ORUN Opleiding: Instructeur Niveau 2

ORUN Opleiding: Instructeur Niveau 2 Voor wie zijn lesbevoegdheid wil halen in de paardensport, zelf beter wilt leren rijden, of een opleiding wilt volgen tot jurylid zijn er de Hippische Opleidingen van de KNHS, ookwel de ORUN opleidingen genoemd. De eerste opleiding in de instructeur niveau 2 opleiding, waarna doorgestroomd kan worden en een specialisatie gekozen kan worden. Wil je wel leren lesgeven, maar zelf niet zo'n held in paardrijden? Geen probleem! Lees hier alles over de mogelijkheden.

Voor wie is ORUN opleiding instructeur niveau 2 geschikt?

De cursus is geschikt voor iedereen die gediplomeerd instructeur wenst te worden in de paardensport. Niveau tweede is de eerste fase van dit traject. Deze cursus leidt op tot dressuur- of allround instructeur. Enige ervaring in de (wedstrijd)paardensport is gewenst en het is dan ook zeker geen cursus voor de beginnende ruiter. Daarnaast kan deze cursus ook gevolgd worden je eigen rijvaardigheden te verbeteren en hier theoretische kennis over op te doen door deskundigen. Daarnaast is het belangrijk om al enige ervaring in het lesgeven opgedaan te hebben alvorens aan deze cursus gestart wordt.

Wat is het cursusprogramma van ORUN niveau 2?

De cursus betreft 20 lesavonden van circa drie uur, waarbij zowel theoretische al praktische kennis wordt opgedaan. De cursussen worden gegeven in de periode van november t/m april. Verderop in dit artikel staat precies aangegeven waar de cursussen gegeven worden en op welke avond er les gegeven wordt.

Welke theoretische onderwerpen komen aan bod bij ORUN niveau 2?

Tijdens de cursus komen vele theoretische onderwerpen aanbod. Deze zullen beginnen van basiskennis, tot bij hogere niveaus, meer diepgaande theorie. In deze cursus wordt stilgestaan bij:
  • Uitgebreide kennis van het paard
  • Kennis van de ruiter
  • Didactiek en pedagogiek
  • Rijtechniek dressuur en springen
  • Longeren
  • Veiligheid

Welke praktische aspecten heeft ORUN niveau 2?

Tijdens de cursus zal je naast het leren van instructievaardigheden voor zowel dressuur als springen, ook zelf fungeren als leerling voor je medecursisten. Je zult dus regelmatig zelf in het zadel zitten en lessen volgen met een eigen meegebracht paard. Daarnaast kan het ook voorkomen dat cursisten eens plaats nemen in het zadel van het paard van een medecursist. Het is dus van groot belang dat de paard geschikt hiervoor zijn. Er worden dan ook eisen aan gesteld:
  • Paard dient minimaal op L-niveau geklasseerd te zijn
  • Een minimale stokmaat van 1.60 meter

Wat zijn de toelatingseisen voor ORUN niveau 2?

Er zijn drie toelatingseisen om toegelaten te worden tot de opleiding voor instructeur niveau 2:
  • Je moet lid zijn van een vereniging die aangesloten is bij de KNHS.
  • Je moet een minimale leeftijd hebben van 17 jaar, waaraan je voor april 2012 moet voldoen.
  • Een minimale wedstrijdklassering (met een paard of D/E pony) van:
Bij dressuur: L1-dressuur met 1 winstpunt of L springen met 1 winstpunt
Bij allround: L1-dressuur met 1 winstpunt én B springen met 1 winstpunt of L springen met 1 winstpunt. In dat geval is een klassering in de dressuur niet noodzakelijk.

Welke doorstroommogelijkheden zijn er?

Wanneer de opleiding instructeur niveau 2 met succes is behaald kan er doorgestroomd worden naar de opleiding instructeur niveau 3. Hier moet gekozen worden voor de richting dressuur of de richting allround.

