Werken bij de politie
Velen dromen van een baan bij de politie. Het is erg afwisselend werk, maar het kan soms ook erg heftig zijn. Hoe kun je een baan bij de politie krijgen? En wat voor verschillende werkzaamheden kun je daar doen?
Opleiding
Om toegelaten te worden tot een politieopleiding moet je door een selectieprocedure komen en aangenomen worden bij het korps. Het korps meldt je dan aan voor de opleiding. De politieopleiding volg je op de Politieacademie in Drachten, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn of Rotterdam. Je leert bij de politieopleiding veel verschillende dingen zoals zelfverdediging, wetskennis, wapengebruik, gesprekstechnieken en nog veel meer. De opleiding biedt een combinatie van theorie en praktijk.
Selectieprocedure
Er worden veel zaken getest tijdens de selectieprocedure. Ben je flexibel, stressbestendig en integer? Blijf jij jezelf in spannende situaties? Je moet ook aan de volgende basiseisen voldoen:
- De Nederlandse nationaliteit hebben
- Goede beheersing van de Nederlandse taal
- Over een goede conditie beschikken
- Onbesproken gedrag hebben
- Minimaal 18 jaar oud zijn
Surveillant
Als surveillant ben je het aanspreekpunt voor mensen. Je surveilleert iedere dag weer op een andere plaats. Bij een evenement bijvoorbeeld zorg je ervoor dat de mensen zich aan de regels houden. Als surveillant heb je geen vuurwapen op zak maar wel pepperspray en een wapenstok. Om surveillant te worden moet je de mbo-opleiding assistent politiemedewerker volgen.
Agent
Als agent leid je grote controles en verleen je hulp bij overzichtelijke incidenten. Als agent doe je veel verschillende werkzaamheden. Als agent werk je altijd in een tweetal en behandel je de eenvoudige delicten en complexe controles. Om agent te worden moet je de mbo-opleiding basis politiemedewerker volgen.
Hoofdagent
De werkzaamheden van een agent en een hoofdagent lijken erg veel op elkaar. Het verschil is, dat je als hoofdagent meer op zoek bent naar de samenhang van problemen. Het werk van een hoofdagent is erg praktisch maar ook theoretisch. Om een hoofdagent te worden moet je de mbo-opleiding allround politiemedewerker volgen.
Politiekundige
Als politiekundige herken je trends, vertaal je het beleid naar het werk op straat en bereid je planmatig acties voor. Je moet een goede verbinding hebben met het beleid. Je moet ook snel kunnen schakelen tussen hulpverleners, Openbaar Ministerie, gemeente en publiek. Om politiekundige te worden moet je hbo-opleiding Bachelor of Policing volgen. Je kunt daarna ook nog de opleiding Master of Science in Policing volgen.
Recherchekundige
Als je een hbo-bachelordiploma hebt kun je als recherchekundige rechtstreeks instromen bij de recherche. Als recherchekundige doe je onderzoek naar criminele praktijken en adviseer je hierover binnen het rechercheteam. Je moet vaak overleggen met het Openbaar Ministerie en je werkt in een team met specialisten. Om recherchekundige te worden moet je de opleiding Recherchekundige master doen.