Opleiding - PW/MMZ

Wil jij in de zorg en welzijn gaan werken, maar weet je nog niet met welke doelgroep je wilt werken? Dan is de opleiding PW/MMZ misschien wel wat voor jou! Tijdens de opleiding PW/MMZ leer je de basisdingen voor het werk als pedagogisch werker (PW) of medewerker maatschappelijke zorg (MMZ). PW/MMZ is een basisjaar op niveau 3 en 4, waar je over elke doelgroep wat leert. Als je het basisjaar hebt afgerond, kun je een uitstroomrichting kiezen op niveau 3 of op niveau 4. Als het goed is, weet je nu met welke doelgroep je wilt gaan werken in de zorg en welzijn en kun je dus een keuze maken die bij jou past. Je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) zal samen met jou kijken naar welk niveau jij uit gaat stromen.

Welke vakken krijg je?

Je zal een groot deel van je opleiding les krijgen in vakken die met je toekomstige werkveld te maken hebben. Zo krijg je lessen methodiek, sociale vaardigheden, pedagogiek en zorg en welzijn. Deze vakken worden afgewisseld met theorie- en praktijklessen.

Daarnaast krijg je ook les in activiteitenvakken. Dit zijn: drama, beeldend, muziek, sport en spel en dans. Tijdens deze lessen leer je hoe je verschillende activiteiten op verschillende doelgroepen kunt aanpassen.

Je krijgt ook nog les in algemene vakken, die je waarschijnlijk op de middelbare school ook al gehad hebt. Zo krijg je les in rekenen, Nederlands, Engels, LLB (leren, loopbaan en burgerschap). Dit zijn verplichte examenvakken.

Ten slotte wordt er per week een uur ingeroosterd voor de SLB lessen. In deze lessen werk je aan je portfolio. Je test o.a. wat jouw leerstijl is, wat jouw samenwerkingsstijl is en je werkt aan je leerdoelen. Je portfolio moet met een voldoende afgerond zijn om je diploma te kunnen halen.

Stage

Tijdens dit basisjaar ga je na 20 lesweken stage lopen. Deze 20 lesweken is een half schooljaar en de rest van het schooljaar is je stageperiode. Je loopt dan 2 dagen in de week stage bij een instelling die je zelf hebt uitgekozen.

Het is de bedoeling dat je zelf op zoek gaat naar een stageplek. Je school zal dit niet voor je doen, maar als je er niet uitkomt, wordt er wel hulp geboden bij het vinden van een stageplek. Het is dan ook erg belangrijk dat je op tijd op zoek gaat naar een stageplek; liever vroeg dan (te) laat!

Aan het begin van je stageperiode krijg je een stagemap. Deze map is onderverdeeld in kerntaken en de kerntaken zijn weer onderverdeeld in werkprocessen. Bij elk werkproces horen competenties, die je tijdens je stageperiode op je stageplek moet behalen.

De lijst met de uitstroomrichtingen voor PW/MMZ

Uitstroomrichtingen op niveau 3

PW– Kinderopvang
MMZ – Ouderenzorg
MMZ – Gehandicaptenzorg

Uitstroomrichtingen op niveau 4

PW– Kinderopvang
PW - Jeugdzorg
MMZ – Ouderenzorg
MMZ – Gehandicaptenzorg
MMZ- Specifieke doelgroepen

BOL/BBL

Deze opleiding is te volgen in een BOL of BBL variant.
-Bij de BOL variant van deze opleiding, wat beroepsopleidende leerweg betekent, ga je eerst 20 weken lang 5 dagen naar school. Na deze 20 weken ga je 2 dagen in de week stage lopen en 3 dagen in de week naar school.
-Bij de BBL variant van deze opleiding, wat beroepsbegeleidende leerweg betekent, ga je 1 dag in de week naar school en loop je 4 dagen stage. Het is wel de bedoeling dat je zelf een erkend leerbedrijf opzoekt als je de BBL variant wilt gaan volgen.

Toelatingseisen

-vmbo diploma theoretische, gemengde of kaderberoepgsgerichte leerweg
-Diploma niveau 2 (bijvoorbeeld helpende zorg en welzijn)
-Overgangsbewijs havo/vwo leerjaar 3 naar 4

Voor deze opleiding moet je veel doen. Veel mensen schrijven zich in voor deze opleiding en denken “oh, leuk, een beetje met kinderen spelen in de peuterspeelzaal” of “ouderen verzorgen in een bejaardentehuis, simpel!”. Dit kan namelijk nog eens flink gaan tegenvallen. Je bent veel bezig met het maken van je portfolio’s, het maken van grote en kleine werkstukken en andere dingen. Je zult ook veel moeten samenwerken, dus wees hierop voorbereid!
Ook als je stage gaat lopen of als je het diploma hebt behaald, zal het ook niet altijd zo makkelijk zijn als veel mensen denken. Deze opleiding is voor iedereen die een niveau 3 of niveau 4 advies heeft goed te doen, zolang je alles maar serieus neemt en goed je best doet. Je gaat immers met mensen werken.
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een activiteitenbegeleider?Wat doet een activiteitenbegeleider?Als activiteitenbegeleider bedenk je veel verschillende activiteiten om mensen te helpen bij het zo goed mogelijk en zo…
Opleiding en beroep - Pedagogisch werker (SPW3)Opleiding en beroep - Pedagogisch werker (SPW3)De opleiding Sociaal-pedagogisch werker wordt ook wel SPW 3 genoemd. Het is een mbo-opleiding, studierichting welzijn en…
Pedagogisch werkAls Pedagogisch werker ben je werkzaam op de kinderopvang, basisschool of jeugdzorg. Je werkt dan in de sector sociaal a…
Verzorgende individuele gezondheidszorgAls verzorgende IG heeft u vele mogelijkheden, de beroepskeuze is ruim en ook het aanbod qua banen. Het werk is afwissel…

Opvoeden van hoogbegaafde kinderen met een IQ boven 130Opvoeden van hoogbegaafde kinderen met een IQ boven 130Voor hoogbegaafdheid is geen eenduidige definitie. Er zijn wel kenmerken waaraan je een hoogbegaafd kind kunt herkennen.…
Activiteiten voor kinderen in de zomerHet is weer zomer! Kinderen kunnen weer gaan zwemmen, schelpjes verzamelen en mooi knutselwerk maken. Kinderen hoeven zi…
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 05-07-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.