Of je houdt je bezig met het aanleggen van kanalen, dijken, bruggen en wegen. Of je bent druk met eilanden opspuiten.

Als baggeraar/stuurman geef je leiding aan de werknemers op een baggerschip. Natuurlijk beheers je de techniek van het uitbaggeren van de waterwegen. Daarnaast weet je alle over navigatie zodat je het schip naar de juiste plaats kan varen.
Verder weet je alles wat je moet weten om technische problemen aan boord van het schip op te lossen. En je kunt goed leidinggeven op een schip. Je maakt werkvoorbereidingen voor de andere werknemers, je houdt toezicht op de juiste uitvoering van de werkzaamheden en je zorgt voor de veiligheid op het schip. Veel baggeraars vinden werk in het buitenland en zijn soms maanden van huis.

Om tot de opleiding baggeraar/stuurman te worden toegelaten moet je een VMBO-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg. Je moet dan de sector Techniek hebben gedaan. Of in een van de andere sectoren wiskunde of nask1 in je pakket hebben. Ook word je toegelaten met een overgangsbewijs hebben van 3 naar 4 HAVO/VWO. Of met een mbo-diploma niveau 2 in een verwante richting. Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld.

Logistiek- en vervoerskundige

De stroom van producten en grondstoffen vindt plaats binnen bedrijven en buiten bedrijven en dat alles moet goed geregeld zijn. Anders gaat het mis met de productie. Als logistiek- en vervoerskundige weet jij hoe je goederenstromen zo efficiënt mogelijk kan laten verlopen. Je weet alles over onder andere de productie, opslag en transport van grondstoffen, tussenproducten en eindproducten.

Jij bent in staat om goed in te spelen op de toenemende internationalisering van het goederenvervoer, de veranderende eisen van de klant en de snelle ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie. Je kent de economische en technologische voor- en nadelen van de verschillende schakels in het logistieke transport.

Als logistiek- en vervoerskundige kan je aan de slag bij bedrijven en organisaties in de transportbranche, zowel nationaal als internationaal. En verder kun je gaan werken bij bedrijven en organisaties waarbij transport een belangrijke rol speelt, zoals bedrijven waar goederen en stoffen geproduceerd worden.

Wil je aan de opleiding Logistiek en Vervoer beginnen? Dan moet je een HAVO- of VWO-diploma op zak hebben met de profielen N&G of N&T. Of een MBO-diploma met wiskunde B en één van de volgende vakken: natuurkunde, handel of economie
Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld. Houd dat dus goed in de gaten als je je vakkenpakket gaat samenstellen.

Beroepen met onderzoeken, analyseren, berekenen en meten

Medisch analist

Als medisch analist onderzoek je de samenstelling van (vloei)stoffen of weefsels die in het lichaam voorkomen. Ook kan je laboratoriumonderzoek doen om de ontwikkeling van nieuwe onderzoeks- of behandelingsmethoden te ondersteunen.

Voor een medisch analist is het belangrijk om nauwkeurig te zijn. Je werkt vaak met gevaarlijke stoffen. Maar ook met heel precieze hoeveelheden. Of met verschillende bloedmonsters, die je natuurlijk niet met elkaar mag verwisselen. Het beroep van medisch analist is behoorlijk specialistisch. De uitslag van jouw onderzoek helpt een medisch specialist bij het stellen van een diagnose.

Als medisch analist kan je werk vinden in bijvoorbeeld academische ziekenhuizen, universiteiten en andere onderzoeksinstituten. Of bij een farmaceutisch bedrijf of een leverancier van laboratoriumartikelen en apparaten.
Meestal begin je als breed inzetbare analist op een bepaald laboratorium. Vervolgens ga je je binnen je vakgebied specialiseren in een richting die je aanspreekt. Maar je zou ook ervaring kunnen gaan opdoen in buitenlandse laboratoria.

