Hoe leer je beter schrijven in 6 stappen?

Hoe leer je beter schrijven in 6 stappen? Beter schrijven is een doelstelling van veel mensen die regelmatig wat schrijven. Dit kan creatief schrijven zijn, het schrijven van een blog, of gewoon recreatief lezen en schrijven. Beter schrijven is niet iets waar je direct een cursus voor moet nemen, er zijn namelijk zes stappen waarmee je zelf een stuk beter van kunt leren schrijven, en die zijn volledig gratis. Door middel van deze stappen is beter schrijven iets wat je binnen een paar weken kunt bereiken.

Meer lezen en schrijven

Wil je beter schrijven, dan moet je beginnen met meer te lezen en schrijven op een regelmatige basis. We kunnen onszelf namelijk veel leren door de handelingen eindeloos te herhalen. Op een gegeven moment leer je jezelf bepaalde trucjes en manieren aan waardoor je makkelijker en beter kunt schrijven. Daarnaast heeft meer lezen en schrijven nog een voordeel. Wanneer je regelmatig stukken van andere mensen leest die goed kunnen schrijven, dan kun je de technieken afkijken en de voorbeelden in je eigen voordeel gebruiken. Lees en schrijf dus meer om beter te kunnen schrijven.

Edit je werk

Ben jij iemand die een artikel schrijft en die vervolgens direct opstuurt? Dan is er een makkelijke manier om beter schrijven te leren. Door je werk elke keer even grondig na te kijken, kun je gemakkelijk beter leren schrijven. Zelfs de beste schrijver maakt fouten en wanneer je jouw eigen fouten er uit kunt halen voordat je de tekst ergens plaatst, word je al snel als een betere schrijver gezien. Heb je moeite met je eigen werk nalezen, spreek dan de tekst hardop uit. Op die manier moet je alle woorden wel één voor één zien, en kun je direct horen of de tekst wel lekker loopt.

Neem een pauze

Ben je eigenlijk al een te lange tijd bezig en heb je het idee dat je op de automatische piloot bent komen te staan? Dan is het een goed moment om een pauze in te lassen. Beter schrijven gaat namelijk niet om de omvang van de teksten die je schrijft. Het gaat om de kwaliteit. Wanneer je met één goede tekst het effect kunt bereiken van vijftien slechte teksten, dan is het slimmer om de tijd te besteden aan het goede artikel. Slaap eens een nachtje over een onderwerp, bekijk een tekst nog eens na minstens een hele dag. Wanneer je meer ruimte in je hoofd hebt en met frisse ideeën naar je bureau gaat, zal je merken dat beter schrijven een stuk makkelijker is dan je ooit gedacht hebt.

Vraag iemand om eens te kijken

Beter schrijven begint bij het foutloos schrijven en het schrijven van teksten die goed lopen. Jij bepaalt echter niet of jouw teksten goed lopen. Het zijn de lezers die dit bepalen. Hoe weet je nou of jouw teksten goed zijn? Simpel, je kunt het aan mensen vragen. Je kunt het naar een andere schrijver sturen om een professionele mening te krijgen, maar je kunt het ook laten lezen aan een vriend om zijn of haar mening te krijgen. Moedig ze aan om kritisch te zijn. Je wilt geen schouderklopjes krijgen, je wilt jouw schrijven verbeteren en daar is feedback voor nodig.

Kijk eens kritisch naar het schrijfproces

Het schrijfproces is alles wat je gebruikt om tot een artikel of stuk te komen. Dit proces is een proces waarin keuzes gemaakt worden. Kijk zelf eens kritisch naar jouw manier van werken. Ben je goed in je research, werk je op een strategische en efficiënte manier? Laat je jezelf teveel afleiden? Alle punten die je hier kunt verbeteren, leiden uiteindelijk tot een beter eindresultaat.

Stel vragen aan jouw tekst

Elke tekst heeft een doelstelling. Het moet iets bereiken. Het kan informatie bieden aan de lezer, of de lezer in een bepaalde richting drukken. Misschien moet het een product verkopen. Wil je beter schrijven, dan moet je eerlijk durven zijn. Stel vragen aan jouw teksten. Doet de tekst wat het moet doen? Zijn alle elementen noodzakelijk, en staat alles er in wat er in moet staan? De perfecte tekst heeft geen overbodige informatie, geeft alle noodzakelijke informatie en is gemakkelijk te scannen door de lezer.

Beter schrijven in zes stappen

Deze zes stappen zijn niet een eenmalig proces waar je doorheen moet. Het is aan te raden om deze zes stappen uit te printen, of op te slaan. Eens per periode kun je de zes stappen naast je teksten leggen om te kijken of je nog steeds zo optimaal mogelijk te werk gaat, of dat er manieren zijn waarop je beter schrijven kunt.
© 2015 - 2024 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een bouwplan van een tekst makenEen goede auteur maakt voor dat hij gaat schrijven eerst een bouwplan van zijn tekst. In dit bouwplan zet hij uiteen wat…
Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je Lyrics?Songteksten leren schrijven. Hoe schrijf je Lyrics?Songteksten of liedjes schrijven, hoe doe je dat? Songteksten zijn teksten die je op muziek zet. Songteksten schrijven k…
Hoe word je een betere schrijver?Schrijven is iets wat veel mensen graag doen. Ze schrijven omdat ze het een fijne manier vinden om zich te uiten, of omd…

Mindmapping: maak informatie inzichtelijk door associatiesMindmapping: maak informatie inzichtelijk door associatiesHet maken van een mindmap is een handig hulpmiddel om grote hoeveelheden informatie overzichtelijk te maken. Je traint j…
De zes stappen om beter te leren en studerenDe zes stappen om beter te leren en studerenEr hangt nogal wat af van het goed kunnen studeren of leren. De juiste afgeronde studie kan het verschil maken tussen we…
Historia (50 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.