Pangram - alle letters van het alfabet in één zin

Pangram - alle letters van het alfabet in één zin Het is een kunst om een pangram te schrijven, om het hele alfabet in één zin te wurmen. Het is een letterpuzzel. Sommigen maken er een sport van en er worden prijsvragen uitgeschreven voor de mooiste pangram. In heel veel verschillende talen zijn taalliefhebbers bezig met het het maken van de bijna onmogelijke zinnen. Ze zijn er in het Engels, Frans, IJslands, Hebreeuws en welke taal je ook maar kiest. Het Nordfriisk Instituut roept Friezen op een Friese pangram te schrijven. Letterpuzzels en prijsvragen helpen de taal levend te houden.

Puzzelen en husselen met letters


Pangram

Het is een mooi woord voor een quiz: pangram. "Hoe heet een zin waarin alle letters van het alfabet voorkomen?" Dat is hem dus, de pangram. Het woord zelf komt uit het Grieks. Het is samengesteld uit de woorden pan en gramma, dat alle letters betekent.

Het mooiste is om de pangram zo kort mogelijk te houden. Zinnen waar alle letters van het alfabet slechts één keer in voorkomen zijn moeilijk te vinden. In het Engels hebben een paar schrijvers er een paar gemaakt, maar dan zitten er toch altijd woorden in waar fiks aan gesleuteld is.

Engelse pangram

The quick brown fox jumps over the lazy dog. Het is de Engelse pangram, waar alle letters van het alfabet in zijn verwerkt, maar in dit voorbeeld komen sommige letters meer dan één keer voor.

Nederlandse pangram

Dikke Dorus schreef de volgende pangram:
Deze nieuwe sexquota choqueert de yoghurtmarkt jaarlijks. Dan maar veel bij-fappen.
Lysr schrijft:
De bardelinquent met afwijking zocht 'n proxyserver.
Herald schreef:
Acht sexy vrouwen jagen op kleiduif in Mozambique.
Herald schreef ook:
Pas na vijf of zeven keer klamme sex was de hobbyist gechoqueerd.

Pangram en de letters in een zin

Er zijn diverse variaties op de pangram.
 • Beginlettter-pangram;
 • zelftellende pangram.

Beginletter-pangram

Een beginletter-pangram is langer dan een pangram. De zin bestaat uit woorden die achtereenvolgend met de letters van het alfabet beginnen. Ook hier is het weer een sport de zin zo kort mogelijk te houden. Het summum is een zin van 27 woorden, waarin elke letter slechts eenmaal de beginletter van een woord vormt.

Zelftellende pangram

In een zelftellende pangram geeft de zin ook aan hoeveel letters er in de zijn verwerkt.

Typemachine

Een pangram is meer dan een spelletje met letters en woorden. Oorspronkelijk controleerde men met zo’n zin of alle letters van een typemachine goed werkten. Een pangram wordt ook gebruikt om lettertypes te demonstreren.

Fries

Het Nordfriisk Instituut vraagt aan alle Friezen in Nederland en Duitsland om een Friese pangram te maken en schrijft jaarlijks een prijsvraag uit voor de beste pangram of de beste limerick in het Fries.
Dat mag zijn in het:
 • Noord-Fries;
 • Saterfries;
 • Westerlauwersfries.
De winnaar krijgt een geldprijs van 250 euro.
In het Fries komen de q en de x niet voor, daarom hoeven deze letters niet te worden opgenomen in de zin.
De pangram prijsvraag maakt onderdeel uit van een reeks prijsvragen die met taal te maken hebben en die zijn uitgeschreven door de Noord-Friese onderzoeksinstelling. De prijsvragen heten Tams-Jörgensen-Preisaufgabe, genoemd naar de oprichter van het Nordfriisk Instituut. De prijzen worden uit zijn nalatenschap betaald.
Een voorbeeld van een Friese pangram is: Alve bazige froulju wachtsje op dyn komst

Nordfriisk Instituut

Het instituut vestigde zich in1964 als centraal wetenschappelijk instituut die zich bezighoudt met de Friese taal, verhalen en cultuur. Het ondersteunt verenigingen, studenten en specialisten die zich ook met de Friese taal bezighouden en staat ten dienste van een ieder die geïnteresseerd is in de Friese taal.
Het wetenschappelijke werk van het Nordfriisk Instituut houdt zich bezig met:
 • Friese taal en literatuur;
 • verhalen en geschiedenis;
 • archief van uitgewaaierde Friezen;
 • archief;
 • bibliotheek.

Gegevens

Süderstrasse 30
25821 Bräist/Bredstedt, NF, Duitsland
E-Mail: info@nordfriiskinstituut.de
Internet: www.nordfriiskinstituut.de

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordfeud: woorden met drie lettersWordfeud: woorden met drie lettersSpeel je graag Wordfeud, dan wil je natuurlijk ook meer woorden kennen om je winkans te vergroten. Lees daarom verder en…
Wordfeud: woorden met twee lettersWordfeud: woorden met twee lettersSpeel je graag Wordfeud? Dan heb je zeker iets aan deze lijst van door Wordfeud geaccepteerde tweeletterwoorden én goede…
Lorem Ipsum en Pa's wijze lynxLorem Ipsum en Pa's wijze lynxAls je een nieuw lettertype op je computer installeert, zie je als je het font aanklikt Pa's wijze lynx staan. Misschien…
Hoe zit dat met die chocoladeletters?Hoe zit dat met die chocoladeletters?Het is eind november, begin december, één van de favoriete cadeautjes om te geven en te krijgen: een chocoladeletter. Me…

Baby’s leren moedertaal in de baarmoederBaby’s leren moedertaal in de baarmoederIn de praktijk blijkt dat kleine kinderen heel gemakkelijk meerdere talen kunnen leren. Er is nog maar weinig bekend ove…
Grammatica, zinnen ontledenGrammatica, zinnen ontledenDe grammatica van de Nederlandse taal wordt door veel mensen als lastig ervaren. Op school wordt kinderen geleerd hoe zi…
Bronnen en referenties
 • Friesch Dagblad
 • www.forum.fok.nl
 • www.nordfriiskinstituut.de
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pangram geraadpleegd op 29 december 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-01-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.