Thuis een opleiding volgen via afstandsonderwijs

Thuis een opleiding volgen via afstandsonderwijs Thuis blijven en toch naar school gaan: het kan een uitkomst zijn om een cursus of opleiding via het afstandsonderwijs te doen. Er zijn een paar bekende opleidingsinstituten, zoals het LOI, die een enorm aanbod hebben hiervoor. Van boekhouden tot Game Designer, van criminologie tot gewichtsconsulent, het is allemaal mogelijk. Opleidingen van VMBO- tot universitair niveau: een manier van leren met voordelen en nadelen.

Thuis een opleiding doen

Wil je een opleiding volgen maar wil of kun je daar de deur niet voor uit, dan kun je dat meestal ook thuis doen. Er wordt dan gesproken over thuis-studie of afstandsonderwijs. Er zijn enorm veel mogelijkheden op dit gebied, vooral sinds de opkomst van de pc en internet. Het aanbod is groot; er zijn verschillende meer of minder bekende opleidingsinstituten die ook uitgebreid reclame maken. Via folders in de brievenbus, advertenties in weekbladen of een pakkende commercial op televisie, al dan niet met een bekende Nederlander erin.

Een cursus of studie thuis, voor ieder wat wils

Door het grote en gevarieerde aanbod in afstandsonderwijs zijn er veel mogelijkheden voor mensen die zich thuis willen scholen. Of het nou gaat om een opleiding Bedrijfskunde om je carrière een duw in de goede richting te geven, je laten omscholen tot bijvoorbeeld Pedagogisch Werker of een cursus Frans bij wijze van vrijetijdsbesteding. Er is een groot aantal opleidingen en er komen regelmatig nieuwe bij: voor ieder wat wils dus. En je hoeft er de deur niet voor uit.

Afstandsonderwijs: van VMBO tot Universiteit

Opleidingen, studies en cursussen in het afstandsonderwijs zijn er op niveau van VMBO, HAVO, VWO, MBO, HBO en Universiteit. Dat wil niet zeggen dat elk opleidingsinstituut een compleet aanbod op al deze niveaus heeft. De OU (Open Universiteit) bijvoorbeeld geeft - vanzelfsprekend - (bijna) alleen opleidingen op universitair niveau, en bijvoorbeeld NHA (Nederlandse Handels Academie) heeft juist een aanbod voor cursussen op alle niveaus, behalve universitair. Het bekende opleidingsinstituut LOI (Leidse Onderwijsinstellingen) heeft een uitgebreid aanbod op alle niveaus in huis, zelfs voor kinderen vanaf 8 jaar (LOI Kidzz). Het lesmateriaal wordt thuis gestuurd en huiswerk wordt ter correctie teruggestuurd via e-mail of per post.

Aanbod, vrijstelling en begeleiding

Het aanbod in het afstandsonderwijs is te groot om hier op te noemen maar kan als volgt ingedeeld worden:

 • Voortgezet onderwijs
 • Talen
 • Hobby
 • Cursussen
 • MBO opleidingen
 • HBO opleidingen (Hogeschool)
 • Universitaire opleidingen

De theoretische lessen van de opleidingen worden aangevuld met contactdagen, praktijkdagen of workshops. Voor een aantal opleidingen is het nodig een aantal uren Beroeps-praktijkvorming (stage) te volgen bij een erkend leerbedrijf. Als je al een baan hebt waarin je relevant werk doet kan de werkgever meestal als leerbedrijf dienen.

Vrijstelling

Naast het volgen van een complete opleiding is het mogelijk om losse deelkwalificaties of modules te volgen. Ook kun je in overleg vrijstelling krijgen voor lesstof die niet gevolgd hoeft te worden omdat je daarvoor al een diploma hebt of bijvoorbeeld gerichte werkervaring. In het laatste geval kan er een certificaat worden afgegeven op basis van eerder verworven kennis, vaardigheden en/of competenties door werkervaring (EVC). Hier zijn kosten aan verbonden en of er toekenning plaatsvindt wordt beoordeeld door een onderwijskundig ontwikkelbureau, IVIVO-Didactiek.

Competenties

Sinds 1 september 2009 is na een besluit van het ministerie van OCW het MBO-onderwijs competentiegericht geworden, wat inhoudt dat de cursist wordt beoordeeld op zijn competenties. Met competentie wordt bedoeld het geheel van kennis, inzicht en vaardigheden binnen een werksituatie. Ook in het afstandsonderwijs worden de MBO-opleidingen hierop aangepast. Meer informatie hierover vind je op de websites van de opleidingsinstituten.

Begeleiding

Begeleiding van de cursist is een punt dat door alle opleidingsinstituten uitvoerig wordt behandeld. De docent in het klaslokaal of de collegezaal als aanspreekpunt in het gewone onderwijs wordt in het afstandsonderwijs vervangen door contact met de docent via e-mail en per post. Bij het LOI aangevuld met tips van een zogenaamde digitale coach. Het NTI (Nederlands Talen Instituut) heeft behalve de eigen docenten voor de student een persoonlijke mentor voor de begeleiding gedurende de hele studieperiode. Bij NHA wordt de studiebegeleiding van de cursist met de persoonlijke leraar via internet e-learning genoemd. Ook is bij alle instituten contact met medestudenten mogelijk via een forum of digitale campus.

