Blackboard: Digitale leeromgeving voor cursus of opleiding

Wat is Blackboard? Blackboard is een digitale of elektronische leeromgeving, die sterk in opmars is voor zowel opleidingen als cursussen. Het is eigenlijk een online tool, waarbij de student eenvoudig toegang krijgt tot het rooster en alle documentatie, die bij de opleiding horen. Ook kan er via Blackboard gemakkelijk worden gecommuniceerd tussen docent en student en zelfs tussen studenten binnen een groep. Wat is Blackboard en hoe werk je er als student of docent mee in de praktijk?

Wat is Blackboard?

Blackboard ofwel Bb is een digitale leeromgeving, die tegenwoordig vaak wordt ingezet naast fysieke bijeenkomsten of schriftelijk materiaal om een opleiding of cursus te ondersteunen. Via Blackboard kunnen studenten eenvoudig toegang krijgen tot het rooster voor bijeenkomsten maar ook voor huiswerk of opdrachten, documentatie en toetsen. Ook kan er via dit elektronische systeem communicatie uitwisseling plaats vinden van docent naar student en omgekeerd. Bovendien kunnen studenten, die dezelfde leergang of cursus volgen samen werken aan opdrachten door van Blackboard gebruik te maken. Tot slot kunnen ze ervaringen uitwisselen in fora of elkaar berichten zenden in de digitale leeromgeving.

Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van Blackboard?

Blackboard biedt een nieuwe en geïntegreerde manier van kijken naar opleidingen en maakt optimaal gebruik van nieuwe technologie om integraal ondersteuning te bieden aan de student. Blackboard bouwt voort op ontwikkelingen op bijvoorbeeld sociale bookmarking sites of in het zakenleven, waar binnen projecten ook alle communicatie en documentatie steeds meer geïntegreerd beschikbaar zijn op één digitale locatie. Blackboard gaat mee met de eisen van deze tijd en zorgt ervoor dat studenten naast college of andere groepsbijeenkomsten nieuwe mogelijkheden hebben om vanaf school, huis of werk bezig te zijn met hun studie of met de interactie met docent of andere studenten. Voor toetsen of examens hoef je nu niet meer altijd naar een centrale locatie maar kun je ook via de computer je examen afleggen.

Blackboard geeft deze visie bovendien toegankelijk weer in de praktijk en slaagt er goed in om de belangrijkste aspecten van een opleiding of cursus een digitale tegenhanger te geven. Dit is ook de reden dat je Blackboard steeds meer ziet als tool voor cursussen, MBA's of andere opleidingen. Blackboard is eenvoudig in het gebruik en uitgebreide uitleg is niet nodig om er meteen mee aan de slag te kunnen gaan. Zowel voor student als voor docent is deze digitale leeromgeving een verrijking van de opleiding.

Hoe werk je in de praktijk met Blackboard?

Blackboard voor de student

Blackboard biedt een duidelijk overzicht van de verschillende mogelijkheden via één beginscherm met een, eenvoudig te begrijpen, menu-structuur. Vanaf iedere computer ter wereld kun je aanloggen op de Internet-based leeromgeving om vervolgens op zoek te kunnen gaan naar precies die informatie, die je nodig hebt. Ook krijg je soms e-mails van bijvoorbeeld de cursus docent, die je waarschuwen wanneer er in de digitale leeromgeving dingen zijn veranderd, die voor jou als student van belang zouden kunnen zijn voor je opleiding.

In het hoofdscherm kun je respectievelijk kiezen voor nieuwe mededelingen, de kalender (waarin alle samenkomsten en andere mijlpalen zijn opgenomen), taken en huiswerk en een overzicht van de verschillende cursussen of leergangen waaraan je deelneemt als student. Vanuit het systeem kun je bovendien e-mailen, kun je online een adressenboek beheren met gegevens van medecursisten of docenten of kun je persoonlijke aantekeningen bijhouden. Via de FAQ kun je als student eenvoudig antwoord vinden op de meest gestelde vragen rondom het gebruik van Blackboard als ondersteunende tool voor de studie.

Blackboard voor de docent

Voor de docent ziet de leeromgeving er grotendeels hetzelfde uit, alleen heeft deze ook nog de mogelijkheid om aanpassingen te doen aan de look-and-feel, kalender en toetsomgeving. De docent kan cursusmateriaal toevoegen of verwijderen, kan toetsen aanmaken en afnemen en kan communiceren naar individuele cursisten of groepen. Ook kan de leraar alle contact momenten met zijn of haar groep managen, interessante links op Internet of literatuurverwijzingen opnemen of studenten in het systeem opnemen of verwijderen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een LMS?Wat is een LMS?Een veelgehoorde kreet in de wereld van digitaal leren is LMS, het Learning Management Systeem oftewel een elektronische…
Acadin, een digitale leeromgeving voor hoogbegaafde kinderenAcadin, een digitale leeromgeving voor hoogbegaafde kinderenVoor slimme kinderen is het onderwijs vaak te makkelijk. Zij vervelen zich, en kunnen langzaam hun interesse verliezen i…
Digitale leerkrachtopleiding: DigiPaboDigitale leerkrachtopleiding: DigiPaboDe digitalisering van de maatschappij neemt nog steeds toe. Ook opleidingen maken veelvuldig gebruik van internet en e-m…
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…

Hoe schrijf je een Uiteenzetting?Hoe schrijf je een Uiteenzetting?Een uiteenzetting is meer dan een informatieve tekst. Het geeft naast feiten namelijk ook een uitleg. De uiteenzetting b…
Opstellen projectplanOpstellen projectplanIedereen weet dat planmatig werken belangrijk is. Echter het opzetten van een planning die ook nog zin heeft is een last…
Bronnen en referenties
  • Blackboard: Manual for students and teacher
  • Quick Start Blackboard: Working with Blackboard
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.