Valentijnsdag voor kinderen

Valentijnsdag voor kinderen Valentijnsdag wordt ook in ons land steeds meer gevierd. Geheime kaartjes, bloemetjes en hartjes gaan van hand tot hand op het schoolplein en er wordt heel wat af gegiecheld. Bij jongere kinderen gaat het meer om vriendschappen; het is gewoon leuk om lieve dingen te maken voor je vriendjes. Zo kun je bijvoorbeeld een hartje maken van oase en daar bloemetjes, snoepjes of briefjes in prikken. En wat dacht je van een 'graffiti muur' als cadeautje? Je kunt ook een bordspel of speciale tikspelletjes spelen op Valentijnsdag...

Een Valentijn graffiti muur

Je kunt de stad ingaan en een hele muur beschilderen natuurlijk, maar... dat levert vaak problemen op! Je kunt ook een muur maken van oase en die beschilderen. Zo krijgt je lief een eigen graffiti muur die nog verplaatsbaar is ook.

Nodig: oase, broodmes om plakken te snijden, legoblokjes of liniaal, verf, kwasten.
 • Rechthoekige blokken oase zijn in veel goedkope winkels te koop, je kunt wel drie 'muren' snijden uit één blok.
 • Met de zijkanten van een plat legoblokje, of een rechthoekig dekseltje of iets dergelijks, kun je er afdrukken in de vorm van stenen in maken. (Je kunt ook met een liniaal strepen over de hele lengte maken, dan hoef je alleen de dwarsstreepjes te doen. Per rij verspringen, zodat de stenen steeds halverwege de steen erboven beginnen. Net als lego bouwen zeg maar.)
 • Verven met rode plakkaatverf, eventueel een beetje geel erdoor om 'baksteenkleur' te krijgen. Het droogt wat donkerder op en wordt mooi 'dof' op oase, je hebt wel wat extra verf nodig omdat het er snel in trekt.
 • Met wat groen kun je het effect van een oude muur begroeit met mos, bereiken. Eventueel prik je er met kromgebogen ijzerdraadjes plukjes echt mos of een takje klimop tegenaan.
 • Dan de graffiti; als je stempelt met een kwastje krijg je een spuitbus effect. Niet strijken met de kwast maar 'tamponeren', dan meng je de verf op de plek zelf. Je kunt het eerst even op een papiertje uitproberen misschien.
 • Een hart met pijl en namen past goed bij Valentijnsdag, maar graffiti letters of afbeeldingen kunnen ook prachtig zijn, voorbeelden genoeg in de stad.
 • Tip; je kunt ook een muur op papier maken. Leg een groot wit vel tegen een muur en kras er voorzichtig met de zijkant van een krijtje overheen; de afdruk van de stenen wordt dan de achtergrond voor een graffiti tekening

Valentijn tikspelletjes

Valentijntikkertje: een aantal variaties:
 • Valentijntikkertje met vrijplaatsen: teken met stoepkrijt een aantal hartjes op het schoolplein of in het gymlokaal. De hartjes kunnen dienst doen als 'vrijplaatsen', je mag dus niet getikt worden als je in een hartje staat. Om het wat moeilijker te maken kun je afspreken dat de regel alleen geldt als je met z`n tweeën, hand in hand in het hartje staat..
 • Valentijntikkertje met verlos: Als je getikt bent blijf je staan; je hart is plotseling van steen en je ziet er dan ook uit als een standbeeld. Gelukkig kun je verlost worden als één van de andere kinderen je een (hand) kusje geeft.
 • Valentijntikkertje in tweetallen: Niet een maar twee tikkers en ze moeten elkaar een hand geven. Dat is niet helemaal eerlijk natuurlijk, dus alle andere kinderen moeten ook in paren verdeeld worden. Als een paartje getikt wordt mag het helpen tikken.