Diploma's en erkenning

De bekende opleidingsinstituten LOI, NHA, NTI, OU zijn erkend door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat betekent dat de diploma's die je hier kunt behalen gelijk zijn aan de diploma's van het dagonderwijs. Ook zijn deze afstandopleiders gecertificeerd volgens de ISO 9001 norm, wat staat voor bewaking van de kwaliteit van het onderwijs dat wordt gegeven.

Voordelen van afstandsonderwijs

De voordelen van thuis een cursus, studie of opleiding volgen liggen voor de hand: je bent geen reistijd kwijt, je kunt leren waar en wanneer je wilt. Als je een periode even minder tijd in de studie kunt steken is dat ook geen probleem, je leert in je eigen tijd en eigen tempo. Ook kun je met de opleiding starten wanneer je maar wilt. Ideaal dus voor wie het volgen van een opleiding wil combineren met bijvoorbeeld een gezin en een baan.

Nadelen van afstandsonderwijs

Naast voordelen zijn er ook nadelen te bedenken bij deze manier van onderwijs volgen. Er is om te beginnen een behoorlijke dosis zelfdiscipline voor nodig om de studie af te maken, zeker als deze wat langer duurt. Bij een gewone opleiding heb je ook niet altijd zin om naar les te gaan, maar dan zijn er medestudenten of andere cursisten die je door zo'n moment heen kunnen trekken. Direct overleg met docenten en andere studenten is er niet: even snel iets bespreken is er dus niet bij. Er moet eerst contact gezocht worden, dat levert vertraging op en dat is soms niet prettig. In de eigen omgeving kan de afleiding op de loer liggen van bijvoorbeeld de televisie, huisgenoten of huisdieren. Goed om even over na te denken voor je je inschrijft.
© 2010 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Thuis studeren, hoe pak ik dat aan?Op tv zijn steeds vaker reclames te zien van aanbieders van thuis studies. NTI, Scheidegger, LOI, ze bieden alles aan, v…
Cursus of opleiding volgen via thuisstudieCursus of opleiding volgen via thuisstudieSteeds vaker volgen mensen thuis een opleiding of cursus. Het grote voordeel aan thuis een opleiding, cursus (of ander s…
Een cursus Excel volgenEen cursus Excel volgenExcel is een spreadsheetprogramma dat onderdeel uitmaakt van het pakket Windows MS Office. Excel wordt ook wel MS Excel…

De fiets van Jansen (wereldoriëntatie in de klas)Het didactische model ‘De fiets van Jansen’ gaat van de nieuwsgierigheid van de kinderen uit. De kinderen bepalen, begel…
Hoe maak je een werkstuk?Hoe maak je een werkstuk?Een werkstuk te maken is heel erg eenvoudig, als je wilt weten hoe dat moet lees dan verder. Zie dit als een handleiding…
Bronnen en referenties
 • www.loi.nl
 • www.nha.nl
 • www.nti.nl
 • www.ou.nl
 • Eigen ervaring
Reacties

Burcu, 08-01-2011
Ik heb tot mijn 6de jaar kantoor afgestudeerd. mijn 7de jaar heb ik niet gedaan. kan ik via afstandonderwijs mijn 7de jaar diploma behalen? Reactie infoteur, 09-01-2011
Hallo Burcu,

Ik weet niet om wat voor opleiding het precies gaat, maar ik zou om advies vragen bij een van de bekende aanbieders van deze vorm van onderwijs. Misschien is er wel een mogelijkheid voor, het komt vaker voor dat mensen maar een deel van een opleiding hoeven doen om alsnog een diploma te kunnen halen. Succes!

Groeten, Lexia

Suzan, 19-09-2010
Ik ben 16 jaar en werk 5 dagen per week op kantoor, ik ben nog leerplichtig dus mijn vraag was of ik een thuisstudie kan volgen inplaats nog naar school te gaan. Reactie infoteur, 19-09-2010
Beste Suzan,

Ja, dat kan. Zelfs een diploma voor de middelbare school kun je alsnog halen op deze manier. Het ligt er een beetje aan wat voor opleiding je zou willen doen. En ook: hoe graag wil je studeren? Hoeveel tijd kun/wil je besteden aan de studie? Hoelang staat er gemiddeld voor de opleiding die je zou willen doen? Kun je dat opbrengen? Er is niemand die je op school verwacht, je moet het alleen doen! Moet je ook stage lopen? Zo ja, kun je dat dan regelen op het kantoor waar je werkt of moet je een stageplaats zoeken? Dat zijn zo wat vragen, die je voor jezelf beantwoord moet krijgen.

Heel veel informatie kun je vinden op de websites van de verschillende opleidingsinstituten, ook per opleiding. Dan heb je al een aardig idee of het wat voor je zou zijn. Verder zou je eventueel bij een of meer opleidingsinstituten nog advies kunnen vragen, dan kunnen ze met je meedenken. Kies wel een erkend opleidingsinstituut; de bekende die ik mijn artikel noem zijn dat allemaal. Dat lijkt mij de beste manier.

Succes!
Groeten van Lexia

Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.