Je mag beginnen aan de opleiding tot medisch analist als je in het bezit bent van een HAVO- of VWO-diploma met de profielen N&T of N&G. Een MBO-diploma is ook goed .
Het HAVO- of MBO-vakkenpakket moet scheikunde en natuurkunde bevatten. Het VWO-vakkenpakket moet wiskunde A of B en natuurkunde of scheikunde bevatten.
Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld. Houd dat dus goed in de gaten als je je vakkenpakket gaat samenstellen.

Meteoroloog

Als meteoroloog (weerkundige) werk je bij een instelling zoals het KNMI, een universiteit of de Koninklijke Luchtmacht.
Je werk bestaat uit het maken van weerberichten. Dat doe je door het verzamelen en verwerken van waarnemingsgegevens. De verkregen informatie kun je omzetten in een voorspelling met behulp van een speciaal computerprogramma. Je moet dus alles weten over de atmosfeer en hoe die werkt. Je kunt alle verschillende weerverschijnselen van elkaar onderscheiden. En vaak werk je samen met meteorologen op andere plaatsen in de wereld om zo een goed beeld van de gehele weerssituatie te krijgen. Een meteoroloog moet precies en nauwkeurig kunnen werken om de voorspelling betrouwbaar te maken.

Om tot de opleiding te worden aangenomen heb je een VWO-diploma nodig, met de profielen N&G, N&T of een ander profiel met de vakken wiskunde B1, scheikunde 1 en natuurkunde 1.
Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld. Wil je bijvoorbeeld meteoroloog worden bij de luchtmacht dan gelden heel andere toelatingseisen om tot de opleiding worden toegelaten.

Beroepen met dingen bedenken, ontwerpen en tekenen

Medewerker tentoonstellingsbouw

Als medewerker tentoonstellingsbouw kom je te werken bij bedrijven die tentoonstellingen, stands of decors bouwen. Je werkt bijna altijd in een team aan de opbouw van de verschillende objecten.

Een medewerker tentoonstellingsbouw voert voorbereidende werkzaamheden uit ten behoeve van waterinstallaties, audiovisuele middelen en computer hardware. Maar werkt bijvoorbeeld ook mee aan het stofferen van onderdelen van houten stands en/of systeemstands. Of je werkt stands af en voert eenvoudig decoratief werk uit. Misschien werk je wel mee aan het bouwen van etalages. Je moet vaak flink aanpakken bij het inpakken, laden en lossen van de losse materialen.

Je wordt in principe tot deze opleiding toegelaten vanaf 16 jaar of als 10 jaar dagonderwijs hebt gevolgd.
Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld. Houd dat dus goed in de gaten als je je vakkenpakket gaat samenstellen.

Bouwkundige

Als bouwkundige ben je betrokken bij alle fasen van een bouwproject. Van aanbesteding tot realisatie. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van bouwplannen en bestektekeningen. Met het aanvragen van vergunningen en natuurlijk het bouwen zelf. Je plant, calculeert, overlegt en organiseert het bouwproces. Daarbij werk je nauw samen met collega`s, opdrachtgevers en adviseurs.

Als bouwkundige moet je goed ruimtelijk inzicht en vormgevoeligheid hebben. Je kent de eisen die je moet stellen aan woonruimtes, ontspanningsruimtes, werkruimtes, verzorgingsruimtes. Je bent creatief en je kunt goed calculeren, communiceren en leiding geven. Je bent verder heel goed op de hoogte van allerlei verschillende soorten bouwmaterialen, bouwtechnieken en bouwconstructies.

Als bouwkundige kan je een baan vinden bij de overheid, bij ingenieursbureaus, aannemers, toeleverende industrieën, woningbouwverenigingen, verzekeringsmaatschappijen enzovoorts.
Je kunt aan de slag als projectleider, calculator, werkvoorbereider of uitvoerder bij een bouwbedrijf. Maar ook als bouwtechnisch adviseur bij een adviesbureau, projectontwikkelaar of gemeente.

