Middelen en tips om dromen op te wekken

Heb je problemen met dromen of onthoud je ze nooit en vind je dit jammer? Misschien vind je hier de oplossing! Er bestaan namelijk een aantal manieren, middelen en tips om dromen te bevorderen, op te wekken en zelfs om dromen te beïnvloeden. Deze manieren en middelen staan in dit artikel beschreven. Vroeger was men al bezig met het opwekken van dromen. De Egyptenaren hadden een bepaalde tempel (een serapea) waarin de god van de dromen geëerd werd. Ook waren er Egyptische priesters die zich verdiepten in het dromen, zij waren een van de eerste die dromen op konden wekken. Dit deden ze door middel van een kruidendrankje dat je moest drinken voor je ging slapen. De volgende dag moest je de droom aan de priester vertellen, hij interpreteerde dan jouw droom. Ook toen geloofden ze dat een droom advies kon geven of de toekomst kon voorspellen. De Egyptenaren dachten wel dat hetgeen dat je droomde het tegenovergestelde was van wat er ging gebeuren.

Er wordt nog steeds gekeken naar de werking van bepaalde kruiden. Zo wordt er door de Xhosavereerders beweerd dat gebruik van de bladeren en takken van een es dromen opwekt. Ook is er de ‘African dream root’: een bijzondere plantensoort uit Zuid-Afrika. Het wordt gezien als een heilige soort die levendige en voorspellende dromen kan opwekken.

Tips voor het opwekken van dromen

Een goede slaapvoorbereiding zal zorgen voor betere dromen. Een aantal elementen kan hierbij belangrijk zijn. Bijvoorbeeld niet te zwaar en wat vroeger op de avond eten en een vredige atmosfeer in je kamer creëren. Ook mediteren, bidden of het luisteren van muziek bevordert het slapen/dromen. Er zijn ook mensen die beweren dat het uit maakt in welke richting jouw hoofdeinde staat. Als je hoofdeinde naar het noorden richt, zal dit waarschijnlijk de beste resultaten geven. Dit zal je voor jezelf uit moeten vinden. Daarnaast kunnen bepaalde ontspanningsoefeningen helpen, vaak moet je je dan onder andere concentreren op je ademhaling. Ten slotte kan het handig zijn om voor je gaat slapen je dag te verwerken. Dit kun je doen door hem op papier of in je hoofd samen te vatten.

Een kristal kan ook een erg goede katalysator zijn voor dromen of voor het onthouden van dromen. Je moet een kristal onder je kussen of in de buurt van je bed leggen. Het kristal moet zo helder en schitterend mogelijk zijn, dan zullen ze dromen meer stimuleren. Ook amethist, roze kwarts en blauw badagaat zijn goede slaapstenen.


Het schijnt ook te helpen als je vlak voordat je je licht uitdoet opschrijft ‘’Ik wil dromen en ik wil mijn dromen onthouden.’’ Als je je er namelijk op concentreert voor je gaat slapen, zal het beter werken. We dromen minder (of we onthouden het slechter) wanneer we erg moe, emotioneel gespannen of overwerkt zijn. Als je gebruik maakt van slaappillen, verdovende middelen of alcohol zal dit ook ervoor kunnen zorgen dat je minder droomt dan normaal.

Specifieke dromen opwekken

Je kunt niet alleen opwekken dát je droomt, je kunt ook een specifieke soort droom opwekken. De makkelijkste en meest voorkomende soort droom om op te wekken is de lucide droom. Er zijn verschillende methodes/middelen hiervoor. De methode die het meeste wordt gebruikt is een methode waarbij je je overdag moet afvragen of je droomt of dat je wakker bent. Als je dit bewust en regelmatig doet, zal je dit vanzelf ook in sommige dromen aan jezelf gaan vragen.

Een wat nieuwere en waarschijnlijk ook dure methode is het gebruik van een slaapbril. Voor je gaat slapen zet je de bril op en wanneer de REM-slaap of droomslaap begint, zal er een lichtje gaan branden. Dit lichtje kan voor de dromer een seintje zijn zodat diegene weet dat hij/zij aan het dromen is. De dromer kan dit bewustzijn dan gebruiken voor de lucide droom.
© 2015 - 2024 Mrlh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Lucide dromen: Kan iedereen het?Lucide dromen: Kan iedereen het?Nederlands psychiater en schrijver Frederik van Eeden zou het begrip ‘lucide droom’ voor het eerste gebruikt hebben in z…
Dieren en dromenDieren en dromenVan dromen weet men tegenwoordig een stuk meer dan vroeger, dankzij moderne technieken zoals hersenscans en door er simp…
Bronnen en referenties
  • http://www.innerned.org/lucidedromen.html
  • http://home.xmsnet.nl/annets-universal-healing/dromen-op-wekken.htm
  • http://azarius.nl/smartshop/relaxing/herbs/african_dream_root/
  • http://members.chello.nl/~j.vastert/Kruidensoorten.htm
Mrlh (4 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.