Daarom gratis open source software in het onderwijs

Daarom gratis open source software in het onderwijs Gratis software voor de pc is op veel plekken op het internet te krijgen, ook in 2021 is dat het geval. Open source software zoals Knoppix en Tuxpaint zijn gratis en eenvoudig verkrijgbaar. Ook in het onderwijs. Een commercieel management systeem en educatieve software kosten de onderwijsinstellingen veel geld. Vaak ook zijn er dan ook nog eens problemen met licenties, bijvoorbeeld als de leerlingen een softwarepakket willen voor thuisgebruik. Met open source software is dit allemaal geen probleem meer.

Commerciële software of open source software als programma op je pc?

De commerciële softwareleveranciers hebben de weg naar het onderwijs al langer gevonden. Er gaat veel geld om in deze business van kwalitatief hoogstaande software en vele licenties. Dat verbaast ook niet, want de software in het onderwijs is uitgebreid, divers van aard en er zijn vele gebruikers. Denk daarbij aan onder meer de bureau software, server toepassingen, educatieve software, geïntegreerde elektronische leersystemen en administratieve toepassingen.

Open source software

Er is er een ruim aanbod aan open source software. Dit is vrije software, waarvan de makers iedereen de broncode beschikbaar stellen. De software mag gratis en zonder uitdrukkelijke toelating op een onbeperkt aantal computers worden gebruikt, aangepast en verspreid. Er zijn weliswaar wat licentievoorwaarden over eventuele aanpassing van de software door de gebruiker, maar het gaat te ver om daar nu op in te gaan. Bovendien ligt daar meestal niet het probleem.

Voordelen open source software

Aan de vrij verkrijgbare software kleven voor- en nadelen. Eerst de voordelen dan maar:
  1. Vele ogen kijken mee;
  2. Door de betrokkenheid van velen bij het maken van de software zal deze niet snel van de markt verdwijnen: een ander pakt het verder op, en de software wordt zo steeds beter;
  3. Eventuele fouten worden snel onderkend en gerepareerd. Een commercieel pakket verdwijnt helaas nog wel eens voor goed;
  4. De modulaire aanpak leidt er toe dat de software zeer goed beheersbaar is. Het maakt het veilig en stabiel;
  5. Het is kostenbesparend. Meestal is de aanschaf van de software gratis, maar in ieder geval geldt dit voor gebruik ervan;
  6. Oudere versies van de software blijven bruikbaar. Dit is bij commerciële software vaak niet zo;
  7. Doordat de broncode bekend is, ben je flexibeler, en kun je een goed maatwerk leveren;
  8. Er is inmiddels een groot aanbod van open source software.

Nadelen van open source software

Dan de nadelen. Enkele voorbeelden:
  1. Het aanbod is nogal versnipperd. Dat betekent dat je wel moet zorgen dat je voldoende op de hoogte bent. Anderzijds zul je, eenmaal tevreden, niet snel meer van de gekozen software afstappen.
  2. De ondersteuning is beperkt. Anderzijds is op internet veel informatie te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van faq’s, de frequently asked questions.

Veel gebruikte open source software in het onderwijs

Hoewel de bron aan open source software enorm is, is er wel een aantal, dat inmiddels veel gebruikt wordt en als zeer goed wordt ervaren. Enkele voorbeelden:

1. Mozilla Firefox

De webbrowser Firefox is bekend van het snel en veilig surfen op internet. beroemd is de goede pop-up blokkering. Vergeet ook de email client Thunderbird niet. Gratis, maakt het blokkeren van spam eenvoudig en leest de RSS-feeds uitstekend.
Openoffice.org

2. Openoffice

Het gratis kantoorpakket Open Office 4 met daarin:
  • Writer: de tekstverwerker;
  • Calc: het rekenprogramma;
  • Draw: het tekenprogramma;
  • Impress: een presentatieprogramma;
  • Base: een databaseprogramma.

3. Gimp

Het Gnu Image Manipulation Program Gimp heeft vele plugins om beeldbewerking en fotobewerking bijna professioneel te maken. Gimp is onderdeel van Knoppix (Linux). Tux Paint is ook een prima tekenprogramma.

4. Joomla!

Joomla! is het bekende open source pakket voor het bouwen van interactieve websites. Joombla! is zeer gebruikersvriendelijk, waardoor geen gedegen kennis van html nodig is.

Slot

Dit alles overziend kan de keuze voor open source software snel kan worden gemaakt. Dit betekent niet dat de commerciële software de deur uit moet. In tegendeel. Beide soorten software laten zich vaak prima gezamenlijk installeren.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis GPS navigatie software downloadenGratis GPS navigatie software downloadenOp je mobiele telefoon kun je gratis GPS software downloaden. Het gebruik er van is vaak eenvoudig. Met de gratis naviga…
Een gratis officepakket met open-source-softwareEen gratis officepakket met open-source-softwareEen officepakket op je computer is tegenwoordig nogal gewenst. De eerste gedachte gaat naar Microsoft Office aangezien d…
Knoppix als gratis besturingssysteem in 2020Knoppix als gratis besturingssysteem in 2020Knoppix 8 is een gratis besturingssysteem. Kies in 2020 voor instant linux live of probeer Knoppix. Het besturingssystee…
Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Gimp, open source beeldbewerking Linux (fotoshoppen)Wie foto's wil bewerken kan voor een duur fotoshop programma kiezen of gewoon voor Gimp. Gimp is de meest volwassen grat…

Samenvatting ScheikundeSamenvatting ScheikundeSamenvatting Scheikunde :vanderwaalsbinding, elektronenegaviteit, dipolen, waterstofbruggen en hydrofiele en hydrofobe s…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Studievaardigheden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.