Piramide van Maslow

Abraham Maslow was een van de bekendste vertegenwoordigers van de humanistische psychologie. Hij heeft een onderzoek gedaan naar de psychologie van de mens en dit heeft geleidt tot de behoeftehiërarchie van Maslow. Dit is een piramide waarin in verschillende niveaus (stappen) wordt beschreven welke behoeften mensen proberen na te streven en te bereiken in het leven. Maslow geeft aan dat ongeacht de cultuur en de verschillende behoeften er toch veel overeenkomsten zijn tussen verschillende soorten mensen.

Behoeften van een mens

Mensen hebben verschillende behoeften in het leven. Een mens gaat bijvoorbeeld naar school om iets te leren en een diploma te halen met als doel voor in de toekomst een goede baan. Mensen kopen de nieuwste producten (mobiele telefoons, laptops, merkkleding, etc.) om status te krijgen of om ergens bij te horen. Mensen melden zich bij een sportvereniging om een onderdeel te kunnen zijn van een sociaal groep en om hierdoor nieuwe mensen leren kennen en sociale contacten aan te kunnen gaan. Zo kunnen we wel verder gaan. Mensen zijn constant bezig met hun behoeften. Er zijn verschillende onderzoekers die het gedrag van de mensheid hebben onderzocht en één van de bekendste hiervan is Abraham Maslow.

Piramide van Maslow

Abraham Maslow heeft in 1943 een hiërarchische ordening van behoeften gepubliceerd. Maslow geeft aan dat mensen verschillende behoeften hebben in het leven, die men probeert te bereiken. De ‘’Piramide van Maslow’’ is een piramide die deze behoeften in 5 stappen weergeeft.

Deze 5 stappen van de Piramide van Maslow bestaan uit:

 1. Lichamelijke behoeften
 2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid
 3. Behoefte aan sociaal contact
 4. Behoefte aan waardering en erkenning
 5. Behoefte aan zelfontplooiing

 • Stap 1 gaat over de benodigdheden voor het lichaam van een mens. Een mens heeft slaap, voedsel, drinken en zuurstof nodig om te kunnen leven. Verder zegt Maslow dat seks, sport en comfort onder deze stap valt en dit is wel opmerkelijk. Dit is opmerkelijk omdat je zou denken dat een mens wel zonder seks of sport zou kunnen om te overleven. Maslow beweert dat dit toch belangrijke factoren zijn voor een mens dat nodig is voor de menselijke lichaam.
 • Stap 2 gaat over de veiligheid en zekerheid dat een mens nodig heeft. Mensen hebben dit nodig en zoeken het bij andere mensen, zoals kleine en grote groepen (buurt, gezin, werk, etc.).
 • Stap 3 gaat over de behoefte aan sociaal contact. Mensen hebben behoefte aan vriendschap, liefde en positief sociale interacties.
 • Stap 4 is de behoefte aan waardering en erkenning. Mensen willen binnen de groep een status krijgen. Op sportgebied kan dit zijn de resultaten die je behaalt of het feit dat je aanvoerder van een team wilt zijn, om hierdoor status te krijgen en aan te tonen dat jij een leiderstype bent.
 • Stap 5 gaat over zelfontplooiing. Zelfontplooiing is de behoefte om je persoonlijkheid en je mentaal te ontwikkelen.

Deze 5 stappen zijn in een piramide gezet, waarbij stap 1 onderaan staat en stap 5 boven aan bij de punt. Een mens gaat stap voor stap zijn behoeften proberen te bewerkstelligen. Volgens Maslow is een mens op de allereerste plaats bezig met stap 1, waarbij het probeert te leven door zijn lichaam de benodigdheden te geven dat nodig is om te kunnen overleven. Daarna stap 2 en 3 etc. Wanneer aan een behoefte is voldaan schuift de persoon een stap hoger in de piramide en zal diegene proberen om zijn volgende behoefte uit te laten komen. Maslow geeft aan dat deze behoeftehiërarchie voor ieder mens geldt en dat ieder mens de zelfde behoeften nastreeft.

Mensen uit verschillende culturen

Maslow geeft aan dat mensen worden gedreven door innerlijke behoeften. Ondanks de grote verschillen tussen culturen en de verschillende behoeften dat mensen hebben, zijn er toch grote overeenkomsten tussen verschillende soorten mensen. Mensen uit verschillende culturen of landen hebben verschillende normen en waarden. Als we deze verschillende groeperingen vergelijken met betrekking tot de Piramide van Maslow, kan er geconcludeerd worden dat of je nou uit Nederland komt of uit China, iedereen streeft allereerst naar stap 1 van de piramide van Maslow. Mensen moeten allemaal eten en drinken hebben om te kunnen overleven. Na deze behoeften gerealiseerd te hebben, zal een persoon streven naar de tweede stap en dat is veiligheid en zekerheid. De invulling van deze stappen zal waarschijnlijk tussen verschillende mensen anders zijn, maar hier wordt uiteindelijk wel naar gestreefd. Een voorbeeld is dat de ene persoon veiligheid (met betrekking tot zijn toekomst) wilt door middel van veel geld te verdienen. Een ander persoon ziet veiligheid als betrouwbare mensen om zich heen willen hebben, zodat hij altijd terug kan vallen op deze mensen. Iedereen kan dit dus op een ander manier invullen en zo zijn behoeften proberen te vervullen.
© 2012 - 2024 Fikretakin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piramide van MaslowIn dit artikel word de werking van de piramide van Maslow uitgelegd en in welke verschillende situaties deze economische…
Pinto: interculturele communicatiePinto, hoogleraar interculturele communicatie, heeft de piramide van Pinto bedacht, de tegenhanger van de piramide van M…
Piramide van Maslow en kritiek van AlderferDe piramide van Maslow bestaat uit een vijftal hiërarchische behoeften van de mens. Volgens de theorie van Maslow verloo…
Maslow's behoeftepyramideDe piramide van Maslow, ofwel behoeftepiramide, ofwel the hierarchy of needs triangle, is een theorie van Abraham Maslow…
Meten, maar waarmee dan?Meten, maar waarmee dan?We willen graag weten hoe groot, lang of dik de dingen om ons heen zijn. We hebben verschillende meetinstrumenten waarme…
Bronnen en referenties
 • Gelezen op mei 2012, op de Wikipedia website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow
 • Gelezen op mei 2012, op de Wanadoo website: http://home.wanadoo.nl/a.heer/Maslow.htm
 • Gelezen op mei 2012, op de over-maslow website: http://www.over-maslow.com/
Fikretakin (16 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.