Wil je aan deze opleiding beginnen dan moet je een HAVO- of VWO-diploma op zak hebben, met de profielen N&G of N&T. Bij het profiel C&M moet je wiskunde in je pakket hebben. Bij het pakket E&M moet je natuurkunde in je pakket hebben.
Je wordt ook toegelaten met een mbo-diploma niveau 4, met wiskunde en natuurkunde.
Er zijn ook opleidingen waar iets andere eisen worden gesteld.

Wil je zelf aan de slag in de techniek?

En? Zie jij een baan in de techniek wel zitten? Misschien wel. Maar hoe weet je nu of een beroep wel bij jou past?
Daar kan je op de volgende manier achter komen.

1. Verzamel informatie

Op internet zijn veel websites die informatie over beroepen geven. Onderaan dit artikel staan de namen van een aantal van die websites. En in de bibliotheek of bij je decaan kan je zeker wel een beroepengids vinden.
Beantwoord de volgende vragen:
  • Welke opleiding(en) heb je nodig voor dit beroep?
  • Welke vooropleiding(en) heb je nodig om die opleiding(en) te kunnen volgen? Welk profiel heb je nodig of welke vakken moet je daarbij in je pakket hebben?
  • Wat houdt het beroep in?

2. Ga praten met iemand die alles over het beroep weet

Ga op zoek naar iemand die het beroep van jouw keuze uitoefent. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een kennis of een ouder van iemand uit je klas. Kan je niemand vinden, vraag dan of je docent je kan helpen.

3. Maak een vragenlijst en stel je vragen

Neem een interview af met de persoon die het beroep uitoefent. Dit mag via de mail. Maar het is ook leuk om echt naar de werkplek van die persoon toe te gaan.
Stel van te voren een vragenlijst op die je door je docent laat goedkeuren. Zorg ervoor dat het interview niet meer dan een half uur duurt.

Voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:
  • Welke opleiding heeft u gevolgd?
  • Was het een leuke opleiding?
  • Welk werk doet u nu precies?
  • Wat is het leuke aan dit werk?
  • Wat is het minst leuke aan dit werk?
  • Is het zwaar werk?
  • Moet u wel eens bijleren?
  • Moet u vroeg beginnen?
  • Moet u wel eens ’s avonds of in een weekeind werken?

4. Trek je conclusie

Je weet nu veel over dit beroep. En? Zou je dit later wel willen gaan doen? Waarom wel of waarom niet?

Hopelijk helpt dit artikel je bij het vinden van het juiste beroep. Heel veel succes.
© 2010 - 2024 Jp-idee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Profielkeuze; Natuur & TechniekProfielkeuze; Natuur & TechniekAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Profielkeuze; Natuur & GezondheidProfielkeuze; Natuur & GezondheidAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor de toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…
Gemiddeld inkomen van starters HBO of WOGemiddeld inkomen van starters HBO of WOStarters met een afgeronde opleiding op HBO of WO niveau moeten in eerste instantie genoegen nemen met een relatief laag…
Werkstress: de meest stressvolste beroepenWerkstress: de meest stressvolste beroepenWat zijn de meest stressvolle beroepen en banen? Welke beroepsgroepen lopen de grootste kans op ernstige stress? Drie ve…

Hoe vat je een hoofdstuk samen?De dingen die je op school leert, zijn meestal in hoofdstukken verdeeld. Elk hoofdstuk geeft uitleg over een bepaald (de…
Wat kan je met het vak verzorging?Op school heb je het vak verzorging. En dat vak heb je niet voor niets! Bij verzorging leer je namelijk veel over de gez…
Bronnen en referenties
  • De informatie over de eisen en inhoud van de beroepen is gebaseerd op:
  • - de website opleidingenberoep.nl;
  • - de website roc.nl;
  • - de website schoolweb.nl;
  • - de website leren.nl.
Jp-idee (9 artikelen)
Laatste update: 03-02-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.