Vluchtelingen: Canarische Eilanden

Vluchtelingen: Canarische Eilanden In 2015 komen niet alleen vluchtelingen naar Nederland, ook de Canarische Eilanden hebben vluchtelingen die ze moeten opvangen. In 2006 probeerden tienduizenden Afrikanen naar de Canarische Eilanden te varen. Dit zorgde voor een strenger toezicht. In 2015 is het aantal vluchtelingen naar de eilanden weer toegenomen, de stijging begint in 2012 maar in 2015 neemt het aantal het meest toe.

Toestroom vluchtelingen naar de Europese Unie: de Canarische Eilanden

Wanneer de grenzen bij Marokko en de toegangswegen naar Spaans grondgebied strenger worden bewaakt, verplaatst de stroom vluchtelingen zich richting de Canarische Eilanden. Via Senegal en Mauritanië proberen vluchtelingen door een boottocht de eilandengroep te bereiken. Toen de kustgebieden van Senegal en Mauritanië ook patrouilles kregen, verplaatsten de vluchtelingen zich zelfs naar Libië, Siërra Leone en Ghana. Deze landen liggen duizenden kilometers van Europa, des te langer de overtocht per boot, des te langer het gevaar loert. Het opleggen van zeeblokkades en prikkeldraad zorgt ervoor dat vluchtelingen om deze gebieden heen proberen te komen, wat de tochten gevaarlijker maakt. Het verplaatst het probleem meer dan dat het een oplossing is. Tijdelijke oplossingen lijken te zorgen voor problemen op langere termijn.

De samenwerkingsovereenkomst tussen Spanje en de West-Afrikaanse landen heeft de migratiestroom richting de Canarische Eilanden kunnen beperken, maar elke keer wordt een nieuwe vluchtroute geprobeerd.

Er zijn drie Interneringskampen voor Buitenlanders (Centros de Internamiento de Extranjeros). El Matorral op Fuerteventura, Barranco Seco op Gran Canaria en Hoya Fria op Tenerife.

Als toerist kom je veel Afrikanen tegen die spullen op straat verkopen, dit zijn vaak prullaria voor de toeristen en hebben niks met het eiland te maken. Goedkope horloges, veters die licht geven en parfum worden op de boulevard regelmatig, en soms tot irritatie aan toe, aangeboden aan toeristen.

2006

In 2006 had Gran Canaria te maken met heel veel vluchtelingen die aan land wilden komen. Tienduizenden Afrikaanse vluchtelingen wilden de Canarische Eilanden bereiken door een levensgevaarlijke tocht over de oceaan te maken. De eilanden behoren tot de Europese Unie en de vluchtelingen hoopten hier een beter bestaan op te kunnen bouwen. De Europese Unie werd afgeschermd van Afrika door grenzen, maar omdat de Afrikanen illegaal de eilandengroep probeerden te bereiken, moesten ze om de grenzen van de EU heen varen. 31.000 vluchtelingen bereikten het grondgebied van de Canarische Eilanden, maar onderweg zijn er velen verdronken. Doordat de toestroom zo groot was, werden er naast de drie Interneringskampen, geïmproviseerde kampen gemaakt op de andere eilanden.

2007

In 2007 constateerde de Spaanse autoriteiten dat er in een etmaal 250 vluchtelingen per boot probeerden Gran Canaria, Tenerife en Lanzarote te bereiken. Zij hadden de boottocht overleefd maar waren uitgeput en hadden onderkoelingsverschijnselen. De Europees-Afrikaanse patrouilles zorgden voor een afname in het aantal vluchtelingen.

2012

In 2012 was een sloep aangespoeld met vluchtelingen, ze spoelden aan op het strand van Meloneras. Het ging om zestien immigranten afkomstig uit de Westelijke Sahara. Ze verkeerden in goede gezondheid en ze werden door het Rode Kruis opgevangen.

