Vertaling Spaans Nederlands - Voedingsmiddelen
Hoe zeg je komkommer in het Spaans? Wat is de Spaanse vertaling voor het woord sesos? Wat betekent albondiga in het Nederlands? Op deze pagina vindt u een lijst van alle voedingsmiddelen in het Nederlands met de vertaling in het Spaans. De lijst is onderverdeeld in de rubrieken groenten, fruit, vlees, vis en zeevruchten, nagerechten, drankjes, andere voedingsmiddelen, smaken en bereidingswijzen. Qué aproveche.
Verschillen tussen Spaanse en Zuid-Amerikaanse woorden
De onderstaande lijst met thematische woordenschat over voedingsmiddelen is gebaseerd op de woorden die gangbaar zijn in Spanje. Hoewel de meeste woorden ook in Zuid-Amerika gebruikt worden, zijn er toch enkele belangrijke verschillen. Zo zeg je in Zuid-Amerika niet
fresas maar
frutillas (aardbeien). Wat in Spanje
patatas heet, draagt in Zuid-Amerika de naam
papas (aardappelen). En wil je een perzik kopen, dan moet je in Spanje een
melocoton vragen en in Zuid-Amerika een
durazno.
Groenten
Landbouw neemt in Spanje nog steeds een belangrijke plaats in en Spanje is zelfs de vierde grootste producent van biologische voedingsmiddelen binnen Europa. De grote hoeveelheid verse groenten heeft als resultaat dat er in Spanje maar zeer weinig diepvriesproducten en kant-en-klaarmaaltijden te vinden zijn.
artisjok | alcachofa |
asperges | esparragos |
aubergine | berenjena |
augurk | pepinillo |
biet | remolacha |
bloemkool | coliflor |
courgette | calabacin |
doperwten | guisantes |
komkommer | pepino |
kool | col |
kropsla | lechuga |
maïs | maiz |
paprika | pimiento |
peper | pimeinta |
peterselie | perejil |
prei | puerro |
radijsjes | rabanos |
selderij | apio |
spinazie | espinacas |
spruitjes | coles de Bruselas |
tomaat | tomate |
tuinbonen | habas |
witloof | endivia |
wortel | zanahoria |
Fruit / vruchten
Citroenen, sinaasappels, noten en druiven zijn in Spanje het meest in trek. Andere typische Spaanse vruchten zijn kersen, kaki’s, granaatappels, mandarijnen, limoenen en aardbeien.
aarbei | fresa |
abrikoos | albaricoque |
ananas | piña |
appel | manzana |
avocado | aguacate |
banaan | platano |
bessen | grosellas |
citroen | limon |
druif | uva |
framboos | frambuesa |
kers | cereza |
kweepeer | membrillo |
meloen | melon |
perzik | melocoton |
pruim | ciruela |
rozijnen | pasas |
sinaasappel | naranja |
vijg | higo |
watermeloen | sandia |
Vlees
Spanje telt na Duitsland het grootste aantal varkens in Europa. Ook schapen, geiten en kippen zijn er in grote getale aanwezig. Enkele vlees specialiteiten zijn chorizo en iberische ham.
biefstuk | biftec, bistec |
bloedworst | morcilla |
borst | pechuga |
bout | pierna, pata |
eend | pato |
fazant | faisan |
gehaktballetjes | albondiga |
haas | liebre |
ham | jamon |
hersenen | sesos |
hert | ciervo, venado |
hotdog | perrito caliente |
kalf | ternera |
kalkoen | pavo |
kikkerbilletjes | ancas de rana |
kip | pollo |
konijn | conejo |
kotelet | chuleta |
kwartel | codorniz |
lamsvlees | cordero |
lever | higado |
niertjes | riñones |
ossenhaas | solomillo de buey |
ossenstaart | rabo de buey |
ossenvlees | buey |
patrijs | perdiz |
pens | callos |
rib | costilla |
spek | tocino |
teelballen | criadillas |
tong | lengua |
varkenshaas | lomo de cerdo |
varkensvlees | cerdo |
wild | caza |
wildpastei | pastel de caza |
worstjes | salchicha |
zwezerik | mollejas |
Vis en zeevruchten
Spanje heeft de grootste vissersvloot van de Europese Unie en na de Japanners zijn de Spanjaarden zelfs de grootste visconsumenten ter wereld. De grootste vissershaven is Vigo, Galicië.
