Wat is de beste boekentas?

Wat is de beste boekentas? Op de markt is er een diversiteit aan boekentassen te vinden in alle kleuren, maten, materialen en modellen. Maar de hipste boekentas is daarom nog niet de beste boekentas. Meer en meer kinderen en jongeren kampen al op jonge leeftijd met rugproblemen en/of een slechte lichaamshouding. De schoolboekentassen die heel vaak te zwaar geladen zijn en slecht gedragen zijn spelen daarbij een belangrijke rol. Niet alleen het gewicht van de boekentas maar ook het soort boekentas is belangrijk.

Wat is een boekentas?

Een boekentas is een tas om schoolboeken en schoolgerief mee te vervoeren.

Korte geschiedenis van de boekentas

In de 17de eeuw hing voor ieder kind op school een houten doos om boeken in te steken. Ze hadden ook een griffel en een lei aan de muur van de klas. Deze houten doosjes werden gebruikt als tafeltjes tijdens de lessen. De kinderen kregen toen nog geen huistaken om te maken. Al het schoolmateriaal mocht op school blijven en studeren gebeurde enkel in de schoolgebouwen. Pas vanaf 1900 ontstonden er houten banken en werd het een gewoonte om kinderen huistaken mee te geven. Als gevolg hiervan ontstond er ook de behoefte aan een tas om de huistaken in te steken om die telkens weer mee te nemen. De eerste boekentassen waren een eenvoudig leren tas met één compartiment. Toen scholen meer en meer vakken begonnen te geven en tegelijkertijd ook meer huistaken evolueerde de schooltas naar een grotere boekentas met meer opbergvakken.

De zogenaamde pukkel deed zijn intrede in 1945. Dit was een canvas schoudertasje dat oorspronkelijk gedragen werd door Amerikaanse bevrijders. Later in de jaren zestig en zeventig werden deze pukkels versierd met stickers en leuzen, onder invloed van de jongerencultuur. Dat maakte hun boekentassen ook persoonlijker.

Sinds de jaren tachtig is de rugzak de populairste boekentas. Tegenwoordig bestaat er een variatie aan kleuren en modellen dat de jeugd keuze genoeg heeft. De laatste hippe in boekentassen zijn de trolley-boekentassen die we meer en meer zien opduiken in de schoolomgevingen.

Soorten boekentassen

 • De klassieke boekentas die je in de hand draagt
 • De schoudertas die je aan één schouder draagt
 • De Schoudertas waarvan de draagriem dwars door de borst loopt
 • De rugzak met dwarsband
 • De rugzak met twee schouderbanden
 • De trolley-boekentas

Ongeveer 90% van de jongeren kiest voor een rugzak of een boekentas met twee schouderbanden. We zien ook een duidelijke stijging van de trolley-boekentassen.

Wat is de beste boekentas?

Volgens professor Seghers van de KU in Leuven is een goed passende rugzak de beste keuze. In de rugzak is het gewicht het best evenredig te verdelen. De opmars van de trolley-boekentassen zijn in theorie een goed idee. In principe zou je het niet meer moeten dragen. Maar in de praktijk zien we dat schoolgebouwen en de oneffen speelpleinen van scholen daar niet op voorzien zijn. Daardoor moeten de kinderen de trolley nog heel vaak dragen. Daarbij komt nog dat dat deze boekentassen nog veel voller worden gepropt door de jongeren omdat ze denken dat ze die enkel moeten rollen.

Wat is de beste manier om een rugzak te dragen?

 • Een gevulde rugzak mag maar 10% van het lichaamsgewicht van het kind bedragen. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ze enkel het noodzakelijk meedragen.
 • Het gewicht in de boekentas moet goed verdeeld zijn en het zwaartepunt van de rugzak moet samenvallen met het zwaartepunt van het lichaam. Dat wil zeggen dat de riembanden goed moeten aangespannen zij, zodat de rugzak niet op de rug gaat doorzakken en doorwegen. Dit brengt onder meer volgende voordelen met zich mee namelijk:
 • het zorgt voor de minst afwijking in de houding
 • het gaat het stappen niet belemmeren of verstoren
 • hierdoor wordt het minste energie verbruikt

Tips voor het kiezen van een goede rugzak

 • Kies een rugzak met veel bergvakken, zodat je de zwaarste lasten achteraan kunt steken.
 • Zorgt dat de rugzak leeg heel weinig weegt.
 • Een rugzak met heup-en zelfs borstbanden, concentreren het gewicht van de boekentas nog meer rond het lichaam.
 • Zorg dat de draagriemen altijd verstelbaar zijn.
 • Kies voor een rugzak met brede, soepele draagbanden zodat deze niet belemmeren.
 • Een verstevigende rugzijde in ademend materiaal verhoogd het draagcomfort
 • Reflectoren op de rugzak verhogen de veiligheid op de weg.
© 2014 - 2023 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tassenmodellen: Belgische sjakos, rooftas, aktetas en meerEen tas is volgens het woordenboek een zak of buidel die je meeneemt om erin te bergen wat je bij je wilt hebben. Meesta…
Rugpijn? Tips om de druk op je rug te verlichten!Rugpijn? Tips om de druk op je rug te verlichten!De homo erectus (de rechtop lopende mens) is niet gemaakt om uren te zitten. En toch is dat wat velen van ons doen. Van…
Peanuts StripverhaalPeanuts is een van de meest gelezen strips ter wereld. Ieder kent de personages Charly Brown, Lucy, Snoopy, Schroeder, W…
Che Guevara, revolutionair en modeverschijnselChe Guevara, Revolutionair werd "modeverschijnsel". In Cuba wordt op de nationale feestdag - 8 oktober - ter ere van Che…

Studeren: extra uitdagingenStuderen: extra uitdagingenVoor een groot deel van alle studenten in Nederland, is het werk dat een studie met zich meebrengt meer dan genoeg. Een…
Dansopleidingen in NederlandDansopleidingen in NederlandDans in Nederland is een stuk populairder geworden door programma's zoals So You Think You Can Dance, The Ultimate Dance…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gamingforfun365, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Liesbet Aelvoet,in het Nieuwsblad,www.nieuwsblad.be(geraadpleegd 15/8/2014;19/8/2012)
 • Ann Willems,in goed gevoel,www.goedgevoel.be/gg/nl/480/school(geraadpleegd 15/8/2014;aug.2011)
 • Historiek.net/de-geschiedenis-van-de-schooltas-21427
Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 06-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.