Gratis cursussen op internet

Gratis cursussen op internet Waarom een cursus volgen? Er is altijd wel een onderwerp waarover je meer wilt weten. Dat kan voor je werk zijn maar ook gewoon uit interesse. Je hebt fotografie als hobby maar je weet niet precies hoe dat nou met die witbalans zit. Of je bent timmerman en je moet steeds vaker dingen doen waar je niet voor bent opgeleid, bijvoorbeeld de elektriciteit omleggen. Het is allemaal te vinden op internet als cursus of vraagbaak. Het is ook nog eens gratis.

Kwaliteit gratis cursus

Het aanbod van cursussen is overweldigend op internet terwijl de kwaliteit niet altijd even hoog is. Uiteraard kunnen niet alle websites besproken worden. Daarom een selectie van vijf websites die zich bewezen hebben en die zonder meer voldoen aan de kwaliteit die je mag verwachten. Alle opleidingen kunnen via het internet gevolgd worden.

Leren.nl

De website Leren.nl wordt uitgegeven door Applinet b.v. die o.a. ook Carrièretijger en Hoedoe.nl uitgeeft. Leren.nl is sinds 1999 een populaire website met op dit moment 65 online cursussen op vele gebieden. Er zijn links te vinden naar duizenden kennisbronnen over allerlei onderwerpen van beveiliger tot chemicus. Het informatieniveau varieert van mbo tot wetenschappelijk. Verder zijn er artikelen en dossiers te vinden over werkelijk van alles.

Breed

De cursussen lopen uiteen van zakelijk, talen, persoonlijke vaardigheden tot alle soorten relaties tussen mensen. Op het gebied van de (geestelijke) gezondheid is er ook veel te vinden op Leren.nl. Er worden cursussen aangeboden op het terrein van kunst en cultuur en natuurlijk ontbreekt kennis over landen niet. Het aanbod is zeer breed en de kwaliteit hoog.

Carrièretijger

Deze website, eveneens uitgegeven door Applinet b.v., biedt informatie over beroepen en opleidingen op hbo-niveau. Hoe kun je succesvol functioneren en carrière maken. Wat zijn je talenten. Carrièretijger.nl bestaat sinds 2005 en heeft honderden pagina's met basisinformatie en artikelen aan zijn database toegevoegd. Het onderdeel ‘solliciteren’ van de website is razend populair. In het forum helpen mensen elkaar een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Klusvraagbaak

Ben je een klusser of wil je dat worden, of ben je loodgieter en wordt er steeds vaker van je verwacht iets uit te voeren op een ander vakgebied. Bijvoorbeeld een muurtje metselen? Dan kan de Klusvraagbaak waarschijnlijk uitkomst bieden. In korte maar volledige beschrijvingen kun je leren hoe je klussen tot een goed einde kunt brengen. Klusvraagbaak.nl heeft ook een forum waar mensen elkaar helpen met tips en ervaring.

Open Universiteit

Sinds een paar jaar geeft de Open Universiteit gratis cursussen die iedereen kan volgen. De OU noemt dat ‘hoger onderwijs zonder drempels’. Op dit moment worden er 25 cursussen op de gebieden van Cultuurwetenschappen, Informatica, Management Wetenschappen, Milieu- en Cultuurwetenschappen, Politiek en bestuur, Psychologie, Rechtswetenschappen en Onderwijswetenschappen gegeven.

Toets

De OU besteedde aandacht aan bijvoorbeeld het Darwin-jaar of de Spinoza-reeks. Voor sommige cursussen kun je tegen een vergoeding van €50 een toets afleggen en daarmee studiepunten behalen. Open Universiteit, gratis cursussen: www.opener.ou.nl.

Hoedoe

Op deze website vind je geen echte cursussen maar kennis en weetjes over van alles zoals de etiquette. Hoe gedraag ik me in een sterrenrestaurant? Toch handig als je een officieel etentje hebt en niet gewend bent om in chique restaurants te eten.

Iedereen

Hoe geef ik een roman uit of hoe zeg ik sorry. Hoedoe heeft leuke en niet alledaagse onderwerpen die iedereen kan bijdragen. Sommige onderwerpen als 'Hoe verhuis ik mijn boeken' zijn ook praktisch. Er is geen onderwerp te dol. Hoedoe is onderverdeeld in 13 rubrieken en je kunt je vrij eenvoudig aanmelden. Hoedoe.nl: www.hoedoe.nl.
© 2010 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Volgen van een cursus onderhandelenVolgen van een cursus onderhandelenVeel mensen weten niet goed hoe zij moeten onderhandelen. Daardoor lopen zij inkomsten mis. Het is daarom verstandig om…
Gratis online cursus volgen? De beste sites op een rijGratis online cursus volgen? De beste sites op een rijVerveel je je en wil je graag iets nieuws leren? Wil je graag een cursus volgen maar heb je weinig geld? Wil je je kenni…
Taalcursus: cursus Spaans volgenTaalcursus: cursus Spaans volgenVeel mensen willen een cursus Spaans volgen. Er zijn verschillende taalcursussen die worden aangeboden op verschillende…

Kabouters, in verschillende culturen en tijdenKabouters niet bestaan? Dat kan maar waarom bestaan verhalen, afbeeldingen en mythes over kabouters in zoveel verschille…
Bronnen en referenties
  • Klusvraagbaak, Open Universiteit, Hoedoe
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.