Klonen; de wet, ethiek & techniek

Klonen; de wet, ethiek & techniek We keken laatst naar een leraar en dachten: ‘Hoe zou het zijn, als onze leraar gekloond zou zijn?’ Dan zou de kloon zijn plaats vervangen op school, als de leraar zelf ziek is, of als hij langer met vakantie wil. We hebben dan nooit meer een uurtje vrij! Maar wij zouden dan ook gekloond kunnen worden. Dat zou dan betekenen: Nooit meer school! Op deze manier kan iedereen het klonen in zijn eigen voordeel gebruiken en misbruiken. Maar wat mag er eigenlijk van de wet op het gebied van klonen? En hoe ver zijn we al met de technologie?

Klonen

Er zijn twee verschillende methoden van klonen, met elk een eigen doel. Dat zijn: Therapeutisch klonen en reproductief klonen. Bij therapeutisch klonen is het doel zieke mensen te genezen en reproductief klonen heeft als doel, het maken van een kopie van een organisme.

Bij het klonen wordt er een bevruchte eicel gebruikt. Daar wordt de kern uitgehaald. In plaats van die kern wordt het DNA van een volwassen cel geplaatst. Deze eicel groeit dan in een reageerbuis uit tot een embryo.
Bij therapeutisch klonen worden daarna uit het embryo de stamcellen gehaald. Die stamcellen groeien in een reageerbuis uit tot weefsels, die dan weer gebruikt kunnen worden om bij iemand te implanteren.
In tegenstelling tot therapeutisch klonen, laat men bij reproductief klonen het embryo uitgroeien tot een mens.

Het klonen van organismes kan ook tot technische problemen leiden. Een van die problemen kwam bij Dolly, het gekloonde schaap, voor. Dat was het verouderingsproces. Toen Dolly geboren werd, was zijn DNA al zes jaar oud. Het DNA heeft in de loop der tijd allerlei mutaties ondergaan en de effecten op de lange termijn zijn nog onbekend.
Een ander probleem is, dat het innestelen van de eicel in de baarmoeder niet altijd lukt. Maar als het toch lukt, kan er een miskraam optreden.

De wet & Mening van bevolking

Het onderzoek en het uitvoeren van het klonen van mensen en dieren is in veel landen verboden. In Nederland in de meeste gevallen ook. In Nederland moet het van maatschappelijk belang zijn en de gezondheid van het dier mag niet geschaad worden. Ook mogen er geen alternatieven voor zo'n onderzoek zijn.

Heel veel mensen zijn tegen klonen. Vooral omdat ze bang zijn dat wetenschappers het niet meer onder controle kunnen houden. De experimenten zouden uit de hand kunnen lopen. Natuurlijk zijn er ook mensen voor het klonen. Bijvoorbeeld wetenschappers die meer willen weten en nieuwe dingen willen ontdekken.

Genetische manipulatie

Genetische manipulatie is het veranderen van de erfelijke eigenschappen van een plant, dier of micro-organisme. In feite zijn mensen al eeuwen bezig met genetische manipulatie. Bijvoorbeeld het gebruiken nieuwe bacteriën om kaas of bier te maken. Of ze kruisen bestaande plantenrassen met elkaar om een nieuw, beter ras te krijgen. Maar het duurt vaak lang om een nieuw ras met precies de gewenste eigenschappen te krijgen. Deze twee processen worden ook wel 'oude' Dossier.GM genoemd.

Je kunt genetische manipulatie in twee soorten delen, eugenetica en gentherapie. Eugenetica probeert een ideale mens te maken. Hierbij worden in het DNA de genen van het uiterlijk veranderd, zoals de lengte van een persoon en de kleur van de ogen. Gentherapie is voor het voorkomen of het genezen van ziektes.

Voordelen en Nadelen

Enkele voordelen van genetische manipulatie zijn dat je ziektes kunt voorkomen of genezen. Ook kun je de eigenschappen van de mens verbeteren, zoals het verhelpen van een scheve neus. Je kunt bij planten ook genetische manipulatie toepassen, zodat ze in de winter bijvoorbeeld vorstvrij zijn. Ook is het goed voor het milieu, want je kunt een plant resistent laten worden voor een bepaalde ziekte. Op deze manier hoeven er minder gifstoffen gebruikt te worden op de planten.

Genetische manipulatie heeft ook zijn nadelen, zoals bijvoorbeeld dat je meer proefdieren nodig hebt. Niet altijd hebben de proeven op dieren hetzelfde effect als op mensen. Ook kan de techniek een nieuw wapen worden voor terroristen. Ze kunnen hierbij misbruik maken door dodelijke virussen voor mensen te creëren.

Mening van mensen

Natuurlijk heeft ieder mens weer zijn eigen kijk op genetische manipulatie. Sommige mensen vinden dat het onnatuurlijk is om genetische manipulatie toe te passen. Ze vinden namelijk dat mensen niet zelf voor god moeten spelen. Anderen geven hierbij als argument, dat het veranderen van genen de waardigheid van de mens schaadt.
Er zijn ook mensen die juist voor genetische manipulatie zijn. Zij vinden dat als je er mensen mee kan genezen of juist gelukkig mee kunt maken dat het ethisch verantwoord is.

Zoals je al hebt gelezen zijn we heel ver met onze technologie. En kunnen we al best veel daarmee doen. Maar of we het altijd in de hand kunnen houden en dat er niets mis gaat dat een ander verhaal. Hiervoor zijn er dus wetten gekomen, zodat het overzichtelijk blijft welke experimenten wel en welke niet mogen worden uitgevoerd. Zo kunnen wetenschappers als nog nieuwe dingen ontdekken zonder dat er angst ontstaat onder de bevolking.
© 2009 - 2024 Dvdbogart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klonen en het schaap DollyKlonen en het schaap DollyOp 5 januari 1996 werd het schaap Dolly geboren. Ze zou het beroemdste schaap ter wereld worden. De reden voor haar roem…
Klonen: allemaal gelijk?Klonen: allemaal gelijk?Een wereld vol met ideale mensen, allemaal exact even lang met dezelfde kleur ogen en haar, dezelfde schoenmaat en een e…
Het klonen van dieren, goed of fout?Klonen, het genetisch kopiëren van (bijna) identieke organisme. De definitie van een kloon is een genetisch identieke na…

Hoop en verbeelding in de geestelijke verzorgingHoop en verbeelding in de geestelijke verzorgingDit werkstuk is de eindopdracht van de cursus pastorale psychologie. Naar aanleiding van de IKON documentaire over mevro…
Wat jongeren kunnen leren over het Joodse volk en IsraëlWat jongeren kunnen leren over het Joodse volk en IsraëlChristelijke jongeren hebben in het algemeen weinig kennis over het Joodse volk en het land Israël. Daarnaast zien we he…
Bronnen en referenties
  • http://www.nrc.nl/W2/Lab/GM/ http://proto.thinkquest.nl/~llb109/klonen.html http://72.14.207.104/search?q=cache:NM2rURShcKAJ:www.vib.be/NR/rdonlyres/32DBB4DD-1163-45D4-AE6F-52BC1E50C5C5/0/VIB_klonen_finaal160805.pdf+problemen+klonen&hl=nl&gl=nl&ct=clnk&cd=10 http://www.scholieren.com/werkstukken/8899 http://nl.wikipedia.org/wiki/Klonen http://nl.wikipedia.org/wiki/Genetische_manipulatie#Historie
Dvdbogart (14 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.