Interviewvaardigheden

Het interviewen van één of meerdere personen lijkt vaak erg simpel. Toch komt er best veel bij kijken om daadwerkelijk de gewenste informatie te krijgen. Een goede voorbereiding is bij interviewen erg belangrijk, maar ook de manier van vragen stellen speelt een grote rol.

Algemeen

Een interview is over het algemeen een tweegesprek. Het doel is het verkrijgen van informatie. Met gesloten vragen (vragen waarop het antwoord ja of nee is) vraag je meestal naar feiten. Dit gebeurt vaak door middel van bijvoorbeeld enquêtes. Met een mondeling interview vraag je vaak naar meningen. Meningen kun je het beste verkrijgen door open vragen te stellen. Bij open vragen krijg je meestal een uitgebreider antwoord.

Soorten interviews:

  • gestandaardiseerd interview - hiermee wordt naar feiten gevraagd, vragen etc. liggen vooraf al vast
  • niet gestandaardiseerd interview - hierbij ligt alleen het onderwerp vast, dit is dus echt een gesprek
  • half gestandaardiseerd interview - per onderwerp is steeds 1 open beginvraag vastgesteld, waarna er verder ingegaan wordt op dit onderwerp.

Bij het interviewen is het handig om gebruik te maken van een interviewschema. Dit ziet er vaak zo uit:
  • Introductie: jezelf voorstellen, het onderwerp introduceren, het doel van het interview vertellen, aangeven hoe de procedure verloopt (wat doe je met de gegevens enz.)
  • Beginvraag: met deze vraag nodig je degene die je interviewt uit om veel te vertellen over het onderwerp. De beginvraag is altijd een open vraag.
  • Deelonderwerpen bijhouden: op deze manier is het mogelijk om een goed verslag te maken dat logisch in elkaar zit. Het is handig om opname-apparatuur mee te nemen, omdat je dan alles nog eens terug kunt luisteren en niet alles hoeft te noteren. Je kunt dan tijdens het interview aandachtiger luisteren, omdat je niet alles op hoeft te schrijven.
  • Afsluiting: je bedankt de geïnterviewde voor de tijd en overlegt wanneer je het uitgewerkte interview/verslag/samenvatting stuurt.

Technieken

Bij een interview kun je gebruik maken van verschillende soorten vragen. Welke soort je kiest, hangt veel af van het doel van je interview. Je kunt gebruik maken van gesloten vragen. Deze beginnen meestal met waar, wat, hoeveel enz. Ook kun je gebruik maken van open vragen. Op deze vragen krijg je meestal een uitgebreider antwoord. Daarnaast is er nog een verschil tussen directe en indirecte vragen. Met een directe vraag, vraag je meteen naar iemands mening. (bijvoorbeeld wat vond je van...). Een indirecte vraag is ook bedoeld om achter iemands mening te komen, maar hierbij vraag je een beetje om het onderwerp heen. Dit kan door de geïnterviewde als prettiger worden ervaren, zeker wanneer het onderwerp gevoelig ligt.

Een interview kan gaan over één hoofdonderwerp, maar ook over verschillende onderwerpen. Zelfs wanneer het interview over één onderwerp gaat, zijn er deelonderwerpen te onderscheiden. Steeds wanneer je met zo'n deelonderwerp start, begin je met een hoofdvraag. Wanneer antwoorden niet helemaal duidelijk zijn, kun je een doorvraag stellen. Je vraagt hiermee feitelijk om het antwoord te verduidelijken en dit kan veel voordelen opleveren. Het is dus aan te raden om veel door te vragen. Wat altijd vermeden moet worden, is een suggestieve vraag. Je laat hierin al een soort van antwoord doorschemeren in de vraag en daardoor wordt het voor de geïnterviewde zeer moeilijk om echt zijn eigen mening te geven.

Tijdens het interviewen maak je gebruik van zowel verbale als non-verbale technieken. Een goede verbale techniek is het samenvatten. Wanneer iemand even niets meer te vertellen heeft, vat je even in het kort samen wat deze zojuist verteld heeft. Daarna kun je verder naar een nieuw onderwerp. Ook kun je even de laatste woorden herhalen. Wanneer iemand bijvoeglijke naamwoorden gebruikt (leuk, veel, goed) kun je hierover verduidelijking vragen. Dit is ook een vorm van doorvragen. Bij non-verbale communicatie is je houding tijdens het interview erg belangrijk. Wanneer je iets voorover zit, straalt dit interesse uit. Het beste is om iemand niet constant aan te kijken, maar wel regelmatig aan te kijken. Let ook op je gezichtsuitdrukking en maak gebruik van gebaren met je handen. Af en toe een stilte is niet erg, mensen kunnen dan even nadenken.

Tips

Voorbereiden is zeer belangrijk bij een interview. Let goed op je deelonderwerpen en bedenk wat je zelf al van het onderwerp weet. Wees nieuwsgierig en alert. Wanneer je open staat voor wat anderen willen vertellen, heeft het interview een grote kans van slagen.
© 2010 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het interview: een gesprek vol vragen en antwoordenHet interview: een gesprek vol vragen en antwoordenAls het op interviews aankomt, zijn er verschillende vormen. Zo heb je achtergrondinterviews, nieuwsinterviews, portrett…
Onderzoeksmethoden - het interviewOnderzoeksmethoden - het interviewBij het schrijven van een wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van interviews. Interviewen is dan ook e…
Strafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht & Politie 3 - Verhoor Proces-verbaalStrafrecht en Politie. Het Verhoor en Proces-verbaal. Wat houdt de cautie-verplichting van de politie in? Kan je bij het…
Voorbereiden van een goed interviewHet is gebruikelijk om bij een kwalitatief onderzoek gebruik te maken van een interview-methode. Om een goede interview…

Een wonderbaarlijke motorEen wonderbaarlijke motorDe Schotse predikant Robert Stirling heeft in 1816 de stirlingmotor uitgevonden. Een stirlingmotor heeft een erg hoog re…
Studievertraging op hbo: Wat kun je dan doen?Studievertraging op hbo: Wat kun je dan doen?Elke hbo'er wil graag zijn of haar studie in vier jaar afronden. Niet iedereen lukt het om een hbo-studie binnen vier ja…
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.