2013

In 2013 zijn mensensmokkelaars opgepakt, mensensmokkelaars proberen mensen tot vluchten te bewegen en worden hier goed voor betaald. In Mauritanië hebben de Spaanse en Mauritaanse politie zes personen gearresteerd wegens verdenking op mensensmokkel. De operatie om deze smokkelaars te vinden werd gestart nadat op Tenerife een Kajak aanspoelde met 26 vluchtelingen aan boord. Toen er een tweede kajak aan wal kwam met 23 vluchtelingen, werd de eerste kajak met de tweede in verband gebracht.

2014

Terwijl de toeristen genoten van een dagje strand, zagen ze in de verte een bootje aan komen varen. Het bleek een boot met Afrikaanse vluchtelingen te zijn, ze werden op Ebola gecontroleerd omdat er koorts was waargenomen. Ook kwamen twee boten met elk vijfentwintig vluchtelingen aan wal op Gran Canaria, één boot kwam aan wal op het strand Meloneras. De tweede boot werd drie mijl uit de kust onderschept ter hoogte van het strand van San Augustan. In augustus zijn zeven opvarenden opgepikt uit de zee. Ze dreven 68 mijl uit de kust van Fuerteventura in een sloep en hadden alarm geslagen via de telefoon. Bijna een dag na het alarm vond de Marine Reddingsdienst de opvarenden en konden ze gered worden, ze werden naar het ziekenhuis op Gran Canaria gebracht. Op het strand van Maspalomas kwamen ook vluchtelingen in sloepen aan, de toeristen werden hier weggehouden zodat ze niet zagen wat er gebeurde. Er zijn 288 vluchtelingen in 2014 op de Canarische kust aangekomen.

2015

In 2015 bleken weer vluchtelingen die de oversteek naar de Canarische Eilanden wagen. Zij nemen de gok, er zijn meer vluchtelingen waargenomen dan de voorgaande jaren (2012, 2013,2014). De President van de Canarische Regering laat in 2015 weten dat vluchtelingen worden opgevangen, maar alleen als ze asiel hebben aangevraagd. Om te zorgen dat Gran Canaria voorbereidt was op de vluchteling, werden plekken vrijgemaakt en ingedeeld. Op Gran Canaria waren 124 opvangplaatsen beschikbaar gesteld voor Syrische gezinnen. In oktober kwamen 14 immigranten, die zeiden uit Syrië afkomstig te zijn, aangespoeld op het strand van Tarajalillo. Het lijkt dat de vluchtelingen om de zeeblokkades wisten te komen, want er worden meerdere bootjes gevonden. Ook in Mogan wordt een sloep met 46 opvarenden gered, sommigen waren naar het ziekenhuis afgevoerd met onderkoelingsverschijnselen.

Doordat er weer meer sloepen met vluchtelingen richting Spaans grondgebied lijken te varen, zullen de maatregelen opnieuw besproken worden. Dit zal waarschijnlijk zorgen voor meer strengere blokkades.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteDe Canarische Eilanden - vulkanisch LanzaroteLanzarote, een van de Canarische Eilanden, is een bijzonder eiland. Doordat het eiland vulkanisch is, zijn de stranden e…
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Flora en fauna op een eiland, algemeen beeldDe geïsoleerde ligging, de afwezigheid van roofdieren, concurrenten en ziekten heeft er voor gezorgd dat flora en fauna…

Concentratiekamp: Theresienstadt (Terezin)Concentratiekamp: Theresienstadt (Terezin)In de Tweede Wereldoorlog zijn veel Joodse slachtoffers gevallen mede doordat veel Joden waren afgevoerd naar een concen…
Geschiedenis: Tijdvak één, twee en drieHet eerste tijdvak was het tijdvak van de jagers en de boeren. Doordat mensen in die tijd nog niet konden schrijven is v…
Bronnen en referenties
  • http://www.eenvandaag.nl/index.php/buitenland/31111/vluchtelingen_op_canarische_eilanden
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/video-vluchtelingen-gestrand-op-canarische-eilanden
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1407327/2007/06/19/Toestroom-bootvluchtelingen-Canarische-Eilanden.dhtml
  • http://www.cmo.nl/eu-debat/?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=59
  • http://www.doorbraak.eu/gebladerte/60020d01.htm
  • http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/sociale-zekerheid/bootvluchtelingen
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Wereldorientatie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.