Werken bij de politie

Velen dromen van een baan bij de politie. Het is erg afwisselend werk, maar het kan soms ook erg heftig zijn. Hoe kun je een baan bij de politie krijgen? En wat voor verschillende werkzaamheden kun je daar doen?

Opleiding

Om toegelaten te worden tot een politieopleiding moet je door een selectieprocedure komen en aangenomen worden bij het korps. Het korps meldt je dan aan voor de opleiding. De politieopleiding volg je op de Politieacademie in Drachten, Eindhoven, Den Haag, Amsterdam, Apeldoorn of Rotterdam. Je leert bij de politieopleiding veel verschillende dingen zoals zelfverdediging, wetskennis, wapengebruik, gesprekstechnieken en nog veel meer. De opleiding biedt een combinatie van theorie en praktijk.

Selectieprocedure

Er worden veel zaken getest tijdens de selectieprocedure. Ben je flexibel, stressbestendig en integer? Blijf jij jezelf in spannende situaties? Je moet ook aan de volgende basiseisen voldoen:
  • De Nederlandse nationaliteit hebben
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal
  • Over een goede conditie beschikken
  • Onbesproken gedrag hebben
  • Minimaal 18 jaar oud zijn

Surveillant

Als surveillant ben je het aanspreekpunt voor mensen. Je surveilleert iedere dag weer op een andere plaats. Bij een evenement bijvoorbeeld zorg je ervoor dat de mensen zich aan de regels houden. Als surveillant heb je geen vuurwapen op zak maar wel pepperspray en een wapenstok. Om surveillant te worden moet je de mbo-opleiding assistent politiemedewerker volgen.

Agent

Als agent leid je grote controles en verleen je hulp bij overzichtelijke incidenten. Als agent doe je veel verschillende werkzaamheden. Als agent werk je altijd in een tweetal en behandel je de eenvoudige delicten en complexe controles. Om agent te worden moet je de mbo-opleiding basis politiemedewerker volgen.

Hoofdagent

De werkzaamheden van een agent en een hoofdagent lijken erg veel op elkaar. Het verschil is, dat je als hoofdagent meer op zoek bent naar de samenhang van problemen. Het werk van een hoofdagent is erg praktisch maar ook theoretisch. Om een hoofdagent te worden moet je de mbo-opleiding allround politiemedewerker volgen.


Politiekundige

Als politiekundige herken je trends, vertaal je het beleid naar het werk op straat en bereid je planmatig acties voor. Je moet een goede verbinding hebben met het beleid. Je moet ook snel kunnen schakelen tussen hulpverleners, Openbaar Ministerie, gemeente en publiek. Om politiekundige te worden moet je hbo-opleiding Bachelor of Policing volgen. Je kunt daarna ook nog de opleiding Master of Science in Policing volgen.

Recherchekundige

Als je een hbo-bachelordiploma hebt kun je als recherchekundige rechtstreeks instromen bij de recherche. Als recherchekundige doe je onderzoek naar criminele praktijken en adviseer je hierover binnen het rechercheteam. Je moet vaak overleggen met het Openbaar Ministerie en je werkt in een team met specialisten. Om recherchekundige te worden moet je de opleiding Recherchekundige master doen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Politieagent worden. Hoe wordt u politieagent?Politieagent worden. Hoe wordt u politieagent?Politieagent worden? Veel mannen en vrouwen hebben de wens om politieagent te worden. Om politieagent te worden heeft u…
Spreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieSpreekbeurt & werkstuk informatie: De Nederlandse politieWanneer je een spreekbeurt gaat geven, dien je informatie op te zoeken. Dit kun je doen in boeken, of op internet. Een l…
Politietest. Hoe wordt u politieagent?Politietest. Hoe wordt u politieagent?Als u politieagent wilt worden solliciteert u bij een korps. Indien u in aanmerking komt wordt u getest. Er zijn verschi…
De bereden politie: de selectie voor de mensDe bereden politie: de selectie voor de mensHeel veel mensen op straat vinden de politie te paard maar wat stoer. In sommige situaties aaien ze het liefst de paarde…

Tien tips tegen gepest worden op schoolAls je gepest wordt op school ben je een slachtoffer. Je kunt dan in die rol kruipen en het allemaal lijdzaam ondergaan…
Vastdenken  Gunster over het denken in termen van problemenVastdenken Gunster over het denken in termen van problemenJe hebt vastdenken en omdenken en het probleem van ons denken blijkt in onze kijk op de werkelijkheid en op problemen te…
Bronnen en referenties
  • Kombijdepolitie.nl
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.