Boekverslag Het Achterhuis
Dit is een uitgebreid boekverslag van "Het Achterhuis" van Anne Frank. Het is op hoog 3 VWO niveau. Inclusief bespreking van de belangrijkste karakters.
Boekverslag “Het Achterhuis”
Boekgegevens:
- Auteur: Anne Frank
- Titel: Het achterhuis
- Genre: Dagboek
- Perspectief: Anne schrijft vanuit zichzelf, dus ik-perspectief
- Thema: De tweede wereldoorlog en de puberteit
Gebeurtenissen
Anne Frank schrijft brieven in een dagboek over haar leven en de onderduikperiode van haar en haar familie tijdens de tweede wereldoorlog. Ze wonen samen met nog een familie, familie van Daan, in het achterhuis. Ze hebben maar weinig ruimte en Anne beschrijft de dagelijkse beslommeringen en de irritaties. Gelukkig worden ze door een aantal mensen geholpen en hebben ze zo nog wat contact met de buitenwereld. In het achterhuis ontstaat een eigen wereldje waarin de kleine Anne langzaam maar zeker verandert in een jonge vrouw. Ze wordt dan ook verliefd op de enige jongen in het huis, Peter. Ook geeft het boek een beeld van de angsten die de families hadden. Ook de problemen, de verliezen en de honger worden beschreven. Maar het blijft vooral een dagboek van een gewoon meisje. Een gewoon meisje dat hoopte ooit een beroemde schrijfster te worden.
Personen
In de uitgave van 'Het Achterhuis' zijn een aantal namen gewijzigd. Anne Frank had bij haar aantekeningen al een lijstje gevoegd met naamsveranderingen met het oog op een mogelijke publicatie. Otto Frank neemt er een aantal over, ander wijzigt hij. In 'Het Achterhuis' zijn de namen als volgt veranderd:
- Hermann van Pels = Mijnheer (Hermann) Van Daan
- Auguste van Pels = Mevrouw (Petronella) Van Daan
- Peter van Pels = Peter van Daan
- Fritz Pfeffer = Mijnheer (Albert) Dussel
- Victor Kugler = Mijnheer (Harry) Kraler
- Johannes Kleiman = Mijnheer (Simon) Koophuis
- Bep Voskuijl = Elli Vossen
- Miep Gies = Miep van Santen
- Jan Gies = Henk van Santen
Anne Frank:
Anne is de hoofdpersoon. Zij schrijft in het dagboek aan haar denkbeeldige vriendin Kitty over haar eigen leven. Als het dagboek begint is Anne 13 jaar oud. Ze is een leuk, mooi, slim en populair meisje. Maar ze heeft het gevoel dat haar oudere zus Margot overal beter in is. Ze is opstandig en heeft een zeer uitgesproken mening. Dat kunnen de anderen onderduikers niet altijd waarderen, behalve Peter. Anne beseft zich dat ze het in het Achterhuis heel goed hebben, maar zet zich er toch regelmatig tegen af. Eigenlijk is ze een heel normale puber die haar plekje in de wereld probeert te vinden, maar helaas is hun wereldje heel erg klein.
Anne is slim en leert door tijdens de onderduik periode. Ze hoopt later een beroemd schrijfster of journaliste te worden. Ze is er ook van overtuigd dat ze daar goed genoeg voor is. Na de oorlog wil ze een boek uitbrengen dat “Het Achterhuis” gaat heten.
Otto Frank:
Otto Frank is de vader van Anne. Hij wordt Pim genoemd. Anne is gek op hem. Ze denkt dat ze alleen met hem kan praten. Maar ook hij stelt haar wel eens teleur.
Moeder Frank:
Anne en haar moeder hebben geen goede band. Anne vindt dat haar moeder geen echte moeder is zoals een moeder hoort te zijn. Als ze zelf later kinderen heeft is ze van plan dat allemaal anders te doen. Margot kan het wel met haar moeder vinden en daardoor is Anne er van overtuigd dat Margot voorgetrokken wordt.
Margot Frank:
Margot is de oudere zus van Anne. Anne voelt zich minder dan Margot. Haar ouders maken ook vaak opmerkingen tegen Anne zoals “was je maar wat meer zoals Margot.” Toch houdt ze veel van haar zus. Ook is ze bang dat Margot eenzaam is en jaloers op haar relatie met Peter.
