Boekverslag over Passievrucht

Boekverslag over Passievrucht Dit boekverslag gaat over het boek Passievrucht van Karel Glastra van Loon. Het gaat over Armin, die ontdekt dat zijn zoon niet zijn echte zoon kan zijn. Later blijkt dat het zijn halfbroertje is.
  • Titel: De Passievrucht
  • Auteur: Karel Glastra van Loon
  • Eerste druk: April 1999
  • Aantal bladzijden: 238
  • Soort werk: Roman
  • Literaire Stroming: Moderne Nederlandse literatuur

  • De schrijver van het boek maakt deel uit van het boek.
  • Het verhaal is in de ik-vorm geschreven.
  • De tijd verloopt niet-chronologisch.
  • Tussen de eerste en laatste bladzijde verloopt ongeveer 16 jaar.
  • Het verhaal is verdeeld in hoofdstukken.
  • Het verhaal speelt zich af in en rond Amsterdam.

  • Thematiek: Bedrog van je naasten. Na jaren komt Armin er achter dat zijn overleden vriendin zwanger is geweest van zijn eigen vader. En dat zijn zoon eigenlijk zijn halfbroertje is.
  • Motieven: vader-zoon relatie, liefde en bedrog.
  • De auteur: De auteur is geboren in 1962. Karel is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker. Een ander boek dat hij geschreven heeft is de verhalenbundel ‘Vannacht is de wereld gek geworden’(1997). Deze verhalenbundel werd genomineerd voor de ‘ECI-prijs voor schrijvers van nu.
  • Titel verklaring: Waarschijnlijk moet je de titel in 2 stukken hakken, passie en vrucht. De betekenis van passie is: het lijden, de liefhebberij. Deze twee woorden duiden op de vrucht, waarmee het kind, Bo, wordt bedoelt.

Motto:

From the start Vanaf het beginVanaf het begin, dat is vanaf dat Bo geboren was.
Most every heart Meest ieders hartMeest ieders hart, want iedereen had hem lief.
That’s ever broken Dat ooit is gebrokenDat ooit gebroken is, Armin’s hart dat gebroken is.
Was because Was omdatWas omdat en er was altijd spreekt voor zich.
There always was Er was altijd
A man to blame Een man die te beschuldigen wasEen man die te beschuldigen was, hiermee wordt de
biologische vader van Bo bedoelt, waar Armin de schuld aan geeft.

Samenvatting:

Nadat zijn vrouw, Monika, overleden is begint Armin weer een nieuwe relatie. Van deze vrouw wil hij een kind, maar na onderzoek komt hij erachter dat hij al z’n hele leven onvruchtbaar is. Het drinkt dan tot hem door dat zijn zoon, uit z’n vorige relatie, niet van hem kan zijn en dat Monika dus vreemd gegaan moet zijn. Hij gaat onderzoeken wie de biologische vader van z’n ‘zoon’ wel is. Na het overlijden van zijn vader vindt hij tussen zijn vader’s spullen een briefje met daarop: Ik ben zwanger. M. Hij komt er dan achter dat zijn zoon niet zijn zoon is maar zijn halfbroertje.

Verwerking:

Er waren meerdere passages die indruk op mij hebben gemaakt, maar vooral toch wel Armin. Dit vooral door de passage waarin Armin het briefje vindt waarop staat: Ik ben zwanger. M. Het lijkt me heel erg dat mee te maken. Ten eerste is z’n vriendin met z’n vader naar bed geweest en ten tweede komt hij er pas na jaren achter.

Beschrijving van de personen:

  • De hoofdpersoon is Armin Minderhout. Hij heeft een ‘zoon’, Bo.
  • Monika: De overleden vriendin van Armin. Ze is een vrij persoon, die graag haar eigen gang gaat. Haar karakter komt niet naar boven, omdat ze al dood is.
  • Ellen: Ze is de tweede vrouw in Armin’s leven. Zij heeft Monika ook gekend, ze waren vriendinnen. Ze wist al die tijd al dat Armin niet de biologische vader van Bo was, maar heeft niks verteld. Ze heeft een zachtaardig karakter. Ze steunt Armin veel en ze is lief en zorgzaam voor hem.

Ik zou een vraag aan de vader van Armin willen stellen. Mijn vraag zou dan zijn: ‘Waarom
ga je met de vrouw van je eigen zoon naar bed?’ Dit vraag ik me af, omdat ik het nogal vreemd vindt, hoe iemand dat zou kunnen doen. Hij bedroog zijn eigen vrouw en ging met de vriendin van zijn zoon naar bed. Dat lijkt me niet echt normaal.

De titel passievrucht veraadt geen enkel aspect van het verhaal, en daarom vind ik het een prima titel. Maar als ik dan toch een titel zou moeten bedenken zou ik kiezen voor: ‘Verborgen’, omdat het voor Armin lange tijd verborgen bleef over de zwangerschap.

