De geschiedenis van de Jodenhaat

De Holocaust of Shoa was de Jodenvervolging door de naziís aangespoord door Adolf Hitler. Joden werden vervolgd en er zijn miljoenen joden op verschrikkelijke wijze vermoord. Er was niet alleen Jodenhaat tijdens de tweedewereldoorlog, het antisemitisme vond al plaats in de oudheid en bij de oude Egyptenaren. Waar komt deze extreme haat aan de joden vandaan? Er bestonden al joodse gemeenschappen in ieder Europees land, vele honderden jaren voor de vorming van nationale staten.
De Duitse joden woonden al 1500 jaar in verschillende delen van Duitsland toen in 1870 het Duitse Keizerrijk werd uitgeroepen. Voor hun inzet in het Pruisische leger in de oorlog tegen Frankrijk in 1812 kregen de joden gelijke rechten op Pruisisch grondgebied. Er was waardering voor de joden, en ze deden niet onder voor de Duitsers. Maar de joden hebben nooit volledige vrede gehad. Het antisemitisme is de oudste haat jegens een volk, er vond al antisemitisme plaats in de oudheid en bij de oude Egyptenaren. Vaak worden minderheden als zondebokken aangewezen als bijvoorbeeld de werkloosheid stijgt, de veiligheid afneemt of de onzekerheid toeneemt. Daarentegen zijn joden door de geschiedenis heen beschuldigd van het vermoorden en opeten van niet-joodse kinderen, het verspreiden van verschillende ziektes zoals pest, AIDS of de vogelgriep. Maar ook zijn joden beschuldigt van het veroorzaken van oorlogen of revoluties, het vermoorden van God en het controleren en manipuleren van de wereld via de media en de politiek.

Oorzaken van het antisemitisme:

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van het antisemitisme. Zo is er een oorzaak dat te maken heeft met een religieus conflict tussen het christendom en het jodendom. Het christendom komt voort uit het jodendom, en daarom moesten zij het jodendom wel zwart maken om aan populariteit te winnen. Waarom zou iemand zich anders bekeren tot een nieuwe religie die gebaseerd is op dezelfde geschiedenis? Het christendom begon met de beschuldiging dat de joden Jezus niet accepteerden als Messias en hem hadden vermoord. Het christendom ving nu veel gelovigen onder de Romeinen, en ze gingen steeds verder met het beschuldigen van de joden. Joden werden later ook nog neergezet als aanbidders van Satan die door God waren vervloekt. De Islam had ook een religieus conflict met het Jodendom. De Islam beschouwt de Joodse profeten als moslims, en de joden als mensen die van het rechte pad zijn afgedwaald. Ook zou Mohammed door een joodse vrouw zijn vergiftigt.

Begin van het antisemitisme:

In de oudheid, het Romeinse rijk en het vroege christendom, moesten joden vaak extra belastingen betalen, werden ze verplicht bepaalde kleding te dragen of zich in gettoís te vestigen, ook probeerde ze joden vaak te bekeren. Tijdens de middeleeuwen en de kruistochten kwamen er al grootschalige moordpartijen(pogroms) en verdrijvingen uit de grote steden voor. Vooral tijdens de kruistochten dachten veel christenen dat het slim was om eerst in eigen land de Ďongelovigení te vermoorden, en eenmaal in Jeruzalem aangekomen daar ook de joden en moslims te vermoorden. De eerste bekende pogrom vond plaats in 1309 in Born bij Sittard. Waar het kasteel in brand werd gestoken, waarin meer dan 100 joden veiligheid zochten. Steeds keerden de kerk, de plaatselijke bevolking of de plaatselijke heersers zich tegen de joden en jaagden hen weg. Vooral in Midden-Europese steden zoals Praag werden de joden vaak verjaagd, maar steeds kwamen ze terug en bouwden hun huizen weer op om verder te gaan met leven.

Pogroms:

Het woord pogrom komt van het Russische woord voor gewelddadige, massale aanval. Vooral de Russische joden hebben deze pogroms vaak meegemaakt. De gruwelijkste Pogroms vonden plaats tussen 1648 en 1656. Ze werden geleid door de Kozakkenleider Bogdan Chielnicki, die zich samen met de Oekraïense bevolking tegen de joden richtte. Bij deze pogroms van Chielnicki werden meer dan 100.000 joden gedood en nog veel meer joden mishandeld. En in de 19e eeuw in Rusland werden de joden de zondebok voor de economische teruggang. Tussen 1871 en 1905 vonden er verschillende pogroms plaats waarbij de winkels van joden werden verwoest, hun huizen kapotgemaakt werden en waarbij de joden op straat aangevallen werden. Er werden wel legertjes ter zelfverdediging gevormd, maar de meeste joden vluchtten naar andere landen. Zoín 100.000 joden verhuisde naar landen in Europa zoals Frankrijk en Engeland. In deze tijd emigreerden ongeveer een miljoen joden naar de Verenigde Staten, en een paar duizend joden vluchtten naar Palestina. Ook vonden er Pogroms plaats vlak na de eerste wereldoorlog, in 1919 in Zuid- Rusland hierbij werden zoín 85.000 joden vermoord.

Joden in Europa tussen de wereldoorlogen:

De joden vochtten in de eerste wereldoorlog aan beide fronten. De joden vochtten in alle legers tijdens de 1e wereldoorlog. De joodse soldaten deden mee voor de Entente-machten (Engeland, Frankrijk, Rusland en Italië) en voor de Centrale Mogendheden(Duitsland, Turkije en Oosterijk-Hongarije). Na de eerste wereldoorlog toen er veel nieuwe landen ontstonden, had elk Europees land een joodse bevolking. Volgens schattingen woonden er joden in 30.000 verschillende Europese plaatsen, en in Polen was ruim een tiende van de bevolking joods. Na de eerste wereldoorlog geloofden de joden weer in vooruitgang. Na de oprichting van de Volkenbond in 1920 werden alle landen opgeroepen om wetten ter bescherming van minderwaardigheden uit te vaardigen. In alle Europese landen werkten verschillende organisaties en politieke partijen aan het bestrijden van armoede en het tegengaan van vooroordelen. Twee ernstige economische crises aan het begin en einde van de jaren twintig veroorzaakten inflatie en faillissementen van veel kleine ondernemingen(waaronder veel joodse). En daarom was er een nieuwe zondebok nodig; de joden werden als schuldigen voor de economische crisis gehouden, ook al waren zij zelf ook slachtoffers van de economische teruggang. Adolf Hitler maakte hiervan gebruik om een extremistische politieke partij te vormen, hij probeerde anti-joodse gevoelens aan te wakkeren. Dat deed hij al toen hij in 1925 in de gevangenis zat, na een poging te hebben gedaan tot een staatsgreep. Hij schreef in zijn gevangenistijd het boek Mein Kampf. Hierin schrijft hij dat de joden het probleem zijn, en dat het probleem moet worden aangepakt.
© 2012 - 2024 Marc66, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…

De ideeën van Adolf HitlerHitler had een grote hekel aan Slavische rassen, maar hij haatte de Joden. Hitler vond dat de Joden van de aardbodem moe…
Verschillende soorten wetenschappelijke verklaringVerschillende soorten wetenschappelijke verklaringElke verklaring (explanation) is een antwoord op een 'waarom-vraag'. In principe zijn er drie soorten verklaringen in de…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
Marc66 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.