Peter van Daan:
Peter is de zoon van de familie van Daan. Peter is iets ouder dan Anne en heel erg stil. In het begin kan Anne hem niet uitstaan, maar later wordt ze verliefd op hem. Ze zitten uren samen op zolder, Peters kamer, te praten.
Mevrouw van Daan:
Mevrouw van Daan is de moeder van Peter. Anne kan absoluut niet met haar overweg. Ze hebben altijd ruzie. Mevrouw van Daan heeft met de meesten in het huis vaak ruzie. Ze flirt met Mijnheer Dussel waar haar man bij is.
Mijnheer van Daan:
Mijnheer van Daan is de vader van Peter. Hij is stilletjes en sloom. Anne kan het niet met hem vinden. Hij speelt geen grote rol in het boek.
Albert Dussel:
Albert Dussel is een tandarts die ook bij hen mag onderduiken. Hij deelt een kamer met Anne. Anne heeft een hekel aan hem. Ze stellen ook een regeling in over wie wanneer het tafeltje in de kamer mag gebruiken. Maar Dussel houdt zich daar niet altijd aan. Anne vindt hem maar bazig en arrogant. Mijnheer Dussel vindt hetzelfde van Anne.
Kraler, Koophuis, Elli Vossen, Miep van Santen en Henk van Santen:
Dit zijn de mensen van buitenaf die de onderduikers helpen. Zij zorgen voor eten, boeken, nieuws en andere zaken van de buitenwereld. Zelfs voor Sinterklaascadeautjes. Ze zijn een aangename afwisseling binnen het gezelschap en worden enorm gewaardeerd. Je leert ze verder niet zo goed kennen.
Plaats
Het boek begint vlak voor de familie moet onderduiken. Anne en haar familie wonen in Amsterdam. Het Achterhuis, waar de rest van het boek zich afspeelt, is ook in Amsterdam. Het is het achterhuis van een kantoorpand van Pim. Overdag werken daar gewoon mensen, dus moeten ze in het achterhuis heel erg stil zijn. Ze mogen niet praten, de kraan niet gebruiken, de wc niet doortrekken enz. Na werktijden en in het weekend maken ze ook wel eens gebruik van de kantoorruimte, bijvoorbeeld om radio te luisteren en zich te wassen.
Tijd
Het is een dagboek, dus alles wordt netjes op volgorde verteld. Het dagboek loopt van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944.
Het begin
Het begint met “Lieve Kitty” Anne noemt haar dagboek zo. En op de eerste bladzijde legt ze aan Kitty uit waarom ze dit dagboek schrijft. Ze wil later een beroemde schrijfster worden en dus moet ze oefenen. Ook vindt ze het fijn haar gedachten te delen met een vriendin. Het dagboek was een cadeautje voor haar dertiende verjaardag.
Problemen en afloop
De problemen zijn de tweede wereldoorlog en dat Anne en haar familie Joods zijn. Het boek heeft geen einde omdat Anne en haar familie naar de concentratiekampen afgevoerd werden. Je weet dus dat het verhaal van Anne Frank slecht afloopt. Het is een waargebeurt verhaal.
Titel
Het achterhuis was het deel van het huis waar de families ondergedoken zaten. Dat heet zo omdat het een soort tweede gedeelte van het huis was. Het huis achter het huis. Of de achterkant van het huis.
Mening
Ik vond het bijzonder om zo binnen te kunnen kijken bij de onderduikers. Het geeft je een veel “echter” beeld van de tweede wereldoorlog. Anne zelf vind ik af en toe een beetje vervelend, maar ik begrijp het ook wel. Ze hebben maar zo weinig ruimte met zijn allen en Anne is de jongste. Mevrouw van Daan vond ik echt vervelend. Ze zeurt over alles. Doordat Anne mijn leeftijd heeft leest het boek makkelijk, hoewel het soms een tikkie ouderwets is. Sommige dingen over de oorlog wist ik niet en begreep ik daarom ook in het boek niet zo. Zoals de voedselbonnen. Maar dat was allemaal makkelijk op te zoeken. Op het internet heb ik ook nog even naar de site van het Anne Frank Huis gekeken om dingetjes op te zoeken die niet helemaal duidelijk waren. Ik vind het heel erg dat alleen Pim (Otto Frank) het overleefd heeft. Maar het is heel dapper dat hij heet dagboek heeft laten publiceren. Ik vind het boek een aanrader als je meer wilt weten over de tweede wereldoorlog.