Het digibord verovert onze scholen

Het digibord verovert onze scholen Iedereen kent de groene krijtborden uit onze lagereschooltijd. Ze bestaan nog, maar zijn een pak zeldzamer geworden. In vele scholen werden ze vervangen door een whiteboard waar je met stiften moet op werken. Er is echter weer iets nieuws op de markt. Elke klas wil nu graag met een digitaal bord of kortweg digibord werken. Maar wat maakt dit bord eigenlijk zo speciaal?

Heel wat verschillende namen

Een digitaal bord of digibord wordt ook wel eens een elektronisch schoolbord of Smartboard genoemd. Smartboard is echter een merknaam want deze digitale borden worden in het Canadese bedrijf 'Smart Technologies' gemaakt. Zij begonnen al in 1992 met de productie. Wij kennen de borden hier nog niet zo lang. Er zijn al heel wat scholen die zich zo'n leermiddel aangeschaft hebben, maar er schrijven zeker ook nog een pak leerkrachten op krijt- of stiftborden.

Combinatie van drie

Voor de werking van een digitaal bord heb je eigenlijk drie dingen nodig: een computer, een beamer en het digitaal bord zelf. Deze drie dingen staan met elkaar in verbinding. Op de computer wordt software geïnstalleerd zodat het bord geactiveerd en aangestuurd wordt door de computer wanneer die wordt opgestart. De beamer projecteert de beelden van de computer op het digibord.

Elektromagnetisch bord

Het bord is elektromagnetisch waardoor het signalen opvangt wanneer je het bord met een pen aanraakt. Zo kunnen er dingen op getekend, geschreven en aangeduid worden. Van het moment dat het bord een aanraking met de pen voelt, wordt er een signaal doorgegeven naar de computer.

Wat kan je ermee doen?

Beeldmateriaal tonen

In het begin dacht men er vooral aan om heel wat beeldmateriaal te laten zien via het digibord. Dat is in eerste instantie wel leuk en dit motiveert de leerlingen in zekere zin, maar na een paar weken zijn de positieve effecten op je lesgeven alweer verdwenen. Het is dan ook de bedoeling dat je als leerkracht veelzijdiger met het digibord omspringt. Er zijn heel wat bijscholingen of workshops te volgen om beter overweg te kunnen met dit nieuw gegeven binnen de schoolwereld. Je hoeft helemaal niet veel van computers te kennen om met het digibord te kunnen werken, je moet enkel de toepassingen van de tekstverwerker Word wat onder de knie hebben.

Andere toepassingen

  • Je kunt dingen gaan opslaan waardoor je naar bepaalde gegevens van de vorige les kan teruggrijpen. Het is ook mogelijk om dingen van het vorige schooljaar rond hetzelfde thema op te vragen.
  • Leerlingen effectief dingen laten doen zoals de wijzers op een klok juist zetten, landen laten inkleuren op een wereldkaart,...
  • Iets laten neerschrijven op het bord, al gaat dit wel wat trager dan op een traditioneel krijtbord.
  • Rekenoefeningen op het bord projecteren en de antwoorden afdekken met een soort scherm. Dit scherm kan telkens naar beneden worden geschoven wanneer je de oplossingen overloopt.
  • ...

Touchscreen

Wat is een touchscreen?

De vernieuwde digitale borden hebben een touchscreen. Hierbij zijn er twee elektrisch geleide folies aanwezig die worden gescheiden door een heel dun laagje lucht. Wanneer er op de bovenste folie wordt gedrukt, wordt de lucht samengeperst en worden de twee folies op elkaar geduwd. Zo wordt er een signaal doorgegeven. Dit kun je vergelijken met een touchscreen op je gsm. Je hebt hier geen beamer meer nodig die de beelden op je scherm projecteert.

Digibord of touchscreen?

Er zijn heel wat verschillen tussen een digitaal bord en een touchscreen. Om te beginnen is daar de prijs. Voor een touchscreen ligt die een pak hoger dan voor een digibord. Er moet dus meer in één keer geïnvesteerd worden. Maar je hebt hier wel maar twee dingen meer nodig in plaats van drie. Voor een digitaal bord is dat het bord zelf, een computer en een beamer. Bij een touchscreen is dat alleen het bord en de computer. Dat wil ook zeggen dat er minder snel techniche problemen zullen zijn. Er is maar verbinding tussen twee apparaten nodig en dat zorgt op termijn voor minder technische storingen dan als je met drie apparaten moet werken. Ook de helderheid van het scherm is beter bij een touchscreen. Je kunt het ook beter lezen als er heel wat licht in het klaslokaal is. Hou er wel rekening mee dat het bord bij een touchscreen een pak kleiner is. Naar verbruik toe zit je ook beter bij een touchscreen. Een digibord zelf verbruikt minder energie, maar je hebt ook een beamer nodig en die moet je steeds opwarmen en laten afkoelen. Daarom laten heel wat leerkrachten een beamer heel de dag aanstaan. De energiefactuur kan hierbij ook danig oplopen.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De computer, vroeger en nuDe computer, vroeger en nuDe computer is vandaag de dag onmisbaar in de dagelijkse maatschappij. Bijna iedereen heeft wel een computer. Heb je gee…
Beamers: LCD-beamer en DLP-beamer en projectietechniekBeamers: LCD-beamer en DLP-beamer en projectietechniekEen beamer is een apparaat waarmee beelden uit een computer op een scherm kunnen worden geprojecteerd en heeft als zodan…
Digitaal studeren: de basisbenodigdhedenDigitaal studeren: de basisbenodigdhedenTegenwoordig zijn we steeds meer afhankelijk van computers, mobiele telefoon en andere vormen van elektronica. Als je op…
Célestin Freinet – FreinetonderwijsCélestin Freinet was een Franse leraar. Hij gaf les op een school met veel te grote klassen en veel te weinig onderwijsm…

Van kerndoelen naar groepswerkplan taal-lezenVan kerndoelen naar groepswerkplan taal-lezenAan het eind van de (basis)school moet de balans worden opgemaakt. Hiervoor zijn de kerndoelen bedacht. De kerndoelen zi…
Proces beschrijven met SIPOCAls je een proces gaat verbeteren, kun je SIPOC gebruiken om het proces in kaart te brengen. Het is een hulpmiddel uit h…
Bronnen en referenties
  • www.digibordtips.nl
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.