Wat is het cursusgeld?

Voor het jaar 2011-2012 bedraagt het cursusgeld 550 euro inclusief lesmateriaal. Deelnemen aan een examen kost 77,50.

Wat houdt het examen in?

Het examen voor de opleiding instructeur niveau 2 omvat drie onderdelen. Allereerst is een praktisch examen waarin de vaardigheden van het lesgeven in dressuur en springen wordt getoetst. Daarnaast wordt er een praktisch examen afgelegd welke gericht is op de omgang met het paard. Tenslotte is er nog een opdracht welke vervuld moet worden waarbij het onderwerp de begeleiding op wedstrijden de hoofdrol speelt. Om aan deze praktische examens mee te mogen doen zal een theoretisch examen succesvol afgelegd moeten worden. Hierbij zal de theoretisch kennis over dressuur rijden getest worden. Cursisten die kiezen voor de richting allround zullen tevens getoetst worden op de kennis van het springen.

Waar wordt de ORUN opleiding instructeur niveau 2 gegeven?

Met 'eigen' rijden
Nummer CursusplaatsPlaatsCursusavond
1Nieuwe PekelaMaandag
2NorgMaandag
3GiekerkMaandag
4GorredijkMaandag
5DwingeloDonderdag
6StaphorstMaandag
7EnschedeMaandag
8HeetenMaandag
9DaarleMaandag
10ZutphenMaandag
11DidamMaandag
12DrielDinsdag
13ApeldoornMaandag (dressuur)
14BunschotenMaandag
15LeusdenLeusden (dressuur)
16EdeMaandag
17SchoonhovenDinsdag
18BenningbroekDinsdag (dressuur)
19OudkarspelMaandag
20HaarlemVrijdag (dressuur)
21LisseDinsdag
22NootdorpMaandag (dressuur)
23VlaardingenMaandag
24Nieuw en Sint JooslandMaandag
25Oud GastelMaandag
26OirschotDinsdag
27BerghemDinsdag (dressuur)
28HorstMaandag
29EchtDonderdag

Zonder 'eigen' rijden
Nummer CursusplaatsPlaatsCursusavond
50GlimmenDinsdag
51SneekMaandag
52VinkegaDonderdag
53WestdorpDinsdag
54SaasveldMaandag
55EibergenDinsdag
56LuttenbergMaandag
57TwelloMaandag
58EdeWoensdag
59ZoelenDinsdag
60BunschotenDinsdag
61MaarssenMaandag
62OudkarspelDinsdag
63BeinsdorpDinsdag
64Nieuw VennepMaandag
65HazerswoudeMaandag
66WateringenMaandag
67NaaldwijkDonderdag
68Steenbergen (N.Br.)Maandag
69RijsbergenMaandag
70DiessenDinsdag
71NederweertDinsdag
© 2011 - 2024 Jour-d-espoir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…
MBO opleidingen met dierenMBO opleidingen met dierenEen opleiding in de dieren garandeerd niet dat u ook een baan krijgt met dieren. De banen zijn vrij beperkt maar als u e…
Hippische Bedrijfskunde aan de CAH DrontenDe studie Hippische Bedrijfskunde wordt gegeven aan de Christelijke Agrarische Hogeschool te Dronten (Flevoland). Dit is…

Sociale ontwikkeling van peuters en kleutersVanaf de eerste maanden is het kind al actief in de ontwikkeling in relatie met anderen. Ieder kint ontwikkelt zich op z…
Uit de hand gelopen ontgroeningenUit de hand gelopen ontgroeningenOm toegelaten te worden tot een studentenvereniging moet je erg sterk in je schoenen staan. In het verleden is echter va…
Bronnen en referenties
  • http://www.knhs.nl/news.asp?pCatID=231&CatID=511&ppCatID=&ID=9365&style=1&zoomstyle=11&men=
Jour-d-espoir (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.