Kennis van geestelijke stroming, de vijf grootste religies
Er zijn veel verschillende geloven op de wereld. Ondanks dat zijn er vijf grote godsdiensten. De twee oudste godsdiensten zijn het jodendom en het hindoeïsme. Het christendom is in in eerste instantie ontstaan binnen het jodendom, maar toen het zich meer en meer ging richten op de niet-joden werd het een op zichzelf staande godsdienst. De islam heeft bij het ontstaan veel kenmerken van het jodendom en het christendom overgenomen.
Het jodendom
Het jodendom is ongeveer 3000 jaar geleden ontstaan en daarmee, samen met het hindoeïsme, de oudste wereldreligie. Het joodse geloof is monotheïstisch. Monotheïstisch betekent dat er in één god wordt geloofd. Joden kennen alleen, JHWH, ofwel Jahweh. Deze God heeft alles geschapen en de mens moet naar zijn voorschriften leven.
De TeNaCH is het heilige boek van de Joden. De TeNaCh bevat 39 Bijbelboeken die ook in het Oude Testament voorkomen. De TeNaCH is opgedeeld in drie onderdelen.
- T = Thora (Wet)
- N = Neviim (Profeten)
- Ch = Chetoevim (Geschriften)
De Thora is het belangrijkste onderdeel van de TeNaCH. De Thora is in 54 gedeelten verdeeld. De Thora wordt voorgelezen in de synagoge. Wanneer de Thora wordt voorgelezen, wordt er gebruik gemaakt van een jad. Een jad is een zilveren bladwijzer, die wordt gebruikt tijdens het voorlezen uit de Thora, zodat het geschrift niet direct met de vingers vies gemaakt kan worden.
Bekend bij het jodendom zijn de Davidster en de Menorah. De Davidster is een zespuntige ster en is het symbool van het jodendom. De Menorah is een zevenarmige kandelaar. De Menorah stond in de tempel in Jeruzalem en mag niet nagemaakt worden.
Kenmerken jodendom
- Wekelijkse rustdag is op zaterdag en wordt ook wel Sabbat genoemd.
- Joden geloven niet alleen in god, maar ook dat zij een onsterfelijk ziel hebben.
- Het gebedshuis heet een synagoge.
- Israël is het beloofde land van de Joden.
- Het heilige boek van de Joden is de TeNaCH, verdeel in de Thora, Neviim en Chetoevim
Het hindoeïsme
Het hindoeïsme is, net als het christendom, 3000 jaar geleden ontstaan. Het hindoeïsme is een polytheïstische godsdienst. Polytheïstisch betekent dat de Hindoestanen in meerdere goden geloven. Vanuit Suriname kwam de godsdienst Nederland binnen.
Het boek en de geschriften van de Hindoestanen worden Veda's genoemd. Vele geschriften zijn al duizenden jaren oud. De vier oudste Veda's gaan over:
- Samenleving
- Wetenschap
- Geneeskunde
- Religieuze handelingen
Het hindoeïsme kent vele goden. De drie bekendste zijn: Brahma, Shiva en Vishnu.
- Brahma is de god van de schepping. Hij heeft vier hoofden en in elke windrichting een voorwerp in zijn hand.
- Shiva is de god van de vernietiging. Hij heeft een drietand en vier handen.
- Vishnu is de god van de bescherming. Hij heeft tien verschillende gedaantes.
Het hindoeïsme maakt gebruikt van Varna's (Kastenstelsel). Het stelsel is opgedeeld uit vijf verschillende kasten.
- Brahmannen. (Priesters)
- Kshatriya's. (Krijgers)
- Vaishay's. (Boeren en handelaren)
- Sundra's. (Werkers)
- A-Varna's. (Onaanraakbaren)
Het hindoeïsme heeft verschillende rituelen. Eén van de rituelen is dat bij de geboorte, er verschillende spreuken worden ingesproken en er honing op de tong wordt gedaan. Daarnaast hebben de Hindoestanen twee bekende vieringen. Het lichtjesfeest (Divoli) en het nieuwjaarsfeest (Holi). Bij Holi wordt er met poeder in verschillende kleuren gegooid.
Het boeddhisme
Het boeddhisme is een polytheïstische godsdienst. Boeddhisten geloven in meerdere goden. Het boeddhisme komt voornamelijk voor in het noorden van India. Het boeddhisme is ontstaan door het leven van Siddhartha Gautama. Hij werd Boeddha genoemd. Boeddha betekent de verlichte. De boeddhisten noemen de hemel Nirvana en boeddhisten geloven in reïncarnatie.
Het boeddhisme kent twee stromingen.
- Mahayana: Grote Voertuig, de latere ontwikkeling binnen het boeddhisme, waarbij het bereiken van de verlichting toegankelijk was voor velen.
- Hinayana: boeddhisme van het kleine voertuig, toegankelijk voor één iemand.
Het christendom
Het christendom heeft de meeste aanhangers wereldwijd. Het christendom is ontstaan binnen het Jodendom, maar doordat het christendom zich steeds meer ging keren tot niet-joden werd het een op zichzelf staande religie. Het christendom is monotheïstische godsdienst. Het heilige boek van de christenen is de Bijbel. In het nieuwe testament staan verhalen over Jezus.
Het christendom kent verschillende rituelen en feesten. Eén van de rituelen is de doping van het geboren kind. Pasen, Pinksteren en Kerstmis zijn feesten binnen het christendom. Met Kerstmis wordt de geboorte van Jezus gevierd, met Pasen wordt de opstanding van Jezus gevierd en Pinksteren is 50 dagen later dan de opstanding van Jezus.
De islam
De islam is een monotheïstische godsdienst. De God bij de islam is Allah en het heilige boek is de Koran. De dominee wordt Imam genoemd en Meuzzin kondigt het gebed, vijf keer per dag, aan door de bel te luiden. De torens van de Moskee worden minaretten genoemd. In 570 was de geboorte van Mohammed, hij was een profeet. Na het overlijden van Mohammed in 632 werd de Koran geschreven. Mekka is de heilige stad van de islam. In de richting van Mekka moet worden gebeden.
De islam kent vijf zuilen.
- Shahada: geloofgetuigenis.
- Salat: het gebed.
- Zakaat: de armenbelasting. Mensen die het kunnen, staan 2.5% van hun inkomsten af aan arme mensen.
- Ramadan: de vastenmaand. Het vindt plaats op de negende maand van de Islamitische kalender. De Ramadan is om het lichaam en de geest te reinigen.
- Hajj: de bedevaartstocht naar Mekka. Islamieten gaan minimaal één keer in hun leven naar Mekka toe om hun zonden te wissen.