Bron: Eigen afbeeldingBron: Eigen afbeelding

Hartjes van oase

Nodig: plak oase, (plastic) mesje, satéprikker, gekleurd papier, schaar, lijm, verf, kwasten, eventueel kopspelden en versiersels.
 • Snijd een hart uit een plak oase, je kunt het eerst even tekenen met een satéprikker tot je de vorm goed hebt, dan voorzichtig met het (plastic) mesje rechtop, in de lijn prikken en snijden.
 • Je kunt de randjes eventueel nog rond maken door de scherpe hoek eraf te snijden. Oase is zacht en breekbaar dus niet te snel werken..
 • Nu kun je het helemaal gaan verven
 • Oase zuigt ook verf op en droogt dus langzaam, maar door de verf wordt het veel steviger, de buitenkant lijkt haast van fluweel en je kunt er heel gemakkelijk dingen in bevestigen met stokjes of kopspelden.
 • Terwijl de verf droogt kun je dingen maken om het hart te versieren; een mooie hartjespijl bijvoorbeeld. Knip twee 'veren' voor de achterkant van de pijl (zie foto) uit een dubbel gevouwen papiertje en plak ze met dubbelzijdig plakband of wat lijm tegen elkaar aan om het uiteinde van een satéprikker.
 • Voordat je het hartje er aanmaakt als pijlpunt, moet je de prikker door het hart van oase steken. Wel even lastig hoor om recht te prikken, maar een beetje scheef is ook helemaal niet erg natuurlijk.
 • Een hartje knip je heel gemakkelijk uit een dubbelgevouwen papiertje, dan hoef je maar een half hartje te tekenen en de andere helft wordt precies gelijk. Omdat je nu twee hartjes nodig hebt moet je dus twee dubbelgevouwen papiertjes in elkaar schuiven. Plak ze tegen elkaar aan om de punt van de satéprikker heen.
 • Nu komt een doosje kopspelden goed van pas, ze hebben vaak van die mooi gekleurde, glimmende knopjes, dus ze zijn op zich al een versiering voor het hart, je zou een mooi randje van alleen spelden kunnen maken, het lijken dan net kraaltjes.
 • Wat kun je er verder in prikken? Pasfoto`s, kraaltjes, bloemetjes, veertjes, plaatjes, kettinkjes, stofjes, bonbonnetjes, gedichtjes, briefjes en ga zo maar door...
 • Als je wilt dat het hart rechtop kan staan, heb je een extra stukje oase en nog een satéprikker nodig; je maakt heel eenvoudig een standertje voor het hart. De satéprikker kun je kleuren met een stift, de ondergrond moet je dan nog even verven.
 • Met een stuk ijzerdraad kun je een draad door het hart trekken; er doorsteken, draad aan omgebogen puntje bevestigen en terugtrekken. Aan de onderkant moet je dan een paar kralen of een stokje (dwars) knopen om te voorkomen dat de draad er doorheen glijdt. Vooral het recht naar beneden prikken is hierbij wel lastig hoor. Een standertje is eenvoudiger.

Een geheim versje voor je Valentijn
Ik heb een mooi geheimpje!
Ik fluister `t in je oor,
maar als ik dat gedaan heb,
vertel je `t dan niet door?
Want niemand mag het weten,
het is teveel van mij
en ook van jou natuurlijk,
want mijn geheim………ben jij!

Een spijkerhart

Nodig: plankje, potlood, spijkertjes, hamer, bolletjes wol, eventueel oase en (lucifer)stokjes

 • Teken een hartje, een bloemetje of een hele dikke letter op een plankje
 • Sla er ongeveer om de centimeter een spijkertje in
 • Wikkel een wollendraadje een paar keer om het eerste spijkertje en daarna om een spijkertje er tegenover
 • Nu ga je steeds heen en weer met de wol, je kunt het hele bolletje in de hand houden, dan weet je zeker dat je draad lang genoeg is
 • Als je klaar bent kun je de draad met een dikke naald een paar keer door het midden steken, of je maakt een knoopje en stopt het restje wol gewoon tussen al die ander draden weg
 • Het 'spijkerhart' op de foto bovenaan dit artikel, is eigenlijk een 'stokjeshart'; de techniek is precies hetzelfde maar de ondergrond is een stukje roodgeverfde oase en er zijn stokjes ingestoken in plaats van spijkers, werkt ook prima (zie hartjes foto)

Maak zelf een Valentijn Bordspel

Nodig: papier of karton, gekleurd papier, stiften, scharen, eventueel lijm of plakband, een dobbelsteen, opdrachten.
Voor een bordspel heb je een speelbord, een route van speelvakjes, een dobbelsteen en pionnen nodig. Je gooit met een dobbelsteen om te zien hoeveel vakjes je vooruit mag gaan met je pion en wie het eerst 'binnen' is heeft gewonnen. Om het spel wat spannender te maken zijn er opdrachtkaarten.
 • Maak een speelbord van een groot vel papier of karton (Vier A-viertjes aan elkaar geplakt met plakband kan ook)
 • Teken met een dun potloodlijntje de vorm van een groot hart, dit wordt de route
 • Op die lijn teken je kleine hartjes als speelvakjes; hier ga je straks met je pion langs
 • Af en toe teken je een 'gebroken hartje'. Als je hierop komt mag je als troost een opdrachtkaart pakken. Zoveel te meer gebroken hartjes, zoveel te meer opdrachten moet je natuurlijk hebben, want het wordt wat saai als je steeds dezelfde opdracht moet doen
 • Schrijf met een stift cijfers in de hartjes, je begint onderaan in de punt bij één. De gebroken hartjes tel je gewoon mee. (Dit nummeren is om straks gemakkelijk te kunnen tellen hoeveel vakjes je voor- of achteruit moet gaan.
 • Na het laatste hartje onder in de punt, teken je aan de binnenkant van het grote hart een extra mooi hart; dit is het eindpunt. Wie hier als eerste opkomt heeft het spel gewonnen.
 • Nu kun je de rest van het bord versieren. Je kunt er nog een hart in een andere kleur bij tekenen waar de opdrachtkaarten straks komen te liggen, verder kun je er dingen op tekenen of plakken die met Valentijnsdag te maken hebben zoals bijvoorbeeld; bloemetjes, vlinders, lippen, cupidootjes, en pijltjes
 • De opdrachtkaarten maak je van gekleurd papier, ook hier zou je weer voor de vorm van hartjes kunnen kiezen. Hieronder staan al een aantal opdrachten die je erop kunt schrijven (of uittypen, printen en op de kaarten plakken), maar het is ook leuk om zelf opdrachten te verzinnen
 • Als laatste de pionnen. Je kunt echte pionnen gebruiken, maar je kunt ook pijlpuntjes van papier maken en die als pionnen op het bord zetten. Dan rol je een strook gekleurd papier schuin op, zodat er een puntje aankomt en doe je er een stukje plakband omheen. De onderkant knip je mooi recht zodat de cupido pijlpunt kan staan. Kies voor iedereen een andere kleur, want je moet je eigen pijlpunt wel kunnen herkennen straks
 • Veel speelplezier en een spannende Valentijnsdag gewenst!

