Deetjes en teetjes: ezelsbruggetjes voor spelling
Wordt ergens zo veel geblunderd in de Nederlandse taal als bij het schrijven van de d en/of t in de uitgang van een werkwoord? Hele grammaticale verhandelingen genoeg. Maar misschien heb je nu alvast een paar minuten over voor wat ezelsbruggetjes, zodat je de ernstigste fouten vermijd(t)? (Het antwoord op dit laatste weet je aan het eind van het artikel. Beloofd.)
Bind(t) de strijd aan met de blunders inzake deetjes en teetjes
Als professioneel tekstcorrector heb ik heel wat teksten gezien. Wat opvalt: de d of t in de uitgang wordt door hele volksstammen verkeerd toegepast. Om de ernstigste fouten eruit te halen, hier een ezelsbrug. Of twee.
Voorbeeldzin:
Word(t) je erg moe van leren spellen?
Dit is de topper der spelfouten. De goede schrijfwijze is 'word je erg moe van leren spellen?' Dus, zonder 't'. De ezelsbrug: vervang het werkwoord gewoon even door een ander werkwoord. Want zou jij ooit schrijven....
Loopt jij al een beetje binnen met dat Adsense?
Nee dus. Je schrijft geen 't'. Door de vervanging van het verwarring stichtende werkwoord door een werkwoord waarbij de 'd' niet in de stam zit, een werkwoord dat dus niet voor verwarring zorgt, komt alles goed.
Voorbeeldzin
Biedt mee op dit voorwerp via de internetveiling!
Op zich is dit geen foute zin. Hij is echter wel heel plechtig. Deze zin is te vergelijken met het Oudhollandse 'komt allen', of 'arbeiders aller landen, verenigt u.'
Ook hier gaat de ezelsbrug op. Probeer maar eens die 't' te parkeren aan het eind van het hierna gebruikte vervangingswerkwoord...
Kom ook lekker shoppen in onze nieuwe winkel!
Zie jij jezelf hiervan iets maken als
'Komt ook lekker shoppen in onze nieuwe winkel!'
?
Alweer is het antwoord: nee. Je wilt namelijk helemaal geen groep mensen lokken met een Oudhollandse term. Jebent ook niet uit op een pijnlijke imitatie van Haags dialect. Je wilt gewoon dat de lezer even lekker komt shoppen in jouw nieuwe winkel. Je wilt toegankelijke taal schrijven, en geen rare indruk maken (vooropgesteld dat je lezer zelf niet te kampen heeft met het probleem van de deetjes en de teetjes.)
Uiteraard valt er over spelling nog heel wat meer te zeggen en te schrijven. Wil je echt het naadje van de kous weten, koop dan een boek of doe een cursus. Maar het is te hopen dat deze korte verhandeling je in elk geval op weg heeft geholpen bij het vermijden van de meest voorkomende fouten. Tot slot voor iedereen die er geen genoeg meer van kan krijgen, een korte kwis:
1. Is het
a. Ik verbiedt je dat nog eens te doen of
b. Ik verbied je dat nog eens te doen
?
2. Is het
a. Baadt eindelijk eens in weelde, zoals je verdient! of
b. Baad eindelijk eens in weelde, zoals je verdient!
?
en tot slot 3. Is het
a. Wordt het niet een beetje laat of
b. Word het niet een beetje laat?
(een weggever volgens ons, maar die moeten er ook bij zijn).
Klaar? Dan nu de oplossingen:
1 b, 2 b, 3 a.
Alledrie goed? Gefeliciteerdt! Wij van Infonu hebben altijd al in je speltalenten geloofdt...