ModderDag oftewel International Mud Day

ModderDag oftewel International Mud Day Lekker kliederen met zand en water, wie heeft het als kind niet gedaan. Toch is het spelen met modder niet zo vanzelfsprekend. Steeds minder kinderen spelen nog buiten en zijn bewust van de natuur om zich heen. Daarom wordt jaarlijks op 29 juni een International Mud Day (ModderDag) georganiseerd. Ook in Nederland doet men mee aan International Mud Day. Tijdens deze, in het Nederlands genoemde ModderDag, worden kinderen uitgedaagd om ontdekkend en experimenterend aan de slag te gaan met zand en water, aldus Modder!

International Mud Day

De ModderDag, officieel in het Engels Mud Day is een project dat zijn oorsprong vind in Nepal en Australië. Het project is in 2008 opgezet, met als doel om kinderen in contact te laten komen met de natuur. Geïnspireerd door het bijzondere karakter van het project sloten in de jaren daarna steeds meer landen zich aan, waaronder:
  • Schotland
  • Denemarken
  • Verenigde Staten
  • Engeland

Nederland

Bron: Devanocturno, PixabayBron: Devanocturno, Pixabay
Hierdoor heeft Mud Day een wereldwijd karakter gekregen en is 29 juni uitgeroepen tot “international Mud Day”. Sinds 2013, wordt International Mud Day ook georganiseerd in Nederland. De landelijke organisatie ligt in handen van Veldwerk Nederland. In het Nederlands wordt er gesproken over Modderdag. Aan de eerste editie van ModderDag in Nederland, namen circa 60.000 kinderen deel. Zij beleefden modderavonturen op ruim 1500 verschillende locaties.

Waarom een ModderDag?

Door de jaren heen is de wijze waarop kinderen zich weten te vermaken volledig veranderen. Een van de grote veranderingen die is waar te nemen is dat kinderen veel minder buiten spelen dan vroeger. Dit, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Het is belangrijk dat kinderen zelf ontdekkend bezig gaan met de natuur in plaats van dat zij de natuur ontdekken via de virtuele wereld van computergames. Tijdens ModderDag, gaan de kinderen ontdekkend aan de slag en leren zij wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent.

Immuunsysteem

In januari 2017 werden er onderzoeksresultaten gepubliceerd van een onderzoek dat is uitgevoerd door de microbiologen Marie-Claire Arrieta en Brett Finlay. Hieruit blijkt dat het spelen met modder een bijdrage kan leveren aan een goed immuunsysteem, waardoor de kans op chronische ziekten wordt verkleind.

Activiteiten

Activiteiten met modder zijn er voor zowel jong als oud in overvloed. Wat te denken aan moddertaartjes bakken of een modderschilderij maken voor peuters en kleuters en een heuse modderzeskamp voor oudere kinderen. Ook kan men denken aan het graven met zand en water en het maken van kanalen, dijkjes, en kastelen. Hierdoor ontdekken de kinderen, dat dijkdoorbraken elders het dichtslibben van waterlopen veroorzaken. Hierdoor kan men tijdens ModderDag, spelenderwijs extra aandacht besteden aan bepaalde vakoverstijgende leerdoelen.

Modderglijbaan

Zet eens een zwembadje vol modder aan het einde van de glijbaan. De kinderen zullen elke keer een zachte landing maken in het modderbad.

Modderslijm

Met slijm spelen vinden kinderen vaak ook erg leuk. Voor ModderDag kun je dan bijvoorbeeld modderslijm maken.
© 2014 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dag van de Aarde – Earth DayDag van de Aarde – Earth DayDe Dag van de Aarde – Earth Day – is een dag met de aarde als middelpunt. De dag wordt internationaal gevierd op of rond…
Vliegen met KLM CityhopperVliegen met KLM CityhopperEr zullen weinig mensen in Nederland zijn die nooit van KLM gehoord hebben. Maar kent u ook de KLM Cityhopper? Met deze…
Hardloopreizen en marathonreizenHardloopreizen en marathonreizenHeb je altijd al gedroomd van een deelname aan de New York Marathon? En wat dacht je van hardlopen over de Chinese muur,…

Werelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed ToursWerelderfgoed in Nederland en de Werelderfgoed ToursNederland heeft negen locaties die zich tot het Werelderfgoed mogen rekenen. Een daarvan bevindt zich in Willemstad op C…
Studievereniging Protagoras (SvBMT Protagoras)Studievereniging Protagoras (SvBMT Protagoras)SvBMT Protagoras is een studievereniging voor de studenten van Biomedische Technologie en Medische Wetenschappen en Tech…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Agnali, Pixabay
  • www.modderdag.nl
  • https://www.ivn.nl/modderdag/nieuws/let-them-eat-dirt
  • Afbeelding bron 1: Devanocturno, Pixabay
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 30-05-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.