Hoe schrijf ik een case report?

Hoe schrijf ik een case report? Een case report (ook wel een case study genoemd) is letterlijk vertaald een casus beschrijving. Deze worden vaak geschreven door artsen of studenten die de gezondheidszorg ingaan, bijvoorbeeld geneeskunde of fysiotherapie studenten. Vaak is het lastig als je de eerste keer een case report moet schrijven. Daarom staat er in dit artikel de opbouw van een case report uitgelegd, en enkele handige tips.

Wat is een case report?

Zoals in de inleiding al genoemd is, is een case report een beschrijving over een casus. Een case report gaat over één patient, en meestal over een bijzondere aandoening. De casus staat in het verslag centraal, maar daarnaast worden er van de aandoening, onderzoeken en behandelingen onderzoek gedaan in de literatuur.

Waarom een case report?

Vaak is een case report schrijven een opdracht vanuit school. Maar er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand een case report schrijft.
 • Patient beschrijving, bij bijvoorbeeld een zeldzame aandoening
 • Een nieuwe/innovatieve therapie
 • Afwijkend/ongewoon beloop
 • Basis voor verder onderzoek

Opbouw van een case report

Een case report schrijf je in een artikelvorm, met de volgende opbouw:
 • Titelpagina
 • Samenvatting: Hierin vertel je kort samengevat de inleiding, methode, resultaten, discussie en conclusie.
 • Inleiding: In de inleiding vertel je de aanleiding van het case report, en een literatuuroverzicht van de aandoening. Zoals de incidentie/prevalentie van de aandoening. Daarnaast zijn er meerdere cijfers interresant in de inleiding. Een aantal voorbeelden: Hoevaak treft de aandoening mannen of vrouwen? Hoevaak worden de klachten chronisch? Hoeveel kosten brengt de aandoening met zich mee? Als laatste onderdeel is het vermelden van de probleemstelling waar het hele onderzoek op gebaseerd is.
 • Methode: In de methode wordt alles geschreven van het onderzoek tot de behandelingen. Het is belangrijk een aantal dingen terug te laten komen in de methode. Onder het kopje onderzoek valt, de anamense, de onderzoeksdoelstellingen, het onderzoek zelf en de gebruikte meetinstrumenten. Onder het kopje behandeling valt, overweging tot behandelen, behandeldoelstellingen, aantal behandelingen/frequentie, (keuze van) de interventies en de evaluatiemiddelen.
 • Resultaten: Hierin is het belangrijk te vermelden in hoeveel behandelingen, welk resultaat is behaald. Het is overzichtelijk om dit in een tabel neer te zetten.
 • Discussie: In de discussie begin je met een korte beschrijving van de casus, en het behaalde resultaat. Daarna beschrijf je de zwakke en sterke punten van het geschreven case report. Het belangrijkste gedeelte van de discussie is, je eigen studie vergelijken met de literatuur. Komen de resultaten van de behandeling overeen? Of zijn er duidelijke verschillen? Het is essentieel dat je veel verschillende artikelen met elkaar vergelijkt. Bekende zoekmachines zijn Pubmed, en Google scholar.
 • Conclusie: In de conclusie zet je kort de belangrijkste bevindingen neer. Daarnaast komt hier ook het antwoord op probleemstelling.

Het is handig om enkele voorbeelden op internet na te kijken, maar het is ook belangrijk dat je het case report op je eigen manier invult.
© 2011 - 2024 Fluar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede Business Case opstellen, de onderdelenGoede Business Case opstellen, de onderdelenWelke onderdelen zitten er minimaal in een business case? Als je een business case gaat opstellen is het handig om een c…
Effectiviteit reclame onderzoekenIn dit artikel worden de verschillende methoden besproken die de effectiviteit van een reclameboodschap nagaan met gevol…
Perry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason: The Case of the... - alle afleveringenPerry Mason is een Amerikaanse dramaserie die draait om de gelijknamige advocaat, gespeeld door acteur Raymond Burr. De…
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…

Wat als je geen studiekeuze kunt maken?Veel leerlingen hebben moeite met het kiezen van een vervolg opleiding. De keuze is dan ook erg groot en toch kan het so…
Begeleiding kinderen in het regulier onderwijs met autismeBegeleiding kinderen in het regulier onderwijs met autismeSteeds meer kinderen met autisme gaan naar het reguliere onderwijs, zijn hier de juiste begeleidingsvormen voor aanwezig…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Case-report
Fluar (16 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2011
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.