Evita: van simpel meisje tot spiritueel leidster

Dit artikel is een onderzoek naar Evita; hoe werd zij van een simpel meisje de spirituele leidster van Argentinië? Aan de hand van 4 deelvragen wordt antwoord gegeven op deze vraag.

Hoofdvraag:

Hoe werd Eva van een simpel meisje de spirituele leidster van Argentinië?

Deelvragen:

Hoe werd zij beroemd?
Waarom ging zij over van acteren naar de politiek?
Waarom adoreerde het volk haar zo?
Hoe werd er tegen haar opgekeken?

Deelvragen:

Hoe werd zij beroemd?

Op 15-jarige leeftijd besloot Eva actrice te worden, dus haar moeder bracht haar naar Buenos Aires, waar ze bij vrienden van de familie verbleef. Eenmaal daar kreeg ze af en toe eens een rol in toneelstukken en tours en toen ze het acteren door begon te krijgen verscheen ze in films en de magazine covers. Langzaam maar zeker maakte ze stappen richting beroemdheid, of in ieder geval bekendheid.

In de veertiger jaren vond ze echter wat ze echt leuk vond; radio soap-opera’s. Na een tijdje werd ze de best betaalde radioster in Argentinië en ze kreeg op den duur zelfs aandelen van de radiomaatschappij in handen. Ze was regelmatig te zien in een populaire historische dramaserie over belangrijke vrouwen in de geschiedenis. Ze was dus gewoon hard aan het werd met de dingen die zij leuk vond, en verkreeg daarmee een bepaalde status, een die vele mensen kenden dus.

In januari 1944 ontmoette zij Juan Domingo Perón, een man met een grootse carrière in de politiek. Niet lang daarna hebben de twee een relatie.

Op een gegeven moment werd Perón gevangen genomen, waarna er demonstraties kwamen.

Op 17 oktober 1945 verzamelden miljoenen mensen zich op het Plaza de Mayo voor de Casa Rosada waar zij de vrijlating van Perón eisten. Toen hij vrijkwam beloofde hij de arbeiders dat hij zich verkiesbaar zou stellen voor het presidentschap en zou gaan strijden voor een nieuw Argentinië. Eva was nu al een tijdje samen met Juan, en dus besloten zij te trouwen.

Met haar nieuwe rol als vrouw van een groot politiek persoon was haar entertainmentcarriere niet meer gepast, dus moest zij andere bezigheden zoeken. Eva begon veel campagne te voeren voor haar echtgenoot tijdens de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 1946. Ze gebruikte haar wekelijkse radioprogramma om toespraken te houden (na Peróns verkiezing zou zij ook dit programma moeten opzeggen). Haar populistische betogen waren erop gericht de armen en arbeiders ervan te overtuigen dat Perón hun leven beter zou maken. Hoewel ze zelf in de loop der jaren gestegen was op de maatschappelijke ladder en aanzienlijke rijkdom had verkregen, benadrukte ze haar eenvoudige komaf om zo haar solidariteit met de arbeidersklasse geloofwaardig te maken, wat dus goed werkte; Peron werd president van Argentinië. Door haar hulp werd ook zij erg bekend, iedereen kent immers de grootste namen in de politiek, en zij was daar nu één van. Eva werd dus bekend via haar acteer- en radiowerk, maar werd pas echt beroemd door haar politieke handelen.

Waarom ging zij over van acteren naar de politiek?