aal, paling | anguila |
ansjovis | achoa, boquerones |
forel | trucha |
glasaaltjes | angulas |
haring | arenque |
inktvis | calamares, pulpo |
kabeljauw | bacalao |
karper | carpa |
kokkels | berberechos |
krab | cangrejo |
kreeft | langosta |
makreel | caballa |
mosselen | mejillones, almejas |
oesters | ostras |
sardines | sardinas |
schaaldieren, schelpdieren | mariscos |
schol | platija |
slakken | caracoles |
tong | lenguado |
tonijn | atun |
zalm | salmon |
zeebaars | mero |
zeebarbeel | salmonete |
zeeduivel | rape |
zeewolf | lubina |
zwaardvis | emperador |
Nagerechten
Wij noemen het nagerechten of tussendoortjes, maar in Spanje worden zoetigheden vooral ’s morgens gegeten. Spanjaarden eten immers zelden of nooit brood.
gebakje | pastel |
ijs | helado |
ijscoupe | copa helada |
ijstaart | tarta helada |
koekje | galleta |
marsepein | mazapan |
rijstebrij | arroz con leche |
roomijs | mantecado |
schuimgebak | merengue |
snoepgoed | yemas |
yoghurt | yogur |
Drankjes
Frankrijk en Italië zijn de grootste wijnproducenten van Europa, maar Spanje neemt toch maar mooi een derde plaats in. Andere typische Spaanse drankjes zijn cava, sangria, horchata en clara.
anijslikeur | anis |
bier | cerveza |
cognac | coñac |
koffie met melk | café con leche |
koffie zwart | café solo |
kruidenthee | infusion |
likeur | licor |
limonade | limonada |
melk | leche |
sap | zumo |
wijn | vino |
Andere voedingsmiddelen
Spanjaarden eten twee warme maaltijden per dag, één keer rond 15 uur en één keer rond 22 uur. Een combinatie van een voor- en hoofdgerecht is hierbij de norm, zowel ’s middags als ’s avonds. Er wordt gemiddeld vier keer per week buitenshuis gegeten.
amandel | almendra |
azijn | vinagre |
basilicum | albahaca |
belegd broodje | bocadillo, bocata |
boter | mantequilla |
bouillon | caldo |
brood | pan |
dadel | datil |
gebakken eieren | huevos fritos |
gedroogde vruchten | frutos secos |
gepocheerde eieren | huevos escalfados |
hardgekookte eieren | huevos duros |
hazelnoot | avellana |
jam | mermelada |
kastanje | castaña |
kikkererwten | garbanzos |
knoflook | ajo |
koninginnenbrood | brazo de gitano |
linzen | lentejas |
olijfolie | aceites de olivas |
olijf | acteituna |
reuzel | manteca |
rijst | arroz |
roerei | huevos revueltos |
room | crema |
saus | salsa |
soep | sopa |
spiegeleieren | huevos al plato |
suiker | azucar |
truffels | trufas |
ui | cebollas |
vermicelli | fideos |
walnoot | nuez |
Smaken en bereidingswijzen
De Spaanse keuken is zeer gevariëerd en verschilt sterk van regio tot regio. Eén ding hebben de schotels gemeen: zowel voor warme als koude gerechten wordt er bij de bereiding gretig gebruik gemaakt van olijfolie.
bitter | amargo |
diepvries | congelado |
gedroogd | seco |
gebraden | adado |
gefrituurd | frito |
gegrild | a la plancha |
gemarineerd | marinado, en escabeche |
gerookt | ahumado |
gestoofd | guidado |
gevuld | relleno |
gezouten | salada |
in gelei | en jalea |
kaneel | canela |
peper | pimienta |
pikant | picante |
rauw | crudo |
stoofschotel | estofado |
vers | fresco |
zoet | dulce |
zoetzuur | agridulce |
zout | sal |
zuur | agrio, acido |