Lening in plaats van basisbeurs

Lening in plaats van basisbeurs De slechte economische situatie heeft er in de politiek toe geleid dat de basisbeurs geschrapt gaat worden vanaf het collegejaar 2014-2015. Een student moet geld gaan lenen om te kunnen studeren. Er is verheugd gereageerd op het schrappen van de langstudeerboete, maar bezuinigingen moeten toch doorgevoerd worden. Vanaf het collegejaar 2014-2015 bestaat er geen recht meer op de basisbeurs. De beurs zal vervangen worden door een sociaal leenstelsel.

De financiële gevolgen van het afschaffen van de basisbeurs

De thuiswonende studenten hebben nu nog recht (2012) op een basisbeurs van 95,61 per maand en uitwonende studenten 266,23. In de huidige situatie moeten de studenten er ook al bij werken om maandelijks rond te kunnen komen. De basisbeurs is nu al een tegemoetkoming die aangevuld moet worden. Door de afschaffing van de basisbeurs zal er in de praktijk nog vaker een beroep worden gedaan op de ouders.

Wat is een sociaal leenstelsel?

Een sociaal leenstelsel wil zeggen dat studenten geld kunnen gaan lenen tegen gunstige voorwaarden. Ze hoeven de schulden pas weer af te lossen zodra ze een baan hebben waar ze de aflossing van kunnen bekostigen. Het rentetarief dat in rekening wordt gebracht blijft laag en zijn niet te vergelijken met de leningpercentages van de commerciële banken.

Afgestudeerden hebben financieel geen ruimte om af te lossen

Een sociaal leenstelsel klinkt minder erg dan in de praktijk zal blijken. Starters op de arbeidsmarkt krijgen in eerste instantie een laag inkomen. Met dit inkomen moeten ze de vaste lasten kunnen dragen en ze willen ook een huis kopen. Met het sociaal leenstelsel zal het onmogelijk worden om een hypotheek te krijgen. De terugbetaling drukt namelijk zwaar op de netto inkomsten. De voormalige studenten houden maandelijks niet genoeg over om een hypotheek te krijgen voor het kopen van een huis.

Geen rijke ouders? Kinderen kunnen niet studeren

De studiefinanciering bood gezinnen met een laag inkomen nog de mogelijkheid om de kinderen te laten studeren. In het verleden kregen studenten een studiebeurs waar met enige moeite de studie van te bekostigen was. Een bedrag van 95,61 voor thuiswonende studenten en 266,23 voor uitwonende studenten was al niet voldoende om van rond te komen. Doordat de basisbeurs gaat verdwijnen zullen nog minder jongeren in staat zijn om een goede studie te bekostigen. Het wordt aantrekkelijker om gelijk aan het werk te gaan om te voorkomen dat er eerst schulden moeten worden gemaakt.

Werken naast de studie

Door als student een parttime baantje te nemen, kan de studieschuld zo laag mogelijk worden gehouden. Het terug te betalen bedrag zal hierdoor lager worden. Een nadeel is wel dat de focus niet volledig op het studeren zal liggen. Aan de andere kant is het ook goed om te werken naast de studie. Met een beetje geluk kan de student ook nog een baantje vinden die aansluit op zijn of haar studie. Op deze manier kan er werkervaring worden opgebouwd.

Sparen voor de studie

Ouders met jonge kinderen doen er verstandig aan om alvast geld te gaan reserveren voor de studie van de kinderen. Door in ieder geval een paar duizend euro achter de hand te hebben kunt u uw kind goed op weg helpen. Het zou nog beter zijn dat u met het gespaarde bedrag kunt voorkomen dat uw kind een lening moet afsluiten. Er zal een groot spaarkapitaal opgebouwd moeten worden om uw kind schuldenvrij te laten afstuderen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sociaal leenstelsel vervangt basisbeursSociaal leenstelsel vervangt basisbeursVoor studenten in het hoger onderwijs vervalt in september 2015 de basisbeurs. Daarvoor in de plaats komt een sociaal le…
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…
nieuws uitgelichtLeenstelsel studenten, wat betekent dit voor jou?Jet Bussemaker (Minister van Onderwijs) heeft 28 mei 2014, samen met VVD, PvdA, en oppositiepartijen D66 en GroenLinks e…

Een tussenjaar in plaats van studeren, wat zijn de opties?Een tussenjaar in plaats van studeren, wat zijn de opties?Ben je binnenkort klaar met je middelbare school, en heb je nog geen idee wat je wilt gaan studeren? Geen paniek! Een tu…
Studiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesStudiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesEindelijk is het zover. Je bent bijna klaar met je opleiding en hebt binnenkort dat felbegeerde HAVO of VWO diploma. Rui…
Bronnen en referenties
  • http://www.mijngeld.nl/in-het-nieuws/lening-in-plaats-van-basisbeurs-wat-nu
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2012
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.