Toen Eva met Juan Domengo Perón trouwde, werd zij onlosmakelijk verbonden met de elite. Eva was een ster uit de entertainmentwereld, en daar werd in die tijd nog erg negatief tegenaan gekeken. De elite hield zich bezig met belangrijker dingen dan vermaak; politiek, macht, daarmee kon je aanzien verkrijgen! Entertainment, en vooral soapseries, was een bezigheid die ver beneden hun niveau zat. Dit was juist hetgene wat Eva deed. Dit deed ze met passie, en ze vond het geweldig, maar werd een taboe nadat ze trouwden. Na hun trouwen werden dan ook al haar films uit de Argentijnse bioscopen gehaald. Aan niets mocht eigenlijk gemerkt worden dat Eva ooit had geacteerd. Zij moest voldoen aan bepaalde eisen die de elite als het ware stelde. Zo werd ook haar geboortebewijs veranderd, zodat men niet merkte dat haar ouders niet getrouwd waren, of erger: dat haar vader haar nooit erkend had. Hierbij komt dat Eva echt van haar man hield, en dat ze veel voor hem over had. Ze was al redelijk bekend voor ze hem leerde kennen, en mensen vonden haar ook leuk. Door hun relatie maakten ze elkaar als het ware steeds populairder, dus een samenwerking was eigenlijk logisch, samen konden ze nóg meer bereiken. Eva ontwikkelde na de dood van haar vader een grote afkeer van de middeklasse en de elite. Deze klassen hadden haar weerhouden afscheid te nemen van haar vader op zijn begrafenis. Dit litteken droeg zij nog altijd met haar mee toen zij trouwde met Perón. Op een gegeven moment kreeg zij door dat ze een zekere macht genoot, First Lady zijnde. Ze besloot “haar mensen” van de derde klasse te helpen, en voor hen te strijden. Het grootste gedeelte van de Argentijnse bevolking was arm, dus zij sprak veel mensen aan, ze hielp velen. Dit hielp dus niet alleen mee aan haar populairiteit, ook Perón genoot hieraan mee.

Allereerst was haar stap naar de politiek dus haast noodzakelijk, vooral als zij nog steeds wat wilde doen met haar leven, in plaats van de verplichte feestjes afgaan en lintjes doorknippen. Eva was ambitieus en besloot dus haar man te helpen. Vanuit daar besloot zij de arbeiders (Descamisados) te helpen, waardoor haar stap naar de politiek ook nog echt iets aan haar land veranderde.

Het gaf haar dus de kans geliefd en populair te blijven, een droom die zij al sinds haar 15e had, maar gaf haar ook de kans iets goeds voor haar land te doen.

Waarom adoreerde het volk haar zo?

Eva was ooit een eenvoudig meisje, maar had het ver geschopt. Van de derde klasse steeg zij eigenlijk naar de elite, ze had het niet slecht meer, ze had de wereld gezien, had macht, ze was niet het simpele, arme, onervaren meisje dat zij waarschijnlijk was gebleven als zij niet naar Buenos Aires was gegaan. Ze was een voorbeeld voor de grootste klasse in Argentinië; de Descamisados, de arbeidersklasse, de derde klassen; arme sloebers. Als Evita het zo ver had geschopt dankzij Perón, zouden zij dat dan ook kunnen? Eva gaf ze het idee van wel, en leerde het volk op die manier houden van Perón. Onder zijn bewind had het volk het best goed, en Eva hielp de armen ook nog eens extra door middel van haar Stichting. Het was een soort gevoel van gelijkheid voor de derde klasse, en daarmee sprak zij dus de meeste mensen erg aan.

Een vrouw in de politiek was overigens ook vrij nieuw, vrouwen stonden wel achter hun man natuurlijk, en hadden ook wel wat macht, maar Evita bracht dit toch weer naar een nieuw niveau. Dit drukte ook weer een soort gelijkheid tussen man en vrouw uit, wat het volk aansprak.

De grootste boodschap was dus gelijkheid, iets wat de Descamisados erg aansprak. Daarbij was Eva echt een soort meisje van het volk, dus men had het gevoel dat zij één van hen was. Haar liefdadigheidsstichting verwezelijkte ook veel voor de mensen, dus er waren gewoon veel dingen bij elkaar die het volk aansprak, waardoor zij steeds geliefder en geliefder werd, net als haar man, die natuurlijk mooi een graantje meepikte van Eva’s populairiteit. Hij had er waarschijnlijk meer aan dan Eva zelf!

Hoe werd er tegen haar opgekeken?

