Wat is Kaizen? De Kaizen methode uitgelegd

Wat is Kaizen? De Kaizen methode is een veel gebruikte verbetermethodiek afkomstig uit Japan, ontworpen door Masaaki Imai. Letterlijk vertaald betekent Kaizen “verbeteren naar goed”. Volgens deze verbetermethodiek is het van belang om continu verbeteringen door te voeren, in kleine stappen.

Het Kaizen principe

Het Kaizen principe van Imai is bedoeld voor iedereen binnen de organisatie, van medewerker tot directeur. Vooral binnen Japanse bedrijven zoals Toyota wordt de Kaizen filosofie erg serieus genomen. Kaizen draagt bij aan de kracht achter de economie van Japan. Volgens de Kaizen filosofie mag geen dag voorbij gaan zonder dat verbetering plaats heeft gevonden.

De belangrijkste elementen van de Kaizen methode

De belangrijkste elementen van het Kaizen principe zijn:
  1. Teamwork
  2. Persoonlijke Discipline
  3. Kwaliteitscirkels
  4. Suggesties voor verbetering
  5. Verbeterd moreel

De drie Mu’s: Muda,Muri en Mura

Volgens de Kaizen methode dient een organisatie de drie Mu's te elimineren, Dit zijn de volgende:

Muda

Staat voor het voorkomen van verspilling. Het woord Muda betekent dan ook letterlijk vertaald afval. Zaken die geen waarde toevoegen voor de organisatie, dienen te worden geëlimineerd. Het kan hierbij gaan om het voorkomen van onnodige wachttijden, onnodige transport, onnodige voorraden of overbodige bewegingen. De werknemers van de organisatie dienen zelf hun eigen verspillingen te ontdekken.

Muri

Muri betekent optimale inspanning. Het is van belang dat de inspanning van de mensen en machines binnen het bedrijf optimaal is. Machines en mensen dienen niet te worden overbelast, maar optimaal te worden ingezet.

Mura

Bij Mura moeten onregelmatigheden worden beperkt. Er dient te worden gezorgd voor een continu proces. Een afwijking in het deelproces kan leiden tot een grotere afwijking in het eindresultaat.

De 5s Methode

De 5S methode is een onderdeel van de Kaizen filosofie. De 5S methode bestaat uit de volgende onderdelen:

Seiton

Staat voor sorteren. Hierbij dient er te worden gekeken of er geen overbodige materialen rondslingeren in het werkgebied. Materialen die worden gebruikt dienen zo te worden opgeborgen, zodat deze snel terug kunnen worden gevonden. Hierdoor hoeft er niet te worden gezocht naar materialen.

Seiso

Staat voor schoonmaken. Het is van belang dat alle werkruimtes en de apparatuur goed wordt schoongemaakt. Ook dienen de medewerkers te zorgen voor een schoon bureau waar geen onnodige spullen op staan.

Seiri

Staat voor scheiden en opruimen. Dit betekent dat onnodige materialen op de werkplek zo snel mogelijk dienen te worden verwijderd. Dit kunnen bijvoorbeeld kapotte materialen zijn of materialen die allang niet meer worden gebruikt.

Seiketsu

Staat voor standaardiseren. Binnen de organisatie moeten regels komen waar iedereen zich aan dient te houden. De procedures binnen de organisatie dienen te worden gestandaardiseerd zodat de risico's op fouten zo klein mogelijk blijven.

Shitsuke

Staat voor zelf discipline. Medewerkers dienen zich te houden aan de regels en procedures van de organisatie. Ze dienen bijvoorbeeld de juiste kleding te dragen. De organisatie dient de medewerkers te stimuleren, dit kan worden gedaan door de medewerkers bijvoorbeeld te belonen.

Voordelen van het Kaizen Principe

De belangrijkste voordelen die zullen ontstaan wanneer een organisatie de Kaizen methode opvolgt zijn:
Er zal verspilling worden voorkomen (onnodige wachttijden, overbodige transport etc.)
  • Kaizen verbetert het gebruikt van de werkomgeving, de communicatie en de productiecapaciteit.
  • Kaizen biedt onmiddellijk resultaat. Dit komt doordat er voortdurend met kleine stappen en ideeën van eigen personeel wordt gewerkt, in plaats van gebruik te maken van projecten die veel tijd in beslag nemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kaizen-filosofieDe kaizen-filosofieKaizen is een Japanse filosofie. Deze filosofie zegt dat een onderneming zichzelf moet blijven verbeter met behulp van k…
Gemba Kaizen, basistermen van deze Japanse bedrijfsfilosofieGemba en Kaizen zijn twee Japanse termen die te maken hebben met een Japanse bedrijfsfilosofie. De Japanse bedrijfsfilos…
'Kaizen' je bikinilijn ontharen: voor de overgevoelige huid'Kaizen' je bikinilijn ontharen: voor de overgevoelige huidEen niet gladde bikinilijn waarbij haartjes onder de bikini uitpiepen is tegenwoordig in de meeste kringen sociaal onacc…
Efficiëntie met de 5S-methodiek volgens het Japanse KaizenEfficiëntie met de 5S-methodiek volgens het Japanse Kaizen5S is een in Japan ontwikkelde methodiek die onder meer voorschrijft hoe een werkplek zo efficiënt mogelijk kan worden i…

Steve Jobs scholen, wat is er anders dan anders?Steve Jobs scholen, wat is er anders dan anders?Steve Jobs was de topman en medeoprichter van Apple. In 2007 kwam hij op het idee om een soort Wiki-systeem te ontwikkel…
Gouden regels bij lesgeven en instructie aan volwassenenGouden regels bij lesgeven en instructie aan volwassenenAan volwassenen instructie geven en ze vaardigheden bijbrengen, doen we vaker dan we ons realiseren. Omdat we een nieuwe…
Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 27-08-2013
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Methodiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.