Opdrachtkaarten voor het Valentijn Bordspel
Geef deze opdrachtkaart door
en zeg het rijmpje; ‘één twee drie vier vijf zes zeven…
wie mag mij een kusje geven?’ met z`n allen op.
Wie heeft het hartje in handen bij het laatste woord?
Diegene moet jou een kusje geven.
Degene die met de pion het dichtst bij je staat
moet voor je knielen en je een handkus geven
zoals verliefde ridders dat vroeger deden
Cupido heeft je geraakt met een pijltje!
Dat is even schrikken,
blijf rustig zitten waar je zit
en sla een beurt over…
Zing een zelfbedacht liefdeslied…
zoiets als: ‘de lucht is blauw, ik hou van jou
wanneer kom je nou, ik blijf je trouw’
Zing het met je allermooiste opera stem!
Je bent verliefd op twee jongens / meisjes tegelijk!
Ga drie plaatsen terug
om rustig na te kunnen denken
wie je nou eigenlijk het leukst vind
Je hart is gebroken…
sla een beurt over om te treuren
Je bent verliefd!
Je zit dromerig voor je uit te staren….
Je let niet op
dus moet je een beurt overslaan
Je bent je hart verloren…
ga drie plaatsen terug
om het te zoeken
Kies iemand uit die jou een ‘serenade’ moet brengen
Ga boven op de tafel staan; het balkon!
Degene die je hebt gekozen
moet met één knie op de grond een liedje voor je zingen
Je hebt vlinders in je buik…
je fladdert vijf plaatsen naar voren
en weer twee plaatsen terug
Deel complimenten uit
aan minstens drie deelnemers
noem iets wat je fantastisch aan hen vindt
Pas op… Cupido ligt op de loer!
Ga snel twee plaatsen terug…
‘Je haren zijn zacht als satijn…
je ogen stralen als de schitterendste ster… '
Kies twee medespelers die hun best moeten doen
om jou een romantisch compliment te geven
Je hart slaat op hol!
Ga drie plaatsen vooruit…
Teken met je vinger een hartje op iemands rug
Schrijf er initialen in (de eerste letters van voor- en achternaam)
van iemand die je leuk vindt.
Raadt het kind wie het is
mag je nog een keer gooien, anders is je beurt voorbij
Deze kaart is een geheime liefdesbrief.
Alle medespelers doen hun ogen dicht
terwijl jij de kaart heel zachtjes voor iemand neerlegt.
Degene die de kaart krijgt mag één plaats vooruit.

Lees verder

© 2014 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valentijnsdag in AmerikaValentijnsdag in AmerikaLees hier alles over Valentijnsdag in Amerika. Valentijnsdag wordt ook in Amerika geviert en het heeft hier een vrij kor…
Waar komt Valentijnsdag vandaan?Jaarlijks op 14 februari is het zo ver. Valentijnsdag. Een dag waarbij je partner je extra mag verwennen. De dag waarbij…
Decoreer een romantische slaapkamer voor ValentijnsdagVerras je geliefde op Valentijnsdag door de slaapkamer extra romantisch te maken. Je kunt de slaapkamer al een hele make…
Cupido en ValentijnsdagCupido en ValentijnsdagVerliefdheid kan er voor zorgen dat iemand heerlijk loopt te dromen. Meisjes die in de schoolbanken voor zich uit staren…

International Wadden Sea School (IWSS) - Waddenzee schoolInternational Wadden Sea School (IWSS) - Waddenzee schoolDe International Wadden Sea School (IWSS) is een netwerk van natuurcentra die een educatief programma aanbieden waarin h…
Vastdenken en omdenken – Focussen op je doelVastdenken en omdenken – Focussen op je doelJe hebt vastdenken en omdenken. De laatste levert veel meer op dan de manier van het vastdenken. Ons handboek is 'Ja-maa…
Bronnen en referenties
 • Afbeelding bron 1: Eigen afbeelding
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 06-02-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.