Eva’s sprong van derdeklasmeisje naar elite werd met gemengde gevoelens bekeken. Het volk vond het geweldig, Eva kon veel voor hen betekenen en zij was ook een prachtig voorbeeld voor hen, omdat zij hen inspireerde te strijden voor hun gelijkheid en te proberen hoger in de maatschappij te komen.

De elite echter, vond haar inspraak niet zo fijn. Zij hemelde de Descamisados te veel op, en vond het uiteraard niets dat de armen steeds belangrijker werden; dit deed af aan hun rijkdom en macht. Zij vroegen zich an hoe het mogelijk was dat een derdeklasser zo belangrijk kon worden. Als zij het kon, wie zouden er dan volgen, en wat had hun status dan nog voor betekenis? De eersteklasse was dus niet zo gelukkig met haar steigende status.

Hierbij komt Evita’s grote afkeer van de elite, waarvan zij niet bang was het te laten merken. Vaak liet zij naar voren komen, in toespraken maar ook gewoon in gesprekken of via opmerkingen, dat zij geen hoge pet op had van de elite. Hierdoor gingen deze mensen natuurlijk ook niet meer van haar houden.

Het is eigenlijk te zeggen dat Evita en de elite niet veel met elkaar te maken wilden hebben, zij streefden ook naar verschillende doelen. Gelijkheid had de eerste klasse niets te bieden,v descamisados hadden hier veel meer aan. Hier streed Eva voor, dus hiervoor werd zij ook geadoreerd.

Hoofdvraag:

Hoe werd Eva van een simpel meisje de spirituele leidster van Argentinië?

Door Eva’s steeds groeiende inspraak in de politiek en haar streven naar gelijkheid en hulp voor de armen kreeg zij steeds meer de status van beschermengel voor het gewone volk. Zij stierf eigenlijk op het moment dat haar populairiteit het grootst was. Het volk treurde er dus ook erg om, meer dan wanneer zij actrice was gebleven, zij betekende echt iets voor het volk, het had het idee dat Eva één van hen was, als een soort familie, men hield echt van haar. Zij stierf in het harnas, nog steeds voor hun rechten strijdend. Tot het laatste moment betekende ze dus iets voor hen. Hierdoor werd zij voor het volk de spirituele leidster.

Na haar dood werd ze het symbool voor de rechten van de Descamisados, en ook na haar dood bleef het volk van haar houden. Hierdoor bleef zij ook na haar dood de spirituele leidster.

De officiele benoeming tot spiritueel leidster lag iets anders. In 1951 wilde ze vicepresident worden, maar de militaire top, maatschappelijke elite en Juan Perón zelf overtuigden haar ervan dat niet te doen. In plaats daarvan kreeg ze in 1952 de titel ‘Spiritueel Leider van de Natie’, als een soort goedmakertje.

De officiële uitleg bij die beslissing was dat ze had ingezien dat haar plaats naast Perón was als echtgenoot en steun, en niet als lid van zijn regering. Ze sprak de hoop uit de geschiedenisboeken in te gaan als ‘de vrouw die het volk tot Perón bracht’.
© 2008 - 2024 Eeeefs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eva "Evita" Perón, een legendeEvita was tegelijkertijd een door velen zeer geliefd persoon en een door anderen zeer gehaat persoon. Bij haar dood vloe…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Filmrecensie: EvitarecensieFilmrecensie: EvitaSpeelfilm/musical Evita is de versie met Madonna. Bekender en beter is de musicalversie in het theater. Er wordt dan ook…
Evita – historisch correct? Een vergelijkingNa Evita's dood werd haar leven in verschillende films, boeken , artikelen en musicals verteld. Voorbeelden zijn The Wom…

Feminisme in NederlandDit artikel gaat over het feminisme in Nederland in de 19e en 20e eeuw. In dit artikel worden verschillende Nederlandse…
De psychoanalytische theorie nader belichtDe psychoanalyse is een stroming in de psychiatrie die aan het einde van de negentiende eeuw ontstond met Freud als gron…
Eeeefs (5 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2008
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Werkstuk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.