Leerzame en uitdagende spelletjes voor peuters en kleuters

Jonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar (peuters en kleuters) leren de wereld om hen heen ontdekken. Door het doen van leuke en leerzame spelletjes worden peuters en kleuters uitgedaagd om nieuwe dingen te leren; bijvoorbeeld op gebied van rekenen of taal. Lees in dit artikel welke leerzame spelletjes geschikt kunnen zijn voor jonge kinderen.

Welke spelletjes zijn geschikt?

Veel ouders zullen in de opvoeding merken dat kinderen vanaf twee jaar erg openstaan voor nieuwe ervaringen en het leren van nieuwe dingen. Vanaf een jaar of twee is het dan ook heel goed mogelijk om kinderen gericht nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld op het gebied van (voorbereidend) rekenen of taal. Het 'nieuwe dingen leren' moet dan spelenderwijs gebeuren; bijvoorbeeld door samen een spelletje te spelen of bepaalde handelingen te benoemen. Het kan best lastig zijn om leuke en leerzame spelletjes of oefeningen te vinden die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Welke spelletjes zijn geschikt, en welke niet? Hieronder een aantal ideeën.

Memory en domino

Twee spelletjes die al vanaf jonge leeftijd gespeeld kunnen worden, zijn memory en domino. Hoewel op de verpakking van de spelletjes vaak een leeftijd van 3+ wordt vermeld, kunnen kinderen die jonger zijn ze vaak al goed spelen. Voor de allerkleinsten kan bijvoorbeeld een variant op memory bedacht worden; draai alle kaartjes met de plaatjes naar de bovenkant, en laat twee dezelfde kaartjes bij elkaar zoeken. Om het spel eenvoudiger te maken hoeven niet in één keer alle kaartjes gebruikt te worden, maar een stuk of 10 (5 sets van 2). Ook een spel als domino kan al vanaf jonge leeftijd gespeeld worden. Kies dan voor een dominovariant met plaatjes, en niet direct met bijvoorbeeld cijfers of letters. Domino met cijfers en letters is juist uitdagend voor kleuters.

Bambino-Loco

Voor kinderen vanaf 3 jaar bestaat er een variant op het bekende 'Loco' of 'Mini-Loco', namelijk 'Bambino-Loco' (of: 'Loco Bambino'). Bambino-Loco is de voorloper van Mini-Loco, en bestaat uit een set van steentjes en één of meerdere boekjes. De boekjes die bij Bambino-Loco horen gaan over onderwerpen die peuters vaak al goed kennen, zoals 'Nijntje' of 'Kikker en Vriendjes'. Hoewel Bamino-Loco wordt aangeraden vanaf 3 jaar, kunnen sommige jongere kinderen er ook al goed mee uit de voeten. Meestal is er wel wat hulp van een ouder nodig.

Kleuren

Kinderen in de leeftijd van 2 t/m 4 jaar leren vaak spelenderwijs de kleuren kennen. Een oefening of spelletje kan kinderen helpen de kleuren sneller te leren kennen en/of te benoemen. Heel simpele oefeningen als: 'Wijs iets aan op tafel dat rood is', of 'Welke kleur hebben wortels?' kunnen een kind al stimuleren om de kleuren te kennen. Maar er zijn ook een aantal spelletjes te koop die erbij kunnen helpen. In de speelgoedwinkel zijn diverse spelletjes te koop; bijvoorbeeld met een 'kleurendobbelsteen', kralen, fiches of blokjes. Ook online zijn er flink wat spelletjes te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Musti, Nijntje of Hopla.

Vormen

In de kleuterklassen wordt vaak veel aandacht besteed aan het leren (benoemen) van vormen. Dit kan voor kinderen (kleuters) best lastig zijn; want wat is precies een driehoek, een cirkel of een rechthoek? In de winkel zijn flink veel spelletjes te koop die kunnen helpen bij het leren van vormen; zoals 'Hamertje Tik' of een blokkendoos. Volwassenen doen er goed aan om de (basis)vormen regelmatig te benoemen. Zo leren kinderen dat een bal cirkelvormig is en een baksteen rechthoekig. Benoemen is dus belangrijk.

Fantasiespel

Peuters en kleuters leren veel wanneer zij in hun eigen fantasie gestimuleerd worden. Op basisscholen wordt in de kleuterklassen vaak thematisch gewerkt, waarbij kinderen al spelenderwijs worden voorbereid op gebied van rekenen en taal. Denk maar eens aan de 'poppenhoek'. Deze kan omgetoverd worden tot een heuse winkel, waar boodschappen gekocht kunnen worden. Hoeken kunnen ook thuis ingericht worden, bijvoorbeeld in de huiskamer. Jonge kinderen vinden het vaak geweldig om te spelen met 'echte' boodschappen en een (speel)kassa. Ouders kunnen voordoen hoe boodschappen gekocht kunnen worden; kinderen doen snel na. Een aantal ideeën voor (grote of kleine) hoeken: postkantoor, ziekenhuis, bouwhoek, garage, dierenkliniek, winkel en reisbureau. Het inrichten van hoeken hoeft echt niet te gebeuren met allerlei dure, nieuwe spulletjes; maak het liefst gebruik van spullen die al ergens aanwezig zijn zoals pannen, potten, tijdschriften, pen, papier, typemachine, knuffels enzovoorts...
© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Vanaf welke leeftijd een spelcomputer?Vanaf welke leeftijd een spelcomputer?De meeste gezinnen met kinderen bezitten één of meerdere spelcomputers. Het is een leuk tijdverdrijf, maar het bevat ook…
Nintendo Classic Mini: Remake van de NESNintendo Classic Mini: Remake van de NESNintendo heeft een groot aantal consoles en draagbare spelcomputers uitgebracht en heeft tot en met 2015 meer dan 700 mi…

Waar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankWaar vind je een stage? Onderzoek Nationale StagebankGoed nieuws voor wie een stageplek zoekt: in lastigere economische tijden wordt het vinden van een stage... minder lasti…
Invallen in het basisonderwijs, een goede indruk achterlatenInvallen in het basisonderwijs, een goede indruk achterlatenHoewel een lerarentekort al jaren wordt besproken, liggen de banen in het onderwijs niet in iedere regio voor het oprape…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.