Evaluatie:

Het onderwerp

Het is een interessant onderwerp dat heel goed te begrijpen is. Het onderwerp werd behandeld met veel diepgang. Het onderwerp is niet herkenbaar in mijn belevingswereld, omdat ik het zelf gelukkig nog nooit heb meegemaakt. Ik heb zelf wel een keer nagedacht over het onderwerp vreemd gaan, maar ik heb nog nooit nagedacht over een kind krijgen terwijl je onvruchtbaar bent. Toen ik het boek gelezen had heb ik er wel even over nagedacht. Ik heb er wel een zekere mening over gekregen door het boek te lezen, namelijk dat het ook goed is dat een man zijn kind opvoedt terwijl het niet zijn eigen kind is. Ik zou wel sommige dingen weg laten zoals die wetenschappelijke dingen, omdat het niet echt van belang is en het zorgt ook niet voor verdieping of verklaringen.
Ik ken geen boeken of films die gaan over kinderen krijgen terwijl je onvruchtbaar bent, maar ik ken wel boeken over motieven, zoals de dood, of overspel.

De gebeurtenissen:

De gebeurtenissen in het verhaal waren wel het belangrijkst in dit boek. Het zijn best wel veel gebeurtenissen, maar het kan nog net zeg maar. Maar daardoor vind het boek er niet minder op geworden. De gebeurtenissen waren wel eens onverwacht, waardoor het boek wat spannender werd. Een heleboel gebeurtenissen waren erg verrassend en ook geloofwaardig. Ze waren verrassend, omdat die gebeurtenissen erg plots plaats vonden en ze waren geloofwaardig waren, omdat die gebeurtenissen ook in het echte leven kunnen gebeuren. Er vonden een paar schokkende gebeurtenissen plaats, zoals het stuk dat Armin erachter kwam dat hij onvruchtbaar was en dat Bo dus niet zijn kind kon zijn. En ook dat Armin ontdekte dat zijn eigen vader de vader was van Bo. De gebeurtenissen riepen bepaalde gevoelens op, bijvoorbeeld toen Armin erachter kwam dat Monica met zijn vader was vreemd gegaan. Dit riep gevoelens op van ongeloof, omdat ik wilde weten waarom ze dat heeft gedaan. De afloop was erg schokkend omdat Armin ontdekte dat zijn vader de echte vader van Bo was.

De personen:

De personen kwamen erg levensecht over, omdat het een echt verhaal had kunnen zijn. Ik kon me goed inleven in de personen, omdat het geloofwaardig was en ze je in het verhaal trokken. Ik heb niet echt eigenschappen in de personen kunnen ontdekken die ik in mezelf herken. Ik heb niet echt personen herkend die ook in mijn leefomgeving zouden kunnen voorkomen. Een boek kan mij toch al niet veranderen, en dit boek zeker ook niet. Ik waardeerde de eigenschap van Armin dat hij alles graag wil, omdat hij op deze manier erachter is gekomen wat er allemaal is gebeurd. Ik vind dat de schrijver de hoofdpersonen prima heeft laten handelen, omdat op deze manier een heel interessant verhaal is ontstaan.

De opbouw:

Het verhaal was redelijk vlot te lezen. Sommige dingen waren een beetje saai om te lezen, bijvoorbeeld die stukken over biochemie, omdat het niet in dit boek thuis hoort. Sommige stukken waren wel spannend, omdat daar in werd onthuld wie nou de echte vader was en ook dat Armin onvruchtbaar is. Op het eind scheen zijn opa eigenlijk bo’s vader te zijn. Dat was wel verassend, want dat verwacht je niet.

Het taalgebruik:

Het taalgebruik was goed te begrijpen, omdat er weinig moeilijke woorden werden gebruikt. Alle gebeurtenissen werden op een goede manier beschreven zodat je ze makkelijk kunt begrijpen. Er kwamen redelijk veel dialogen in voor, maar de dialogen die er waren werden niet altijd even makkelijk beschreven. Ik vond de zinnen “Ik moet mezelf weer gaan uitvinden” en: “Ik lieg de waarheid” erg apart.
© 2006 - 2024 Dominique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Karel en de ElegastHier vindt u het boekverslag van Karel en de Elegast. Dit is een oud middeleeuws verhaal dat bewaard is gebleven en vert…
Lekker en gezond fruit: de PassievruchtLekker en gezond fruit: de PassievruchtDe passievrucht is voor ons Nederlanders een exotische vrucht, maar wel eentje waar het de moeite van waard is om mee ke…
Passievrucht en zijn zoete geneeskrachtPassievrucht en zijn zoete geneeskrachtPassievrucht is een heerlijke, zoete, tropische vrucht. Hij was al bekend bij de Azteken. In Nederland is het een relati…
Passievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruitPassievrucht: Voordelen voor gezondheid van passiefruitPassievrucht (passiefruit) is een tropische vrucht die groeit aan de Passiflora-wijnstok en dit in warme klimaten, waaro…

Boekverslag 'Shopaholic'Boekverslag 'Shopaholic'Heb je het boek 'Shopaholic' gelezen, of wil je het nog lezen voor je engelse lijst, dan is hier een samenvatting. Het i…
Rituelen (Cees Nooteboom)Rituelen (Cees Nooteboom)Een samenvatting van Cees Nootebooms "Rituelen". Het magnum opus van deze hoogstaande literaire grootheid wiens werk al…
Dominique (16 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2006
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.