Aletta Jacobs' studiedroom
Aletta is een bekende feministe geweest die streed voor vrouwenkiesrecht. Al van jongs af aan werd ze geïnspireerd door hoe vrouwen in het leven stonden. Toen ze oud genoeg was ging wilde ze naar school. Er was alleen één probleem. Het was een schande als een vrouw ging studeren, maar toch lukte het Aletta. Hoe heeft ze dit voor elkaar gekregen? En wie heeft haar daarbij geholpen?
Hoe ontstond Aletta's droom
Vroeger al wilde Aletta dokter worden, omdat haar vader dat ook was en ze ging dan ook met plezier mee met haar vader als hij patiënten te voet bezocht.
Aletta’s vader las Aletta en haar zusjes wel eens voor uit een boekje. Hij las ook een keer de Nederlandse vertaling van John Stuart Mill’s brochure voor aan Aletta en haar zusjes, 'subjection of women'. Deze brochure ging over de slavernij der vrouwen. Aletta raakte hierdoor geïnspireerd en ging van alles onderzoeken over het kiesrecht en over wetten.
Aletta’s droom was om net als haar vader dokter te worden, maar de door mannen gehanteerde wet belemmerde dit. Hier liet Aletta het niet bij zitten en ze ging strijden voor de rechten van de vrouw om uiteindelijk haar droom alsnog te kunnen verwezenlijken.
De brief
Aletta schreef achter de rug van haar vader om naar de liberale minister-president Thorbecke. De reden hiervan was een verzoek om toegelaten te worden op de universiteit in Groningen. Toen ze de brief pas verzonden had vertelde ze het aan haar vader. In normale gezinnen zou de vader woest geweest zijn. Vrouwen mochten niet zomaar iets doen zonder hun toestemming. Haar vader reageerde enkel verontwaardigd in plaats van boos te zijn.
De beslissing van Aletta's vader
Een paar weken later kwam er een brief terug van Minister Thorbecke. Deze was bestemd voor Aletta’s vader. In deze brief stond vermeld dat hij Aletta nog te jong vond om de gevolgen van haar beslissingen goed te kunnen beseffen, maar als de vader toestemming gaf zou de zaak gewonnen zijn. Aletta’s vader twijfelde en riep daarom de broer van Aletta ‘zijn zoon’ in.
Toen haar broer arriveerde werd Aletta voor de drieschaar (rechtbank die bestaat uit drie personen) geroepen. Hierin werden door Aletta’s vader, moeder en broer wel bezwaren genoemd, maar die werden verholpen door een compromis. Aletta mocht van haar vader naar de universiteit.
Dit was al helemaal eigenaardig en ongewoon voor een gezin. Vrouwen hoorde niet te studeren, laat staan dat de vader dit ook nog goedkeurt. Men vond dat vrouwen er alleen waren om de mannen te dienen, ze te verzorgen en voor nakomelingen te zorgen.
De laatste beslissing van Thorbecke
Normaal had de koning bepaald of Aletta naar de universiteit mocht, maar omdat er in 1848 een nieuwe grondwet kwam die de macht van de koning beperkt en de ministers verantwoordelijk maakte voor het beleid, was de beslissing dus aan de ministers om te bepalen of Aletta wel of niet naar de universiteit mocht.
Thorbecke was ook zo’n minister en hij besloot nog net voor zijn dood dat Aletta naar de universiteit in Groningen mocht. Toen Aletta een proeftijd draaide op de universiteit kwam dat in alle kranten. Er werd volop geschreven over Aletta Jacobs. Alleen dan niet op een positieve, maar op een negatieve manier.
Krantenartikelen over Aletta
Kranten schreven dat Aletta alleen maar naar de universiteit wilde om bij de jongens te zijn. Ook Aletta´s kledingkeuze werd uitgebreid besproken in de kranten, maar in alle kranten was de conclusie hiervan dat ze dit alleen maar Aletta Jacobs deed om op te vallen.
Hoe reageerde Aletta's familie op Aletta's keuze?
Alleen bij negatieve krantenartikels bleef het niet. Ook familieleden lieten zich door de kranten beïnvloeden. Zo zei Sam (een broer van Aletta) tegen zijn vader dat hij het hem kwalijk nam dat hij Aletta niet aan een wastobbe zette, maar dat ze in plaats daarvan naar de universiteit liet gaan. Ook een andere broer van Aletta liet duidelijk merken dat hij dit een schande vond. Hij verklaarde Aletta zelfs voor dood. Aletta werd volledig genegeerd door hem. Dit maakte het wel moeilijk voor Aletta, maar hierdoor liet ze haar toekomstdroom niet beïnvloeden.
Belangrijke personen voor Aletta's carrière
Als haar vader haar niet voor had gelezen uit de brochure van John Stuart Mill, was Aletta er misschien nooit onderzoek naar gaan doen. Dit was misschien een onbewuste actie van Aletta's vader, maar dat Aletta's vader Aletta naar de universiteit liet gaan was zeker geen onbewuste actie.
Ook aan minister Thorbecke heeft Aletta veel te danken. Mede door hem was ze op de universiteit terecht gekomen. Zonder hem zou dit niet gelukt zijn en beschouwde wij Aletta tot op de dag van vandaag niet als een persoon die een belangrijke rol speelde in hoe wij nu leven.